Близнак – от думата „близко“, този, който е до нас още преди раждането. В страните с развити репродуктивни технологии вече не се изненадват при раждане на близнаци.

Погледнете снимки на деца от Скандинавските държави – много двойки деца с чисто бяла кожа и със светли коси.

Причините за поява на близнаци не е само инвитрото. Ще опитаме да обясним какви са вашите шансове за близнаци – учените успяха да изяснят какво повишава вероятността от „двойно щастие“.

Тайните на зараждането – как се появяват близнаци

Близнаци наричат децата, които се появяват на бял свят от една майка по едно и също време. Изненадващо е, но бащи на близнаците могат да са и различни мъже.

Това е така, защото за поява на две деца едновременно са необходими две или повече узрели яйцеклетки.

На всяка от тях е необходим сперматозоид – и след оплождането ембрионите започват да растат.

Генетичните набори в яйцеклетки и сперматозоиди непредсказуемо се отличават, децата могат да са много сходни или съвсем не приличат едни на други.

На науката са известни примери, когато едновременно на бял свят се появяват деца с различен цвят на кожата.

Разнояйчните близнаци могат да са с еднакъв пол или кралска двойка – момче и момиче. Основна причина за раждане на разнояйчни близнаци е особеност на майчиния организъм, който при един цикъл отделя повече от една яйцеклетка.

Така може да се случи, заради наследствено предразположение или под влияние на различни фактори. И някои от тях могат да се управляват.

Еднояйчни близнаци – не просто от една утроба по едно и също време

Идентичните близнаци се появяват от една яйцеклетка и един сперматозоид. В 3-4 случая на 1000 плодното яйце не просто расте, а се разделя на 2 части, изключително рядко на 3 или на 4.

Хромозомният набор при всички е еднакъв, то и децата се раждат неразличими едно от друго, и винаги са с еднакъв пол.

При еднояйчни близнаци са възможни вертикални трансформации. Най-често – това са бенки от различни страни и левичарство. Всеки 4-ти еднояйчен близнак е левичар.

Възможна е и пълна транспозиция на органите, когато сърцето е отдясно, и апендиксът е отляво, и всичко останало не е така.

При напълно идентични близнаци, дори и генният набор е еднакъв. В ¼ от случаите е невъзможно, дори и пълното разшифроване на генома да се разбере кой кой е.

Такива изследвания са голям проблем за криминалистите, известни са случаи, когато един близнак извършва престъпление, и двамата остават безнаказани.

Отпечатъците на пръстите – ето по какво се отличават всички хора, дори и еднояйчните близнаци. При разследването на престъпления това невинаги помага.

Защо се увеличават близнаците по света

През последните десетилетия близнаците по света станаха 2 пъти повече. Общо сега са около 80 млн – ако се сравнят с населението на Столична голяма община, то това 60-70 такива мегаполиса.

И причината не е само в това, че числеността на населението на Земята се увеличава или се развиват репродуктивните технологии. Какво увеличава вероятността от многоплодна бременност?

В някои семейства склонността за поява на близнаци се наследява – и това е достоверен факт. Ако бабите, майките, сестрите или лелите са били близнаци, но не еднояйчни, а разнояйчни, то шансовете да продължите тази традиция рязко се увеличават.

Причината е в склонността за повишен синтез на фоликулостимулиращ хормон, който ускорява съзряването на яйцеклетките и ги стимулира да излизат по 2-3 от яйчника.

Тази особеност се предава чрез поколение – от баби на внучки.

Единственото, което е известно за раждането на еднояйчни близнаци, е, че може да се наследява.

Не знаем защо едни яйцеклетки се делят на 2 части, а други – не. Но ако сте някой от вашите родители има еднояйчни близнаци, то шансът да родите и вие напълно еднакви деца е най-висок – 6 от 100.

Ако и някой от родителите на вашата половинка са с близнаци, то вероятността нараства до 50%.

Още един факт – колкото по-тъмна е кожата на майката, толкова са по-големи шансовете. Най-високата честота на раждания на близнаци – това са при жените с африкански корени, с 25 пъти по-високи, отколкото при светлокожите жители на северните региони.

При азиатките много рядко се раждат такива деца.

В Япония близнаците са толкова малко, че исторически се страхуват от тях и ги смятат за дяволски деца. Там не са свикнали на еднакви деца и многоплодни бременности.

Какви лекарства могат да са причина за зачеване на близнаци

Яйчникът може да започне да функционира ускорено и от различни препарати. И по-точно от такива, които се използват за лечение на безплодие. Но и обикновените противозачатъчни могат да стимулират яйчниците.

След спирането им в организма започва нов процес на адаптация, и внезапно може да узрее повече от един фоликул. Необходимо е повишено внимание.

Инвитро – основната причина, поради която през последните 20 години броят на многоплодните бременности рязко се увеличи.

Стига се до там някои майки на такива деца да обясняват, че естествено са ги заченали и са прибягвали до помощта на репродуктивни технологии.

Между 30 и 34 г. е по-вероятно да се заченат близнаци

Възраст – още един фактор, който влияе на появата на близнаци. И причината не е в това, че жените над 35 години по-често страдат от безплодие и търсят помощ за зачеването.

Ако сте над 30, вероятно в организма се повишават нивата на хормона стимулиращ яйчниците и периодично съзряват едновременно 2 яйцеклетки. Повишението на хормона достига до 30%.

Истината е, че това не увеличава шансовете за близнаци с 1/3 – така се случва не при всеки цикъл.

Тенденциите към по-късно майчинство увеличиха шансовете във всяко трето семейство да има близнаци.

От 30 до 34 години на майката се повишават шансовете за зачеване на близнаци, а от 34 до 39 - на тризнаци.

След 39 шансовете за зачеване рязко падат, дори и за зачеване на едно дете.

Ръст – това е удивителен факт, и е потвърден от изследвания. Ако ръстът на майката е с 2,5-3 см. над средния, то вероятността от зачеване на близнаци се повишава.

Учените предполагат, че причината за това е на инсулоподобния фактор на растежа, който при по-високите жени е повече. Вероятно също влияе на яйчниците, но са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере каква е все пак тайната.

Теглото също е от значение – при жените с по-висок индекс на телесната маса е по-голяма вероятността от многоплодна бременност.

Повишеният индекс на телесната маса сигнализира за по-голямо количество на мастна тъкан в организма. Както е известно, изпълнява роля на еднокринен отговор – натрупва, освобождава и частично стимулира образуването на полови хормони.

Използването на тази възможност за раждане на близнаци не е препоръчително, тъй като наднорменото тегло също може да доведе до дисменорея и да безплодие.

Кои храни могат да са причина да се родят близнаци

Изненадващо, но факт – храната също може да повлияе на това яйцеклетки узряват в яйчниците. Например, корен от сладък картоф и батат традиционно се смятат за такива стимулатори – в местностите, където ги ядат често, се раждат близнаци.

Не само екзотични за нас зеленчуци могат да станат причина за зачеване и раждане на близнаци.

Едно изследване показва, че жените, които пили повече млечни продукти по-често раждали близнаци.

Някои учени смятат, че това е така, тъй като организмът образува повече фоликулостимулиращ хормон.

Пушенето вреди на организма и на репродуктивната система също, то може да предизвика нарушаване на съзрязаването на яйцеклетката и затруднения при зачеването.

Може обаче и да стимулира отделянето на 2 яйцеклетки едновременно, тъй като организмът понякога компенсира ановулаторните цикли и се бори с вредата от тютюна.

Рискът от многоплодни бременности при жените е по-висок от средното.

Местожителството също има значение. Истината е, че преместването с цел раждането на близнаци, едва ли би довело до резултат, но има цели градове с еднакви хора.

Например, Лейк Елсинор в САЩ – там са 130 двойки на фона на неголямото население. А в индийско село, дори е развит туристически бизнес – хората идват, за да се запознаят с местните, които са около 2000, а 500 от тях са близнаци.

У нас няма данни за населено място, в което концентрацията на двойки близнаци да е повишена.