Обикновено още от началото на пролетта, когато времето се затопли и слънчевото греене се увеличи повечето млади мъже започват да мислят за любов. Но през лятото семенната течност е „най-продуктивна“ и вероятността един млад мъж да стане за първи път баща е най-голяма.

Ново изследване показва, че сперматозоидите са най-активни в средните месеци от годината, тоест през юли и август в сравнение с януари. Получените резултати са въз основа на данни на 5 хиляди мъже, които са лекувани от безплодие, за период от 11 години.

Като безплодие се определя състоянието, при което един мъж не е способен да зачене дете на здрава жена след 12 месеца редовни сексуални отношения без използване на предпазни средства. Този проблем засяга 15-20% от двойките и това съотношение постепенно се увеличава с възрастта.

Мъжкият стерилитет е причина за приблизително половината случаи на невъзможност за зачеване, а един от основните негови фактори е слабата подвижност на сперматозоидите.

За да достигнат и оплодят яйцеклетката, мъжките полови клетки е необходимо да проникнат и да „преплуват“ маточната шийка, матката и фалопиевите тръби на жената. Това движение на сперматозоидите е известно като подвижност и мъжете се определят като фертилни, когато поне 40% от половите им клетки могат да "плуват".

В изследването учените анализирали данните от медицинските досиета на 5188 мъже, посещавали Центъра за репродуктивни проблеми на Университетската болница в град Парма, Северна Италия, в опит да открит връзка между годишния сезон качеството на спермата.

Получените резултати от анализа на данните показали, че подвижността на мъжките полови клетки достига своя пик през лятото и е най-ниска през студените зимни месеци. От проведеното изследване също се установило, че през лятото броят на мъжете с подвижност над 40% бил 65.3% в сравнение със само 50% през зимата.

„Ние установихме, че съществува връзка между качеството на мъжката сперма и годишните сезони“ – посочва д-р Алфредо Де Джорджи – един от съавторите на изследването.

Сезонните промени в нивата на хормоните, сред които и на тестостерона, е възможно да са причина за този феномен, според проучване, публикувано в списание „Chronobiology International“.

Подобно явление се наблюдава и при някои животни – те се чифтосват само през някои периоди от годината, тъй като количествата слънчева светлина регулират възпроизводството, за да се гарантира, че раждането на малките, ще бъде през най-благоприятното време на годината.

При хората голямо влияние оказват сезонните колебания в цикъла на съня, както и на нивата на хормона на стреса – кортизол, тестостерон, витамин D и холестерол.

За пълнота следва да се отбележи, че преди около месец представителите на френската компания Kallistem за първи път са успели да получат зрели мъжки полови клетки – сперматозоиди в лаборатория. Учени поясняват, че биологичният материал е подходящ за провеждане на процедури за изкуствено оплождане.

Като изходен материал авторите на изследването използвали сперматогонии – диплоидни мъжки полови клетки, чието последващо делене осигурява формирането на зрели сперматозоиди.

За първи път учените разработват методика, при която се стимулира узряването на клетките – ин витро и която може да помогне на хората, страдащи от безплодие. Според авторите на изследването процесът на образуване на сперматозоидите отнема средно 72 дни.

Френската компания отказа да предостави резултатите от изследването до момента на издаването на патента. Липсата на публикации в рецензирани научни списания предизвиква у много учени съмнения в ефективността на разработената методика.