Ако периоди на възбуждане се сменят с потиснатост, това е повод да си обърнем внимание.

Какво е това циклотимия

Циклотимия – от гръцките думи „цикъл” и „тимия”  - душа, това е психическо разстройство, при което най-малкото веднъж на няколко седмици се сменя настроението на човек.

Изпитва изключително силна апатия, тъга, печал, или еуфория, бодрост, желание да достигне до най-високия връх - житейски или планински.

Претеглена среда, островче на спокойствието, в което не всичко е оцветено в еднозначно черни или изключително светли тонове, в живота на човек с такова нарушение на практика няма.

Откъде се появява циклотимия

Причините, поради които възниква разстройството, не са известни. Изследователите предполагат, че циклотимията може да е с генетична природа и да се предава по наследство – същото се случва с предразположението към развитие на депресия или биполярно разстройство.

В някои случаи пусков механизъм за циклотимията стават стресови ситуации, например, нещастна любов, болест или смърт на някой близък.

Хроничният стрес също може да има своя принос.

Циклотимията най-често започва през пубертета. Първоначално не я забелязват, като се бърка с неуравновесеността, характерна за подрастващите. С годините обаче симптомите могат да станат все по-изразени и разрушителни.

По какво циклотимията се различава от биполярното разстройство

Между тях наистина има много общо. До такава степен, че циклотимичното разстройство е прието да се смята за лека форма на биполярното. И тази лекота на състоянието е проблем, доколкото се затруднява диагностиката.

Как се проявява биполярното разстройство

Биполярното, или маниакално-депресивната психоза, е с изразени симптоми. Тоест осезаемите промени в настроението от условния минимум – депресия, до максимум, мания.

Обикновено биполярното разстройство представлява комбинация от 4 състояния – епизоди на от умерена и тежка депресия, а също и мания и хипомания.

Тези епизоди могат да продължат със седмици и месеци. А ако се касае и за депресия, то с години. Но въпреки това преминаването от едно настроение в друго е толкова рязко, че е невъзможно да се пропусне.

Мания и хипомания

Мания и хипомания се проявяват с еднакви симптоми. Просто първата е по-изразена  по-тежка – предизвиква по-значителни проблеми в работата, в образованието, в отношенията с половинката и с околните.

За да се постави диагноза за маниакален или хипоманиакален епизод, са достатъчни поне 3 признака:

 • Преувеличено усещане за щастие и благополучие;
 • Повишена енергичност;
 • Възбудено състояние – човек изглежда избухлив, раздразнителен и много дейно се заема реализацията на нови идеи.
 • Прекалено и дори ненужно оптимистичен поглед към света;
 • Намаляване на потребността от сън;
 • Бързи, объркани мисли;
 • Проблеми с концентрирането;
 • Неспособност за оценяване на последствията от собствените постъпки, склонност към рисковано поведение – прекомерни разходи, случаен секс, опасно шофиране.

Тежка и умерена депресия

Депресивните пристъпи също имат еднакви симптоми. Тежкият депресивен пристъп, присъщи за биполярното разстройство, се установява, ако тези симптоми са много ярко изразени и са най-малко 5:

 • Постоянно потиснато настроение – тъга, усещане за пустота и безнадеждност;
 • Значителна загуба на мотивация и интерес към каквото и да било, включително и с любимото хоби. А ако човек продължава обичайната си дейност, тя не му носи удоволствие и се изпълнява на автомат.
 • Колебания в теглото, те се случват, защото в депресивно състояние човек започва да яде по-малко или повече от обичайното.
 • Нарушения на съня, например, или прекомерна сънливост през деня;
 • Безпокойство, тревожност, или напротив пълно апатия.
 • Постоянна умора.
 • Чувство за собствена незначителност или усещане за вина;
 • Неспособност за планиране и за вземане на решения;
 • Мисли за самоубийство.

Как се проявява циклотимия

За разлика от биполярното разстройство, циклотимията не е толкова добре изразена. Емоционалните върхове и спадове при това нарушение не са така сериозни – присъства само хипомания и умерена депресия.

Затова и страдащите от колебания в настроението хора често предполагат, че с тях всичко е наред, и не търсят помощ.

Заради сравнителната мекота на маниакалните и депресивните епизоди циклотимията често остава неустановена, и не се лекува, а би трябвало.

Защо е опасна циклотимията

Постоянните колебания от периода на емоционалния бум към спада и обратно изтощават нервната система.

Човек лесно се превъзбужда, изнервя се, не може да прогнозира как да се държи в една или в друга ситуация.

Тази непредсказуемост сериозно влияе на настроението за работа и на личния живот, не позволява създаване на семейство, пречка е в кариерата, тласка към необмислени постъпки.

Всичко това прави циклотимията не относително безобидна емоционалност, а пълноценно психическо нарушение, което е включено в Международния класификатор на болестите /МКБ-10/.

Понижаването на качеството на живота не е единствения проблем. С времето циклотимията прераства в тревожно или в биполярно разстройство.

Как се поставя диагноза циклотимия

Промени в настроението са възможни при всеки един от нас, и далеч не всички говорят за психическо нарушение. Според диагностичните критерии на Американската психиатрична асоциация, за да се постави диагноза „циклотимия”,  трябва да се изпълнят определени условия.

 • Постоянни периоди на депресия, когато всичко е зле, всичко ни се изплъзва от ръцете, нищо не ни интересува, не искаме нищо, след което идват периоди на енергичност, възбуждане, усещане за щастие. След това пристъпите на тъга и апатия се повтарят.
 • Подобни промени в настроението се случват не по-малко от 2 години.
 • През 2-годишния период най-малко половината от времето човек прекарва или в апатия, или в подобно на еуфория състояние.
 • Периодите без възбуждане или тъга човек не може да си спомни всичко, или продължава кратко време – не повече от няколко месеца.
 • Симптомите не са свързани с употреба на психоактивни вещества или с установено заболяване.

Какво да правим при подозрения за циклотимия

За съжаление, това разстройство не минава от само себе си. Затова е важно да се потърси помощ, преди да прерасне в биполярно разстройство.

Това състояние е добре да се наблюдава от психотерапевт или от психиатър, личният лекар надали би ни помогнал. Специалистът ще помогне да се разбере дали симптомите са признак на психическо разстройства или се касае за естествена емоционалност, свързана с умора и други житейски обстоятелства.

Ако ви се струва, че симптоми на циклотимия са налице при близък човек, опитайте искрено да си поговорите с него. Не можете да накарате някого да потърси специализирана помощ, но можете да предложите подкрепа и помощ да намерите квалифициран лекар.

Как се лекува циклотимия

Смисълът на лечението се заключава в следното:

 1. Спиране на развитието на циклотимията – за да не се позволи прерастването ѝ в биполярно разстройство;
 2. Промените в настроението да са по-слабо изразени;
 3. Да не се позволява отново изпадане в депресия или в непродуктивна еуфория;

Обикновено, за да се постигнат тези цели, лекарите предлагат да се действа така.

Да се премине през психотерапия

Най-препоръчителна е когнитивно-поведенческата, която дава възможност да се разбере какви събития и вълнения стават причина за резките промени на настроението.

Знаейки това човек може да избягва провокаторите, а ако не може да не се излага на тях съвсем, то по-добре да се контролира. Също така специалистът ще ни научи как да се справяме със стреса.

Спазване на дневно разписание

За хората с разстройства на настроението то може да се превърне в своеобразна котва, която помага за запазване на спокойствие и уравновесеност.

Графикът ясно определя, в колко да се събудим кога да закусваме, да обядваме, да вечеряме, колко време да отделяме на разходките и физическите упражнения, кога да си лягаме.

Важно е строго да следваме дневното разписание, докато то не се превърне в полезен навик.

Приемане на изписаните от лекар препарати

Вълшебна таблетка срещу циклотимия не съществува. Лекарят може да изпише препарати, които ще направят настроението по-устойчиво. Например, прилаганите при лечение на биполярно разстройство – литий, препарати против епилепсия.

В някои случаи се назначават антидепресанти, но те са нож с две остриета. Тези средства помагат за подобряване на настроението, но могат да доведат до другата крайност – еуфория. Затова в никакъв случай не трябва да се приемат без лекарско предписание.

Коригиране на начина на живот

Първо, да се наспиваме. Човек в зряла възраст трябва да спи поне по 7-9 часа на денонощие. Ако отдихът е по-малко, това може да повлияе на настроението и на психическата стабилност.

Второ, редовно трябва да се спортува. При физически натоварвания се освобождават химически вещества, които намаляват нивата на стрес и правят човек по-уверен и по-уравновесен.

Как новото нормално допринася за психическите разстройства

С въвеждането на ограничителните мерки с цел забавяне на разпространението на вирусното заболяване, при немалко хора се отключиха психически разстройства и такива на настроението.

Подобна тенденция се отбелязва и при психиатри, страхът и паниката, които се насаждат от публични лица, допринасят за увеличаване на случаите на психически разстройства.

Може би добра препоръка е да се ограничи гледането на телевизия и на социални мрежи, в които изобилства подобна плашеща и обезпокоителна информация.

Прави впечатление, че подобни новини се разпространяват главно от публични фигури, които са без специализация в съответното направление – епидемиология, и съответно не са запознати със спецификите на развитието и разпространението на вирусно заболяване.

Затова и специалистите по епидемиология са на мнение, че няма място за създаване на паника, тъй като това е вирусно заболяване, което се разпространява по установени в епидемиологията правила и безсмислено да се всява страх и ужас сред обикновените хора.

Преди навлизането на социалните мрежи в ежедневието ни, както и на онлайн медиите, също е имало подобни вирусни заболявания – свински грип, луда крава и т.н., но никога мерките не са достигали до подобни нива, че да ограничават до такава степен обикновените хора.

Съответно и психическото въздействие не е било толкова голяма, различно е да протечеш и чуеш негативна вина един път в рамките на деня, и съвсем друго постоянно да се бълва информация на същата тема.

Психическото въздействие във втория случай е доста по-значимо и съответно може да способства за отключване на някои психически разстройства.