Повечето от нас знаят какво да ядат, за да укрепят костите. Обикновено се препоръчват храни, изобилстващи от калций, фосфор, магнезий и цинк. Омега-3 мастни киселини, витамини А, С, Д и К. Същевременно обаче се забравя, че наред с полезната храна има и вредна. И някои от разпространените храни и напитки способстват за намаляване на костната маса.

Какви питейни навици обезсмислят усилията по укрепване на костите

1.Пиене на саламура

Киселите краставички и маринованите домати, тиквички и асорти от зеленчуци – популярни храни за през зимните месеци. Също така те често попадат на трапезата по време на празници. А саламурата или марината, която остава след тях, се смята за подходяща за първо ястие. Някои хора обаче обичат да я пият в чист вид.

Колкото повече сол обаче приемаме, толкова повече костна маса губим, предупреждават ендокринолози. Известно е, че солта предизвиква прекомерно отделяне на калций чрез бъбреците. За да бъдат костите здрави, е важно да ограничим приемът на сол.

Изследване, публикувано през 2016 г. показва, че мъжете от Китай, които обичали солена храна, били в по-голяма степен предразположени към остеопороза – болест, свързана с намаляване на костната плътност.

Изследване от 2017 г., на което се позовава изданието за остеопороза, установява връзка между приема на солена храна и развитие на остеопороза при жени в постменопауза.

2.Газирани напитки с подсладители

Газираните сладки напитки, дори и техните диетични варианти, не са здравословна напитка. Нищо полезно не осигуряват на организма.

Изпиването на 7 или повече Кока Коли на седмица е свързано с понижение на минералната плътност на костите и увеличаване на риска от фрактури. Механизмът на въздействие не е напълно проучен, но едно е ясно, нито една газирана напитка не е полезна за здравето.

Някои учени предполагат, че ефектът е обусловен от съдържанието на фосфатна или лимонена киселина в газираните напитки.

Американски изследователи пресмятат, че газираните напитки като Кока кола са любима напитка на жени на възраст от 20 до 40 години. А британски изследователи твърдят, че всеки 8-ми тийнейджър във Великобритания изпива повече от 22 кенчета Кока Кола в седмица.

3.Пиене на много кафе

Тези, които искат да съхранят здравето на костите си до дълбока старост, трябва да проявяват внимание и по отношение на напитките с кофеин.

Кафето толкова здраво е навлязло в живота ни, че просто забравяме за страничните му ефекти.

В изследване от 2016 г., учените откриват, че приемът на кофеин е свързан с ниска плътност на костната маса при жени в постменопауза.

Кофеинът отмива калция от костите, лишава ги от сили. На всеки 100 мг кофеин, които получаваме от храните и напитките, организмът губи приблизително 6 мг калций.

Негативният ефект на кофеина се проявява по-силно в съчетание със сладките храни. Затова се препоръчва ограничаване на пиенето на кафе, да се пие по възможност без захар. Също трябва да се внимава и с шоколада, който се комбинира със захар и с кофеин.

4. Спортни напитки по време на тренировка

Днес можем да си купим спортни храни и напитки не само във фитнеса, но в обикновен супермаркет. Много спортни напитки, макар и да се рекламират като здравословни, са с повишено съдържание на натрий. Това се обяснява с повишената загуба на вода по време на интензивни тренировки, а заедно с нея и на електролити. Но натрият, както бе споменато и по-горе за саламурата, способства за отмиването на калций от костите.

Други спортни напитки са с повишено съдържание на кофеин, за да осигурят енергия на трениращия или на спортиста. И това също има своите недостатъци, затова не е препоръчително да се пият често.

5.Отказ от млечни продукти

Млечните продукти са най-достъпният източник на калций и на витамин Д – компоненти, които са много важни за поддържане на плътността на костната маса. Изследване показва, че при възрастни, които приемат достатъчно млечни продукти, е по-нисък рискът от фрактури.

6.Пиене на алкохол

Прекаляването с алкохола способства за понижаване на костната маса, увеличаване на риска от възникване на фрактури и забавеното им заздравяване. И това се отнася за всички възрасти – за млади и за тези в по-напреднала възраст.

Рискът се увеличава при прием на 8 питиета за жените и 15 за мъжете седмично, 1 питие е 150 мл. вино  и около 350 мл бира.