Оказва се, че дори обикновеният маникюр може да бъде потенциално опасен за нашето здраве, ако в същото време ние се подлагаме на облъчване с ултравиолетова лампа.

Популярната сред съвременните жени тенденция да възлагат грижата за собствената си красота на други и да си плащат за това може да се окаже с доста неприятни последствия.

Навикът да се прави маникюр в козметичен салон и вместо естествени компоненти с високо съдържание на витамин Д и калций, и природни вещества като лимонов сок, за укрепване на ноктите да се използват химически съединения във вид на гел, се оказва опасен.

Изследване, проведено в Медицинската школа към Нюйоркския университет (NYU School of Medicine), показва, че редовното правене на маникюр чрез използване на гел покритие е право пропорционално на риска от развитие на рак.

В същото време, този процес води до изтъняване на нокътната пластина, което води до чупливост и разслоение на ноктите.

Специалистите са уверени, че използването на гел лак като покритие, което теоретически трябва да укрепва нокътната пластина, на практика я изтънява, създавайки илюзията за здрав нокът. Истината е, че структурата на нокътя под гел покритието реално се нарушава и влошава.

Що се касае до риска от развитие на рак на кожата, авторите на изследването го свързват най-напред с използването на ултравиолетова лампа за изсушаване и укрепване по време на процедурата. Това отдавна се смята за небезопасно за кожата.

Учените са наясно, че призивите жените да се откажат от правенето на маникюра си в козметичен салон с ултравиолетова лампа и гел лак едва ли ще бъдат послушани. Затова те препоръчват това поне да не се прави често и преди третирането с ултравиолетови лъчи върху ръцете поне да бъде нанесен защитен крем с висок фактор на защита.

Риск има за жените, които непрекъснато поддържат маникюра си чрез гел лак и ултравиолетова лампа. "Непрекъснатото използване на ултравиолетови лъчи, които въздействат върху кожата по време на сеанса, могат да нарушат структурата на ДНК и да повишат риска от развитие на рак", казва доктор Линдзи Шип от отделението по дерматология в университета на Джорджия. Нейното изследване бе публикувано в списанието JAMA Dermatology.

В своята работа доктор Шип е използвала специални измервателни прибори, които с висока точност показват количеството ултравиолетови лъчи, отделяни от лампата за маникюр.

Измерването е направено в различни позиции чрез използването на 17 типа ултравиолетови лампи. Подобен експеримент е бил проведен в 16 салона за красота.

По думите на учените, количеството ултравиолетови лъчи, излъчвано от различните модели лампи, значително се различава. Учените не могат да кажат колко е броят на посещенията за гел лак маникюр, който е критичен за отключване на рак, но съветват да се взимат предпазни мерки, най-вече чрез използване на слънцезащитни кремове.

Това е необходимо не само за предпазване от рак на кожата, но и за да се намали негативното влияние на ултравиолетовите лъчи, които преждевременно състаряват кожата.

Доктор Крис Адигун, професор по дерматология в медицинския център на Ню Йорк е съгласна, че любителите на салонния маникюр са длъжни да използват слънцезащитни кремове за предпазване от лъчението.

Така че не се отказвайте съвсем от удоволствието да ви направят професионален маникюр в салон за красота, но и всеки път си носете слънцезащитен крем. И все пак не прекалявайте със сеансите.