Учени от Университета на щата Айова, САЩ, установяват, че количеството мускули и мазнини влияят на интелекта и на гъвкавостта на мисленето.

В рамките на изследването били анализирани данни за повече от 4000 мъже и жени в средна и напреднала възраст от Британската Биобанка.

Умствените способности намаляват от мазнините по корема

Учените се интересували от състоянието на мускулните тъкани, подкожните и абдоминалните мазнини – в областта на корема, а също и от промени в интелекта в рамките на 6 години.

От 40 до 50 години с увеличаване на абдоминалните мазнини интелектът все повече намалява.

Обемът на мускулите напротив е защитен фактор, въпреки стареенето и изменението на социално-икономическия статус интелектът оставал на предишното ниво при добре развита мускулатура.

Според учените, хронологичната възраст сама по себе си не води до намаляване на умствените способности. На този процес, по-скоро влияе на биологичната възраст на човек, и по-точно количеството на мазнини и мускули.

Получените данни дават възможност да бъдат разработени нови методи на лечение на хора в напреднала възраст, страдащи от затлъстяване и водещи заседнал начин на живот.

Повече мазнини по-бързо отслабване на умствените способности

С възрастта намалява мускулната маса, което ускорява отслабването на когнитивните функции.

Учените напомнят, че за забавяне трупането на мазнини и увеличаване на обема на мускулите, както и за поддържане на интелекта като в младостта, помагат редовни силови тренировки.

Особено важни са те за жени в средна възраст, които обикновено имат по-малко мускулна маса и повече мазнини, отколкото техните връстници мъже.

Сред дамите, особено на средна възраст, съществува нещо като стигма по отношение на силовите тренировки, приемат ги като за чисто мъжки спорт.

До преди 20 години фитнесът у нас не беше популярен, дори и сред мъжете, а жените започнаха редовно да тренират може би след 2010 г.

И съвременните дами не възприемат за нещо необичайно да правят силови тренировки с тежести.

Не, това няма да ги направи да изглеждат като мъже, а ще помогне за поддържане не само тонуса на тялото, но и на мозъка, както се оказва от новото изследване.