Хормони /от гръцки hormoa — «движа», «възбуждам»/ - това са вещества, които се освобождават в кръвта от жлезите с вътрешна секреция. Общото наименование на мъжките полови хормони е андрогени.

Те се синтезират в половите жлези – тестиси, семенници, кората на надбъбречните жлези и в хипоталамуса.

Първични и вторични полови белези

Именно андрогените правят мъжът мъж. Мъжките полови хормони определят развитието на първичните полови белези – формирането на полови органи при момченцата и потискат развитието на женските.

Освен това в периода на пубертета преобладаването на андрогените определя развитието на вторичните полови признаци.

Вторични полови белези

• Особености на развитието на скелета и на мускулната система;
• Специфично разпределяне на подкожните мастни отлагания;
• Отсъствие на развити млечни жлези;
• Увеличаване на гръкляна, удебеляване на гласните струни, понижаване на тембъра на гласа;
• Проявление на нормално сексуално желание – либидо;
• Развитие на полови органи, узряване на полови клетки, придобиване на способност за възпроизводство;

Основните стероидни – тоест синтезирани от холестерол от половите жлези и надбъбречната кора, хормони са тестостерон, дихидротестерон и андростерон.

Тестостерон

Това е основният мъжки хормон, синтезиран от ендокринните клетки на Лейдинг, които се намират в тестисите.

Функции на тестостерона

• Определя развитието на първични и вторични полови признаци;
• Осигурява образуването на сперма;
• Активизира процеси на метаболизма – обмяната на веществата;
• Стимулира сексуалното желание, определя появата на либидо, регулира способността за ерекция и еякулация;

В организма на мъж в зряла възраст нормално се образуват между 4 и 7 мг тестостерон в денонощие. Основното количество циркулиращ в кръвта тестостерон се намира в свързано състояние.

Хормонът се свързва с помощта на специфичен транспортен белтък – тестостеронестрадиол свързващ глобулин /ТЕСГ/, в тази форма той спокойно може да достигне целевите органи/това са семенните каналчета, простатата, придатъците на тестисите, семенните мехурчета/ и там оказва своето стимулиращо действие върху процеса на образуване на сперматозоидите и върху сексуалната активност.

Други полови хормони

Дихидротестостерон – явява се продукт на метаболизма. В мъжкия организъм този хормон се синтезира от тестостерон под въздействието на опреден ензим. Това е най-силният естествен андроген, определящ физическото развитие на момчетата по време на пубертета.

Също така регулира и сексуалното поведение и еректилната функция. Дихидротестостеронът контролира развитието на гениталиите при мъжете и на простатната жлеза.

Установено е, че най-висока е концентрацията на този хормон в кожата на половите органи и в космените фоликули.

Именно поради това най-разпространеното проявление на високите нива на дихидротестостерона са акнето и ускореното оплешивяване.

Освен това, най-силният мъжки хормон играе важна роля в увеличаване на обема на скелетните мускули, спомага за растежа на мускулите тъкани.

Андростерон – стероиден хормон, синтезиран и освобождаван в тестисите. Изключително необходим е за нормалното полово развитие на мъжете, тъй като е способен да предизвика засилване или поява на вторични полови белези.

Андростендиол – второстепенен андроген, които в малки количества се секретира от кората на надбъбречните жлези и от семенните жлези. Андрогенното действие на този хормон е значително по-слабо, отколкото това на тестостерона.

Образуването на полови хормони също се контролира посредством синтеза и освобождаването на гонадотропни хормони, тоест такива, сигнализиращи за нужда от андрогени, които се синтезират от хипофизата.

Важно!

Съдържащите се в спермата хормони, попадайки в женския организъм, водят до повдигане на настроението и до подобряване на общото здравословно състояние. Но това се случва само при секс без предпазни средства.