Рядката, тънка коса, без обем не може да не разстройва жените, тъй като именно красивата и гъстата коса е прекрасен завършек на ежедневния външен вид.

Гъстотата на косата е генетично заложена, и никакви супер-средства не могат да я направят по-гъста, отколкото е. Но укрепването, възвръщането на обема им и защитата от негативното влияние на външните фактори е по силите на всяка жена.

За тази цел изключително подходящи са домашните маски за по-гъста коса.

Най-ефективни съставки на такива маски са кокосовото, рициновото и маслото от репей. Присъствието на тези продукти в състава на домашните маски действително укрепва косата, активизира кръвообращението в скалпа, стимулирайки растежа на косата.

Голямо значение има правилната техника на нанасяне на маската за по-гъста коса. 10 минути преди процедурата се препоръчва да се направи масаж на кожата на главата с интензивни движения.

Нанасянето пък трябва да бъде с по-леки кръгови движения. Възстановителният курс включва 18-20 процедури, които следва да се правят 1-2 пъти седмично. След това е важно да се даде почивка на косата – за около 2-3 месеца, и отново да се направи лечебно-възстановителния курс.

Задължително тествайте приготвената маска за наличие на алергични реакции. Маската не трябва да се задържа с надеждата, че ще получите по-голям ефект. Това ще доведе до привикване на кожата към използването на активните съставки, и накрая те ще престанат да дават целения резултат.

Съвети по грижа за косата

• По-често решете косата си, особено преди лягане и миене, правете това с дървен гребен.
• Честите диети и ограничения в храненето явно не помагат на косата;
• Достатъчно е косата да се мие веднъж 2 пъти седмично, често миене я изсушава, особено при неправилно подбрани средства;
• Никога не си лягайте да спите с мокра коса, старайте се да я миете няколко часа преди лягане, ако косата ви е дълга, за да може да изсъхне, без да се налага да използвате сешоар.

Маслено-лимонена маска за мазна коса

Действие – прави косата по-гъста, подхранва, почиства, придава блясък.
Съставки – масло от репей – 2 супени лъжици, рициново масло – 2 супени лъжици, лимонов сок – 4 с.л.

Приготвяне

Маслата се смесват, подгряват се на водна баня, и се добавя лимонов сок. Нанася се на чиста, суха коса, като кожата на главата се масажира. Маската се държи под фолио и хавлия за половин час, а след това се измива със шампоан.

Яйчено-лимонена маска с коняк и зехтин за всеки тип коса

Действие – стимулира растежа на косата, придава ѝ гъстота и блясък, отлично подхранва кожата и корените на косата.

Съставки

Зехтин – 4 супени лъжици, коняк – 200 мл, яйчен жълтък – 1 брой, лимонов сок – 1 среден лимон.

Приготвяне

Съставките се смесват в еднородна смес и се втриват в кожата на главата, остатъците се разпределят по косата. Отгоре се слага фолио, а над него хавлия. След 40 минути маската се измива. При необходимост с двукратно нанасяне на шампоан.

Медено-билкова маска за сгъстяване на косата

Действие – в зависимост от типа коса, избираме подходящата билка – за светли – лайка, за тъмни – коприва. Маската придава обем и гъстота на косата, почиства нежно кожата, възвръща гъстотата и блясъка.

Съставки

Отвара от билката подходяща за вашия тип коса – 2 супени лъжици;

Разтопен мед – 1 супена лъжица;

Приготвяне

Първоначално е необходимо да се приготви отвара, рецептурата обикновено е указана на кутията.