Кръвоносната система в човешкия организъм може да се сравни с мрежа от автомобилни пътища. Ако на някакво място има стеснение на пътната артерия, това ще доведе до масови задържане, висок риск от нещастни случаи и излишно замърсяване.

Затова е важно да се изясни какво може да допринесе за подобряване на кръвообращението и за поддържането на функциониране на сърдечно-съдовата система. Има навици, които могат да внесат в този процес положителен принос.

Тандем на кръвоносни и лимфни съдове

За ролята на сърдечно-съдовата система в организма може да се говори много и дълго. Но е достатъчно да се каже, че тя осигурява на всяка клетка кислород и хранителни вещества, за да се оцени мащаба на нейната дейност и на ролята при поддържане на здравословното състояние.

Нарушението на кръвообращението се последва от развитие на най-разнообразни патологии и проблеми – сърдечен пристъп, инсулт, заболявания на бъбреците, на очите и на мускулната система.

Без ефективно изпомпване на кръв е невъзможно функционирането на нито един вътрешен орган, като се започне от мозъка и се стигне до пръстите на краката.

Сърдечно-съдовата система не може да изпълнява своята функция без лимфната система. Последната се допълва, като се взема участие в обмяната на веществата, прочистване на тъканите и на клетките на организма от токсините и от продуктите на разпада.

Функционират в тандем, но ако кръвта се движи бързо, благодарение на основния мотор на организма, то лимфата циркулира бавно и под лек натиск, обусловен от силата на земното притегляне, тонус на мускулите, дишането.

Основната цел е транспортиране на имунните клетки, липиди и някои агенти.

Лимфата изпълва вътрешната среда на организма, има също свои капиляри, кръвоносни съдове и възли, и ако в нейното функциониране възникне нарушение, това ще доведе до натрупване на токсини.

Ето защо е толкова важно да се поддържа функционирането и на двете системи, а за това помагат някои навици, които лесно могат да се превърнат в навици:

Защо течностите са полезни за кръвта

Кръвта се състои на практика напълно от вода, затова няма нищо изненадващо в това лекарите да пият колкото се може повече течности.

Адекватната хидратация осигурява надлежна перфузия – преминаване на течностите през тъканите.

Само при такива условия е възможно пълноценно осигуряване на органи и тъкани на необходими хранителни вещества и кислород.

Тази същата вода е необходима за отделяне на токсини, затова е важно да се пие достатъчно вода и за поддържане на нормалното функциониране на бъбреците.

Но най-важното е да не се прекалява, тъй като при съществено превишаване на препоръчителната норма е възможен обратен ефект. Необходимо е да се ориентираме по времето, собствената физическа активност и други фактори, но основен маркер е била и си остава жаждата.

Спортът – това е живот, а още и здраве

Всички, които са загрижени за здравето на собствената кръвоносна система, следва да помислят как може да се повиши двигателната активност, особено при заседнал начин на живот.

Всяка физическа активност, която изпомпва кръвта, кара я по-бързо да тече по жилите, тренира сърцето, подобрява неговата функция.

Палмата на първенството се държи се от аеробните упражнения, които укрепват сърдечния мускул, подобряват циркулацията на кръвта, увеличават броя на червените кръвни телца, които доставят кислород в клетките и тъканите.

Има множество варианти за аеробни варианти – бяга, спортно ходене, плуване, танци, тенис и кънки. Винаги може да се избере вариантът, който ви харесва и в съответствие със собствените показания и противопоказания.

Що се отнася до силовите тренировки, то само те допринасят за увеличаване на мускулната маса, но не трябва да се пренебрегва и ползата от тях за сърдечно-съдовата система.

Полза от масажа и лимфодренажната терапия

Масажът е показен при най-различни патологии и проблеми със здравето и добре влияе на общото състояние на организма и на определени органи, сред които на лимфната и на кръвоносната система.

Масажът усилва локалната циркулация, облекчава болката, допринася за намаляване на възпаление, стимулира кръвообращението и движението на лимфата.