Когато навън е жега и слънцето грее безмилостно, всичко се отпуска. Какво НЕ трябва да правим, дори ако това изглежда добра идея?

Забраните по време на летните горещини

1.Късно лягане

При горещо време традиционно не се чувстваме толкова бодри, отколкото когато е хладно, а ако добавим към това и хронично недоспиване или нощ без сън, ресурсите на организма бързо се изтощават.

Когато силите ни са на изчерпване, рискът от припадък или от получаване на топлинен удар е значително по-висок, отколкото вероятността от обостряне на съществуващи хронични заболявания.

2.Пренебрегване на слънцезащитните кремове

Едно от най-простите неща, които човек трябва да прави през лятото, е да използва слънцезащитни средства. Много хора забравят да ги нанасят на ушите, задната повърхност на шията и на краката.

Често заспиват, когато лягат по гръб на чист въздух, а след това се събуждат и разбират, че са изгорели. 

3.Спортуване в пика на жегата

Някои трениращи са убедени, че ако се спортува в жегата, процесите на изгаряне на мазнини ще протичат по-активно – колкото повече пот, толкова повече килограми се свалят.

Всъщност това е по-лошо, отколкото можем да си помислим. Потенето е естествен процес на охлаждане на организма.

Никакво отношение няма към изгарянето на мазнини. Освен това, когато на тялото му е горещо, е трудно човек да остане в достатъчна степен хидратиран.

Ако желаете да отслабнете, тренирайте рано сутрин или късно вечер, в този случай и производителността на тренировките ще бъде по-висока.

По същия начин следва да постъпват и хората, които работят на открито, когато слънцето е най-силно, тяхното време за тренировки е до 11 часа през деня и след 16 часа следобед.

В организма на човека има два типа потни жлези – екринови и апокринови, а това означава 2 вида пот. Екриновата пот може да се отделя по целия организъм, неговата особеност е в това, че на практика не мирише.

Например, челото може да е много изпотено, но е без неприятна миризма.

Апокриновата пот се отделя в слабините и в областта на подмишниците, и има лека специфична миризма. Неприятна става, когато на изпотените участъци от тялото своята жизнена дейност развиват патогенните бактерии.

4.Шофиране с джапанки

От гледна точка на правилата за движение за по пътищата, на шофьорите не се забранява да карат с чехли, сандали и дори боси. Най-важното е те да са в състояние безопасно да управляват автомобил.

Когато човек сяда зад волана с влажни от пот крака, стъпалата могат да  се изплъзнат от педалите, като така се излагат на риск останалите участници в пътното движение.

Специалистите не препоръчват на шофьорите да карат боси, особено при отчитане на факта, че с боси крака човек полага по-малко усилие върху педалите на автомобила, отколкото когато е с обувки.

5.Използване на пластмасови бутилки за вода

Пластмасовите бутилки през лятото са истинска заплаха, такива обаче стават само при жега – в условията на екстремно високи температури.

Причина за това е, че се произвеждат от полиетиленрефталат или поликарбонат. При силно нагряване във водата се отделят опасни вещества, включително и бисфенол А.

Според данните от изследванията, инициирани от специалисти от Университета на Флорида през 2014 г., съединението имитира действието на естрогените и може да способства за нарушение на хормоналния фон в организма.

6.Не оставяйте деца и домашни любимци в автомобила

При горещо време автомобилите се нагряват бързо. Температурата вътре в купето може да превиши 30 градуса, дори и при отворени прозорци, показват данни от проведени проучвания.

Да оставим дете или домашно животно като заложници в автомобил може да ангажира наказателна отговорност на водача.

Ако с тях се случи нещо, докато са заключени в автомобила, шофьорът може да влезе в затвора.

Температурата на околната среда може да влияе на умствените способности на човек и на неговото емоционално състояние и това е научно доказан факт.

От Университета Харвард установяват, че студентите, които живеят и учат в стаи с климатик, показват по-високи резултати при учене.

7.Употреба на алкохол

Жегата е най-опасното време за употреба на алкохол, тъй като не е тайна, че спиртните напитки могат да са причина за обезводняване.

Сладките напитки предизвикват и жажда, а ако става въпрос за шампанско и за вина, също и главоболие.

Твърдите напитки – ракия, водка, коняк, текила и уиски, предизвикват при горещо време първо разширение, а след това спазъм на кръвоносните съдове

Това често води до прегряване на организма и вероятен топлинен удар.

Следва да се посочи, че при горещо време напиването става по-бързо, а неговите негативни последствия продължават по-дълго.

Затова не трябва да се изненадваме, ако ни застигне тежък махмурлук, след като сме пили малко.

8.Ядене на мазно

Дори на пикник големите порции тежка или мазна храна не са от полза за организма, макар и да засищат.

Опасността им е в това, че за тяхното храносмилане организмът изразходва много енергия, което води до повишаване на температурата.

При жега това е достатъчно, за да се почувства човек зле. Тежестта в стомаха може да доведе до обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, което няма да способства за подобряване на настроението.

9.Пиене на сладко газирано

Леденото газирано, което е в бутилка или чаша, която е запотена, заради разликата в температурата, това е просто добър маркетинг.

Никакво отношение няма към утоляването на жаждата, точно обратното е.

Високото съдържание на захар в напитката ни кара да пием още повече, затова и всяка следваща порция на напитката не може да стане последна.

При отчитане на калоричността на сладкото газирано – това е директен път към трупането на излишни килограми, възникване на хипертония и други проблеми.

През лятото организмът се нуждае от по-малко храна и затова има научно обяснение. Отговорността е на хипоталамуса и дава сигнал на организма за насищане.

Отговаря и за терморегулацията на организма, която при горещо време е от първостепенно значение. От двете задачи се решава първата, затова и може да „забрави” да стимулира апетита.

10.Оставяне на храната извън хладилник

След приготвянето на храна може да се остави на трапезата не повече от 2 часа, а по-добре веднага да се прибере в хладилника.

В условията на високи температури може да издържи и един час, след което започва процес на разваляне и трябва да се изхвърли.

Развиват се многобройни бактерии и гъбички, което води до хранително разстройство или отравяне.

Що се отнася до пресните натурални хранителни продукти, по-добре веднага да се приберат в хладилника яйца, месо, риба, млечни продукти.

По същия начин следва да се постъпи и с бързо развалящите се пресни плодове и зеленчуци.

11.Неправилен избор на дрехи

Не става въпрос за модни тенденции, а за материя и цвят, а също и за това дали са прилепнали или са по-свободни.

Идеални са дрехите за лятото, които са от лен, памук, коприна и други натурални тъкани. На мястото на прилепналите дрехи е добре да дойдат полуприлепналите или свободните.

Това ще позволи тялото да се поти по-малко в жегата. Що се отнася до цветовите решения, колкото дрехите са по-светли, толкова по-добре.

12.Злоупотреба с климатика

При горещо време е приятно и комфортно да сме в едно помещение с работещ вентилатор или с климатик.

Много е важно да се следи температурният режим. Ако разликата в температурите навън и в помещенията е с 10 и повече градуса, е висок рискът от преохлаждане на организма и възникване на неразположение.

5 полезни съвета при горещо време

Лятото е един малък живот, този период очакваме почти през цялата оставаща част от годината, а не влошено здраве и проблеми със здравето, затова трябва да се следват някои препоръки:

  1. По-често пиене на вода – на малки глътки минимум на час и половина два;
  2. Стойте по-далеч от слънцето – старайте се повече време да сте на сянка, в пика на жегата се излиза само в случай на крайна необходимост.
  3. По-внимателно с чая или с кафето – също както и алкохолът тези напитки могат да способстват за обезводняване на организма.
  4. Следете как се чувствате – ако усещате, че прегрявате намерете помещение с работещ климатик, постойте там, докато се почувствате по-добре.
  5. Погрижете се за близките – най-уязвими са малките деца и възрастните. Уверете се, че имат вода под ръка и се чувстват добре.