Колежът и университетът са места, където младите хора започват нов живот.

Но те могат да се окажат и жертва на незабелязани преди това психични проблеми като депресия, тревожност, или хранителни разстройства.

Проучванията показват, че двадесет и седем процента от колежаните и студентите изпитват някакъв вид проблем на психичното здраве, казва д-р Гай Наполитана, председател на отделението за основни грижи в Lahey Clinic at Tufts University School of Medicine в Бърлингтън, Масачузетс.

Ето и най-разпространените психически разстройства:

  1. Депресия и риск от самоубийство

Родители и ученици трябва да знаят, че самоубийството е втората водеща причина за смърт при студентите, като тя се държи на нелекувана депресия.

Има повече от 1100 самоубийства в колежите и университетите в САЩ всяка година. Според Американската психологическа асоциация, депресията като заболяване се е увеличила около 10 на сто през последните 10 години.

Най-добрата стратегия за превенция е да се знае, че стресът от следването може да доведе до депресия, да се познават нейните симпоми и да потърсите помощ при нужда.

  1. Тревожни разстройства

Тревожни разстройства - социална фобия, обсесивно-компулсивно разстройство, паническо разстройство и други са често срещани в населението на колежанска възраст.

Седемдесет и пет процента от хората, които имат тревожно разстройство, имат симптоми преди да навършат 22 г. Според скорошно проучване сред студенти, 80 процента се оплакват от постоянно чувство за стрес, а 13 процента са били диагностицирани с психични заболявания като депресия или тревожно разстройство.

Сред симптомите са изключителен стрес и притеснение, че са неадекватни на реалността. Най-добрият начин да се справят с тревожно разстройство в колежа е да се запознаят с признаците.

  1. Нарушения в храненето: анорексия, булимия

Хранителните разстройства като анорексия, булимия и склонност към преяждане, са сред типичните за периода на следването проблеми.

Те идват от стреса, че сте далеч от семейството и приятелите си, което води до  симптоми на хранително разстройство", предупреждава д-р Наполитана.

Най-добрият начин за предпазване от хранителни разстройства е да помолите за помощ, ако развиете необичайни хранителни навици.

Скорошно проучване за нарушение в храненето установи, че 62 процента от жените в колежа имат необичайни хранителни навици, които могат да доведат до пълен разцвет на хранително разстройство.

  1. Самонараняване: порязване

Порязване, изгаряне или друг начин на нараняване на скрити места по тялото са най-характерни за хората, които се самонараняват в отговор на стреса и натиска, на който са подложени.

Хората, които го правят, обикновено ходят с дълги ръкави и крачоли дори и през лятото, и често са с рани, получени "съвсем случайно". Различните форми на самонараняване често са свързани с депресия и хранителни разстройства.

Едно изследване на студенти, проведено от учени в университетите "Корнел" и "Принстън", показа, че около 20 процента от жените и 14 процента от мъжете са участвали в някаква форма на самонараняване. По-малко от 7% съобщават, че са потърсили помощ за това.

  1. Злоупотреба с наркотици и алкохол

"Студентите най-често злоупотребяват с алкохол, но не са малко и случаите, в които те приемат наркотици, лекарства, отпускани с рецепта, или стимуланти, които дълго ги държат будни", казва Наполитана.

Това е сред основните проблеми в колежите и университетите, тъй като води до  произшествия, сексуални нападения и високорисково сексуално поведение. Проучванията показват, че 80 на сто от студентите пият системно алкохол, а 20% признават, че злоупотребяват с него.

  1. Лишаване от сън и безсъние

Безсънието може да бъде сериозен проблем за младежите по време на следването и може да доведе до други заболявания, както емоционални, така и физически.

"Студентите обикновено трябва да споделят стаите си в общежитието и квартирата с други хора, които имат различен начин на живот и графици", казва Наполитана. Ученето до късно, ранното ставане за лекции и купоните - всичко може да доведе до недоспиване.

  1. Проблеми със запаметяването

Хиперактивност с дефицит на вниманието обикновено се наблюдава преди колежа, но много деца може да са били в състояние да скрият или да контролират симптомите на това състоние в гимназията.

"Под засиления натиск в колежа и университета, симптомите на това разстройство могат да станат по-обезпокоителни", казва д-р Наполитана. Някои колежи предоставят специална помощ за ученици със затруднения в ученето и концентрацията.