Медикаменти при артрит - проблем с подбора на лекарства
Здравна Енциклопедия

При лечение на артрити лекарят подбира препарати, които при минимални странични ефекти ще са с максимална ефективност.

Това е свързано с факта, че измененията в ставите прогресират, и болка може да възникне достатъчно често, изисква се чест прием на препарати.

Освен това са необходими лекарства, които се борят с възпалението, възникващи на фона на деформации на ставните повърхности и увреждания на тъканите.

Разработват се препарати, които биха могли да забавят процесите на разрушаване на ставите и да възстановят уврежданията, но засега терапията е само със симптоматичен характер.

Препарати, борещи се с възпалението

При остеоартрит за облекчаване на болки и потискане на възпалението се използват препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни – НПВС.

Някои лекарства от тази група са познати на много от нас и могат да бъдат закупени и без рецепта. Сред тях са ацетилсалициловата киселина, ибупрофен, напроксен.

За други обаче като нимезулид и целекоксиб е необходимо лекарско предписание и рецепта. Тези препарати не само намаляват болката, но и блокират възпалението, като съществено подобряват състоянието на болните от артрит.

Но медикаментите, потискащи възпалението, имат редица странични ефекти, поради което много препарати за лечение на артрит не са подходящи.

В САЩ сравнително неотдавна препаратите с рецепта като рофекоксиб и валдекоксиб, които са подобни на целекоксиб, се откриват по-високи рискове на провокация на сърдечни пристъпи, отколкото при останалата група лекарства от този тип. Производителите ги спират от продажба.

Проблеми при медикаментозно лечение на артрит

Специалисти от много държави, след публикации по повод изследванията на НПВС, с които се лекува артрит, правят 2 извода. Първо, всички тези препарати, така или иначе повишават риска от сърдечни заболявания.

Но второ, остава неясно с колко този риск се повишава. Някои изследвания предполагат минимален растеж или дори липса изобщо, докато други сигнализират за значителни рискове.

Затова вместо да се забранява ибупрофен, напроксен и други лекарства, специалистите препоръчват на производителите на препарати да добавят повече предупредителни за съществуващите рискове.

Освен това артритът трябва да се лекува от специалист, контролиращ състоянието на пациента продължително време.

Според последните изследвания, ниските дози от тези препарати, с които се лекува артрит, са по-безопасни. Това означава, че пациентите с остеоартрит трябва да се консултират със своите лекари за по-безопасна ефективна доза.

И хората с високо ниво на кръвно налягане или други рискови фактори следва внимателно да следят, ако ежедневно използват тези препарати за намаляване на болката и потискане на възпалението.

Странични ефекти на лекарствата

Проблеми със сърцето – това не е единственият проблем на лекарствата от групата на НПВС. Съществуват документално потвърдени изследвания, повишаващи риска от развитие на язва на стомаха.

И това усложнение е характерно както за целекоксиба, лекарството, което се предполага, че по-лесно се понася от пациентите и дава по-малко странични ефекти.

За намаляване на риска могат да се добавят лекарствени препарати от групата на инхибиторите на протонната помпа, които предпазват стомаха.

Такива са препарати са познатият на повечето от нас омепразол и езомезопразол.

Всички предписания се правят от лекар след оценка колко тези лекарства неблагоприятно влияят на лигавиците и колко продължително трябва да се сменят.

Аналгетици – препарати, потискащи болката

Ако пациентът е с лека до умерена болка се препоръчва парацетамол като болкоуспокояващо. Препаратите с парацетамол са достъпни без рецепта в аптеките, но само намаляват болката, без да потискат възпалението.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 115

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg