Мъжки полови хормони
Здравна Енциклопедия

Хормони /от гръцки hormoa — «движа», «възбуждам»/ - това са вещества, които се освобождават в кръвта от жлезите с вътрешна секреция. Общото наименование на мъжките полови хормони е андрогени.

Те се синтезират в половите жлези – тестиси, семенници, кората на надбъбречните жлези и в хипоталамуса.

Първични и вторични полови белези

Именно андрогените правят мъжът мъж. Мъжките полови хормони определят развитието на първичните полови белези – формирането на полови органи при момченцата и потискат развитието на женските.

Освен това в периода на пубертета преобладаването на андрогените определя развитието на вторичните полови признаци.

Вторични полови белези

• Особености на развитието на скелета и на мускулната система;
• Специфично разпределяне на подкожните мастни отлагания;
• Отсъствие на развити млечни жлези;
• Увеличаване на гръкляна, удебеляване на гласните струни, понижаване на тембъра на гласа;
• Проявление на нормално сексуално желание – либидо;
• Развитие на полови органи, узряване на полови клетки, придобиване на способност за възпроизводство;

Основните стероидни – тоест синтезирани от холестерол от половите жлези и надбъбречната кора, хормони са тестостерон, дихидротестерон и андростерон.

Тестостерон

Това е основният мъжки хормон, синтезиран от ендокринните клетки на Лейдинг, които се намират в тестисите.

Функции на тестостерона

• Определя развитието на първични и вторични полови признаци;
• Осигурява образуването на сперма;
• Активизира процеси на метаболизма – обмяната на веществата;
• Стимулира сексуалното желание, определя появата на либидо, регулира способността за ерекция и еякулация;

В организма на мъж в зряла възраст нормално се образуват между 4 и 7 мг тестостерон в денонощие. Основното количество циркулиращ в кръвта тестостерон се намира в свързано състояние.

Хормонът се свързва с помощта на специфичен транспортен белтък – тестостеронестрадиол свързващ глобулин /ТЕСГ/, в тази форма той спокойно може да достигне целевите органи/това са семенните каналчета, простатата, придатъците на тестисите, семенните мехурчета/ и там оказва своето стимулиращо действие върху процеса на образуване на сперматозоидите и върху сексуалната активност.

Други полови хормони

Дихидротестостерон – явява се продукт на метаболизма. В мъжкия организъм този хормон се синтезира от тестостерон под въздействието на опреден ензим. Това е най-силният естествен андроген, определящ физическото развитие на момчетата по време на пубертета.

Също така регулира и сексуалното поведение и еректилната функция. Дихидротестостеронът контролира развитието на гениталиите при мъжете и на простатната жлеза.

Установено е, че най-висока е концентрацията на този хормон в кожата на половите органи и в космените фоликули.

Именно поради това най-разпространеното проявление на високите нива на дихидротестостерона са акнето и ускореното оплешивяване.

Освен това, най-силният мъжки хормон играе важна роля в увеличаване на обема на скелетните мускули, спомага за растежа на мускулите тъкани.

Андростерон – стероиден хормон, синтезиран и освобождаван в тестисите. Изключително необходим е за нормалното полово развитие на мъжете, тъй като е способен да предизвика засилване или поява на вторични полови белези.

Андростендиол – второстепенен андроген, които в малки количества се секретира от кората на надбъбречните жлези и от семенните жлези. Андрогенното действие на този хормон е значително по-слабо, отколкото това на тестостерона.

Образуването на полови хормони също се контролира посредством синтеза и освобождаването на гонадотропни хормони, тоест такива, сигнализиращи за нужда от андрогени, които се синтезират от хипофизата.

Важно!

Съдържащите се в спермата хормони, попадайки в женския организъм, водят до повдигане на настроението и до подобряване на общото здравословно състояние. Но това се случва само при секс без предпазни средства.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 105

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Следваща публикация