Предпазните маски изчезнаха от аптеките поради епидемията от коронавирус, държавното предприятие „Интендантско обслужване” и още няколко фирми започнаха да произвеждат маски и друго предпазно облекло.

Защо маските и респиратори трябва да се носят правилно

По заповед на премиера ДАНС и Икономическа полиция започнаха да осъществяват засилен контрол по границите за контрабанда на подобни средства и нарушение на наложената забрана за износ от страната.

Съобщено бе за няколко случая на такава, като при последната акция на границата бе спрян нелегален износ на 20 000 предпазни маски за Румъния.

В страната се усеща остър недостиг на предпазни средства. Пратката от Турция с предпазни маски и облекла пристигна днес.

Осигурените 50 000 броя няма да стигнат до никъде. Само от областната управа в Пловдив на проведеното заседание на Областния кризисен щаб поискаха 500 000 броя за цялата област, около 200 000 ще са необходими само за град Пловдив. Заявката е подадена към Националния оперативен щаб вчера.

На заседанието на Съвет по сигурността към Министерски съвет бе съобщено, че едва сега ще стартират процедурите по възлагане на обществени поръчки от Европейската комисия за закупуване на маски, предпазни облекла и други защитни средства.

Ще се закупуват количества, които са заявени от държавите членки, но докато приключат процедурите, е много вероятно коронавирусът да отшуми.

Поради създалия се недостиг на маски и предпазни средства, се появяват съвети как да си направим сами маска – от бинт или от марля.

Ако бинтът може да се приеме условно като мярка за индивидуална защита, то какво да кажем за портокалова кора, половинки от сутиени или памперс, който се слага на лицето.

Какво наистина помага срещу вируси и какво е само метод за успокоение, и какви маски само ще навредят.

Маски в Азия - защо там ги носят масово

Да започнем с обяснението, че азиатците обичат да си слагат маски и не е заради настоящата пандемия, макар и оттам да започна вълната на паника, която понастоящем обхвана целия свят.

Виждаме тълпи от японци и китайци, които са навсякъде с маски – по улиците и в метрото. Веднага ще си кажете, че това е нужно, за да се спасят от коронавируса. В Китай тези хора са най-много, тъй като заразените там са близо 81 000.

Всъщност в азиатските държави съществува култ към маските. Носят ги не само в сезона на грипа,настинките и острите вирусни инфекции.

Маските се слагат, за да се разваля грима при ходене по мръсните и запрашени улици, да подражават на поп звезди и за да не разговарят с непознати.

В Япония маските са популярни и заради алергии – приблизително 20% от хората страдат от полиноза, а маската помага за защита от прашеца, но не и за защита от силно замърсения въздух в големите градове.

И накрая, има хора, които при респираторни инфекции носят маски, за да не заразяват други.

В Хонконг миналата година бе направен опит законодателно да се забрани носенето на маски, тъй като пречат на камерите, поставени на обществени места, да разпознават лица. Обществото се възмути, и маските предложението за налагане на забрана за носене на маски бе отхвърлено.

Сега е обратното, в големите градове на Китай камери следят по улиците да не минават хора без маски.

Какви са медицинските маски

Днес текстилните маски се разграничават на прости и хирургични.

Простите също се наричат „процедурни”, в тях има три слоя материал – 2 обикновени и филтър между тях.

В хирургическата маска има още един слой, предпазващ не просто от капки, а от голям обем биологични течности, които могат да изпръскат лекаря при операция. Текстилните маски трябва да се носят не повече от 3-4 часа.

По-надежден вариант е респиратор. При него филтрите са различни, и прилепването към лицето е по-плътно. Стандартът за медицински респиратор е тип NIOSH N95.

Бяха препоръчвани за защита в периода на пандемиите от птичи и свински грип, също предпазват и от туберкулозния бацил.

Как правилно да се носят маски и респиратори

Съветите за маските са множество. Но проблемът е в това, че ако се използва, дори стерилна маска или ефективен респиратор неправилно, то средствата за защита ще се превърнат в развъдник на инфекции.

Овлажнявайки се от дъха и натрупвайки микроорганизми, филтърът на маската става отлична хранителна среда.

Важно е да се осигури плътно прилепване на маската към лицето, а ако има брада, това пречи на добрия контакт.

Съществуват специални вещества за обучаване на правилно поставяне на респиратор. Тези препарати са с остра миризма, и докато респираторът не бъде сложен правилно, за да плътно прилепването, не спира да се усеща неприятния аромат.

И ако се носи, то трябва да е правилно. А дали трябва?

Спасява ли маската от коронавирус

Доказано е, че ако си мием редовно ръцете и носим маска постоянно, рискът от заразяване намалява с 27%. При носене обаче лицето не трябва да се пипа с ръце.

Трябва обаче много да се внимава при свалянето, да не се пипа от външна страна, тъй като там полепват вирусите.