Учените по целия свят обръщат все по-голямо внимание на естествените средства за борба с онкологичните заболявания. Резултатите от едно от тези проучвания бяха публикувани в научното издание Science World Report.

Специалистите установили, че екстрактът от магнолия притежава лечебни свойства и може да понижи активността на причинителите на различни инфекции.
Известно е, че това натурално средство в продължение на дълго време се използвало в източната медицина като терапевтичен препарат за лечение на заболявания.

Според биолози магнолията притежава уникални свойства, които могат да бъдат използвани за разработване на нови методи за лечение на хора, страдащи от онкологични заболявания.

Водещи научни сътрудници също така са установили ефективността на това растение за борба с психически разстройства.

Нови експерименти показали, че компонентът холкинол, присъстващ в състава на магнолията, спомага за стимулирането на имунната система. В резултат на това организмът му е по-лесно да се противопостави на развитието на онкологични заболявания.

Проучването на биолозите, по време на което бил направен комплекс от тестове с клетъчни линии на рак на ларинкса, фаринкса, устната кухина, потвърдил, че магнолията спомага за унищожаването на раковите клетки.

В лабораторни условия учените наблюдавали как екстрактът от магнолия действа по отношение на патогенните микроорганизми. Оказало се, че екстрактът позволява постигането значими положителни резултати, убивайки всички заразени клетки в организма.

Изследователите имплантирали злокачествени клетки в тялото на животни и приложили върху тях холкинол. Резултатите от експеримента също били положителни, веществото, съдържащо се в магнолията, потискало растежа и размножаването на тези опасни за организма клетки.

Авторите на изследването твърдят, че ракът на шията значително по-често се развива при хора, страдащи от никотинова зависимост и при алкохолиците.
Според заключенията на учените, ¾ от случаите на възникване на онкологични заболявания са свързани с тютюнопушенето и със злоупотреба със спиртни напитки.

Следва да се припомни, че по-рано китайски учени установиха, че много цветя притежават полезни свойства и могат да бъдат използвани за лечението на болни хора.
В частност, за подобряване на мозъчната дейност и за лечение на психически разстройства учените препоръчват използването на нарцис, шафран, лавандула и кокиче.

Установило се и, че използването на тези растения довело до забавяне на процесите на стареене, способствало за регенерация на клетките.

Положителното въздействие на цветята върху здравето на човека експертите свързват с това, че в тях се съдържа веществото галантамин. Попадайки в организма то спомага за по-бързото предаване на електрическите импулси между невроните.

Също така следва да се отбележи, че през септември миналата година британски учени публикуваха данните от ново изследване, което спомогна за постигането на напредък при лечението на онкологични заболявания.

Изследователите съобщиха, че за ускоряване на оздравителните процеси при злокачествени патологии могат да се използват плодовете на диви ягодоплодни растения.

Учените от Кралския колеж в Лондон откриха уникалните свойства на дивите плодове при борбата с рака. Оказало се, че чрез използването на някои ягодоплоди е възможно да се ускори лечението на тези тежки заболявания и да се повиши неговата ефективност.

Освен това изследователите препоръчват да се добавят плодови екстракти към лекарствата, които се използват за химиотерапия, за да преустанови развитието на заболяването.

В заключение следва да се посочи, че както магнолията, така и ягодоплодните растения, са с потенциал да се превърнат в изключително ефективни терапевтични средства срещу онкологични заболявания.