Днес традиционните диети водят до дефицит на хранителни вещества, което означава, че вероятно сте лишени от ценни за организма витамини и минерали. Знаете ли, че апетитът ви може да ви подскаже каква диета трябва да спазвате?

Сладки

Много хора обичат сладки, но знаете ли какво означава това? Непрекъснатият глад за бонбони, торти и други екстри са показател за смущения в кръвната захар. Въпреки това, този глад може да влоши нещата и да доведе до обезводняване.

Когато се храните с плодове и храни с високо съдържание на фибри, стабилизирате и нивото на кръвната си захар. Високите нива на кръвна захар може да предизвикат увреждане на кръвоносните съдове или да доведат до диабет.

Шоколад

Шоколадът е богат източник на магнезий. Нуждата от консумацията му, показва недостиг на магнезий, което е често срещано явление. Шоколадът съдържа полезни антиоксиданти, но традиционните видове се отличават с високо количество захар.

Ако искате да задоволите апетита си, консумирайте тъмен шоколад с повече от 75% какао. Все пак, ако ви се яде прекалено много, си опечете риба, или яжте листни зеленчуци и ядки, които ще сведат до минимум вашия глад.

Чипс и други солени храни

Ако внезапно ви сполети глад за пуканки или чипс, най-вероятно сте подложени на стрес и това е причина за нарушена функция на надбъбречните жлези. Експертите препоръчват да се създаде тренировъчна програма, да се започне йога, медитация или някаква друга техника за релаксация, която да пребори тревожните симптоми и да се справи с нездравословния глад. Консумацията на солени храни води до множество здравословни проблеми, включително затлъстяване, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Свинско и други червени меса

Ако мечтаете за дебела пържола или свинско месо в необичайни часове, може да страдате недостиг на желязо. Ако сте бременни или сте в менструация е много вероятно да страдате от подобен дефицит.

За щастие, можете да дадете на тялото си желязото, от което се нуждае, без да саботирате диетата си. Изберете между фасул, риба, листни зеленчуци и сушени плодове, които са нискокалорични и богати на желязо.

Сирене

Независимо дали копнеете за сирене, разтичащо се по гореща пица или нарязано на поднос, този глад подсказва недостига на мастна киселина. Много малко диети отговарят на изискванията за омега-3 мастни киселини.

Внимавайте да не превишите необходимия дневен прием, вместо това заменете сиренето с орехи или сьомга, може да добавите малко ленено семе или да изберете извара с ниско съдържание на мазнини. Важно условие е да се храните в умерени количества.

Кофеин

Все се нуждаете непрекъснато от кофеин, през цялото денонощие, страдате от липса на сол и желязо. Постните меса като пуешко, пилешко или яйцата за здравословен начин да си набавите основните хранителни вещества. Кофеиновият глад също може да бъде признак на дехидратация, затова пийте повече течности.

Въглехидрати

Гладът за храни като хляб и тестени изделия са понякога се дължи на високите нива на инсулин или ниската кръвна захар. Въпреки това, този глад обикновено е резултат от нереалистични диети.

Ако вашият хранителен план ограничава определени храни, организмът ви постоянно ще изпитва глад, вместо да ограничавате напълно консумацията на тези храни, ги приемайте в умерени количества.