Днес информацията ни залива отвсякъде, било то вярна или не. На всеки е ясно, че не всичко, което четем или чуваме е истина, но въпреки това повечето хора наивно вярват на това, което другите им казват, без дори да се замислят.
Това води до ежедневното създаване на всякакви немислими митове, в които ние безусловно вярваме, дори и да не сме се убедили лично.
Много добре се наблюдава, щом стане въпрос за правилното хранене, всякакви режими, диети, тренировки, сокове и т.н. – всичко, което се свързва със здравословния начин на живот, който всички се стремим да постигнем, и то често, от само себе си, без усилия. Или пък с неоправдани такива, вложени в абсолютно неправилни методи и др.
Има куп храни, изградили си славата на „вредни“ такива, които всъщност носят повече полза, отколкото вреда. Вижте 3 от най-популярните от тази група:
1. Паста
Повечето хора, спазващи някакъв хранителен режим избягват тестените изделия като макароните или спагетите.
Освен целият „хляб“, който представляват, те са си изградили и репутация на храна с висок гликемичен индекс – тоест повишават рязко кръвната захар в организма.
Повечето храни, предизвикващи такъв ефект са въглехидратите, макар че те далеч не са единствените причинители на по-високите нива на захар в кръвта.
Това дали гликемичният индекс е висок или нисък определя колко бързо се изгарят въглехидратите. Колкото по-висок е, толкова по-малко калории се изразходват за изгарянето им.
Различните видове паста действително са с висок гликемичен индекс, но пълнозърнестите модели са със сравнително по-нисък такъв.
Те не само, че не са вредни за здравето, но и всъщност могат да се окажат доста добри при диета – пълнозърнестото брашно, от което са направени засища организма за по-дълго време, а комбинирани с месо или някакъв друг вид белтъчини гликемичният им индекс намалява страшно – той зависи пряко от това коя храна с коя друга смесвате.
2. Шоколад
Никому не е тайна какви полезни свойства притежава какаото. Тук обаче говорим за истинското какао, това което се съдържа в шоколадите с над 70 % съдържание на такова.
Обикновените шоколади, тези враг №1 на здравословното хранене и довели до пристрастяване безброй много хора, просто неможещи да живеят, без да хапнат поне няколко парчета от вкусния десерт на ден, всъщност са с изключително ниско съдържание на какао.
В състава им намират място какви ли не консерванти, стабилизатори, подсладители, но истинското какао често не е повече от 20%.
Естественият му вкус е горчив, докато главната употреба на млечния шоколад е да „подсладява живота“. И не какаото, а всички други съставки, изброени на етикета са истинската причина да качвате килограми.
Какаото всъщност, само по себе си, е невероятен акнтиоксидант, стимулира метаболизма, засилва кръвообращението и предпазва от множество заболявания, но в умерени количества и в естествената му форма.
То може да бъде изключително полезно в диетата ви и като цяло в живота ви, поради многото му невероятни свойства, но преди да изтичате до магазина за шоколад, помнете – то има такъв ефект само в десертите с високо съдържание на какао.
Все пак внимавайте с количествата и с тъмния шоколад – не е никак беден на калории.
3. Пуканки
Да, изненадващо е, но пуканките всъщност могат да носят страхотни ползи за здравето и да си намерят място в правилния начин на живот.
За разлика от много уж „пълнозърнести“ продукти, предлагащи се по магазините, които далеч не са само пълнозърнести, пуканките нямат подобни примеси – царевицата си е царевица.
В тях се съдържат почти толкова полифеноли т.е. антиоксиданти, колкото в много плодове и зеленчуци.
Това, което ги прави всъщност нездравословни са огромните количества сол и масло, с което биват подправени. Чистата им употреба не само, че не е вредна, но е и полезна.
Повечето хора обаче наблягат на вкуса и превръщат тази здравословна храна в изключително нездравословна такава. Това лесно може да се избегне с малко повече воля и да се извлече най-доброто от така любимя ни десерт по време на филм.