Понякога в жлъчния мехур се образуват камъни – малки, колкото песъчинка или големи като топче за пинг-понг. Повечето хора дори не подозират за тях, докато не ги застигне жлъчна колика.

Понякога болковият синдром не минава от само себе си, но неизменно се връща, като с всеки следващ път се увеличава риска от усложнения.

Кога е най-добре да се направи операцията на жлъчния мехур

Най-разпространен метод за терапия е операцията по премахване на жлъчния мехур. Това не е най-важният орган на тялото – напълно е възможно да се живее без него, и съответно без жлъчни камъни.

Днес се предлагат 2 типа операции – открити и минимално инвазивни /лапароскопски/. Минимално инвазивната хирургия на жлъчния мехур често се провежда амбулаторно.

Възстановяването отнема около седмица. Отворената операция е по-сложна и предполага значително по-голям разрез на тъканите.

Престоят в болницата се удължава до седмица, а възстановяването може да отнеме до месец.

Когато отворените операции бяха единствена алтернатива, не беше от значение кога ще бъде направена. Но сега когато има лапароскопски вариант, това става въпрос, изискващ решение.

Проблемът е, че лапароскопията може да се прави невинаги, а само преди настъпването на усложнения.

От друга страна, съществува още и лечение с антибиотици – когато може да не се бърза с операцията, а да се почака, докато възпалението стихне, благодарение на препаратите.

Редица мащабни изследвания са посветени на въпроса на ранната и късната хирургия. Те показват, че макар и интервенцията да не е неотложна, е по-добре да се направи по-рано, отколкото по-късно.

В рамките на най-мащабното изследване в САЩ е направено проучване на национална база данни на хирургични процедури, извършени в периода 2012-2016 г.

Изследователите подбират около 50 000 души, прекарали операция на жлъчния мехур, и ги разделят на 3 групи.

Бързо премахване на жлъчния мехур по-нисък риск от инфекции и тромбози

На едната група е премахнат жлъчният мехур 24 часа след началото на коликите. При втората от 24 до 72 часа след пристъпа.

На третата мехурът не е премахнат до 72 часа или повече след постъпването в болница, провежда се антибиотична терапия.

Изследователската група коригира всички данни с отчитане на фактори, като възраст, тегло, диабет и са получени следните резултати.

Най-бързо са изписани от болницата тези участници, на които жлъчния мехур е премахнат 24 часа след хоспитализация.