Два месеца преди раждането лекари забелязват при ултразвуково изследване на бременна жена от Колумбия не само една пъпна връв, а и още една, макар и детето да било само едно.

Оказва се, че нероденото момиченце е погълнало в началото на бременността друг плод, който се прикрепва към него чрез пъпната връв.

Аномалия в развитието - ембрион в ембриона

Това е изключително рядка аномалия в развитието, известна като ембрион в ембриона, и най-често се споменава като близнак-паразит.

Състоянието възниква, когато близнак, който е забавил съществено развитието си през бременността, е физически привързан към нормално развиващ се плод, доминиращ, близнак.

Паразитният близнак никога не завършва своето развитие и няма собствен мозък или функционално сърце. Не дели органи с доминиращия близнак и не може да оцелее самостоятелно.

Лекарите съобщават на бременната жена, че раждането трябва да се организира колкото се може по-бързо, тъй като близнакът-паразит при растежа може да увреди развиващите се органи на момиченцето. Извършено е секцио по спешност.

Само 24 по-късно на новороденото също правят цезарово сечение, за да се премахне тъканната маса на близнака, който нямал нито сърце, нито мозък.

Дългосрочни усложнения след секцио в ранна възраст - възможно ли са

Операцията преминава успешно, и лекарите са уверени, че усложнения няма да има.

Днес такива аномалии се проследяват още при ултразвуково изследване. Но и досега се срещат случаи на непремахнати своевременно близнаци паразити, които след време започват да безпокоят доминиращия близнак.

Известен е случай на 17-годишна девойка от Индия, която търси медицинска помощ, тъй като през последните години коремът ѝ пораства значително, а освен това получили проблеми с храносмилането.

В коремната ѝ кухина лекарите откриват топка, която съдържа множество зъби, коса, зрели кости и други части на тялото от паразитния брат близнак, който някога е абсорбирала матката.

Лекарите успешно премахнали откритата тъканна маса, дължината на която е повече от 30 см, а ширината е 16 см, изглежда до толкова е успял да порасне паразитния близнак, и девойката оздравява напълно.