Травма на скротума - симптоми, принципи на лечение
Здравна Енциклопедия

Травма на скротума се предизвиква от удар или притискане на тази част на мъжкото тяло и не се съпровожда със съществено нарушение на целостта на тъканите.

Обикновено подобни увреждания се получават при битови, производствени, спортни – например, при занятия с борба, конен спорт и др., груб секс, катастрофи или побои. Най-често травмата на скротума се дължи на директен удар.

При въздействие на травмиращ фактор се увреждат единия или и двата тестиса.

Травмата на тъканите на скротума води до местен кръвоизлив, формиране на хематоми и увреждане на вътрешната структура на скротума. Тежестта на тези проявления зависи от силата на въздействието на увреждащия фактор.

Според наблюденията на специалисти, в 80% от случаите травма на скротума получават мъже в млада или в средна възраст. Тези увреждания е възможно да са изолирани, тоест да се травмират само тъканите и органите на тестиса, или съчетани.

Това означава, че травмата на тестисите се съпровожда с увреждания на други органи и тъкани. Често травмите на стротума се съчетават с увреждания на пениса и на уретера.

Какви симптоми възникват при травма на скротума? До какви последствия може да доведе тази травма? Какви методи за диагностика и лечение се използват при травма на скротума?

Симптоми

При увреждане на скротума след въздействие на провокиращ фактор е възможно мъжът да усети силна болка, която понякога може да доведе до припадък и развитие на болков шок.

След известно време в тъканите на скротума възниква подуване и посиняване. Впоследствие то се уплътнява, увеличава размерите си и става горещо на допир и болезнено.

Понякога заради получената травма се развива усукване на семенната връв или на тестиса.

Вследствие на получената травма е възможно у пострадалия да се развие орхит, флегмон, епидидимит, атрофия на тестиса, гангрена на скротума и безплодие.

Освен това, специалистите отбелязват, че травмите на тъканите, намиращи се в скротума на тестиса съществено повишават риска от развитие на рак на тестиса.

Възможни усложнения

Травмата на тестиса може да стане причина за развитие на следните усложнения:

 • Загуба на чувствителност на половите органи – особено на главата на пениса;
 • Болков шок;
 • Импотентност;
 • Безплодие;
 • Поява на специфични петна по скротума, вследствие нарушенията на микроциркулацията на кръвта;
 • Орхит;
 • Епидидимит, флегмон;

Всички гореизброени усложнения на травмите на скротума са достатъчно опасни, затова специалистите препоръчват при получаване на травма да се обръщане към лекар и травмата да се лекува под наблюдение.

Неотложна помощ

При получаване на травма на скротума на пострадалия следва да се окаже помощ:

 • Тялото трябва да се остави да се отпусне или удобно да се положи пострадалият да легне до завършване на пристъпа на болка;
 • Слага се пакетче лед или бутилка с много студена вода към слабинната област. Студеното следва периодично да се премахва от кожата – след всеки 15 минути, целта е предотвратяване на измръзване на кожата.
 • На пострадалия трябва да се даде обезболяващ препарат – Ибупрофен, Аспирин, Аналгин;
 • За облекчаване на болката по време на придвижване следва да се направи поддържаща превръзка;
 • Да се помогне на пострадалия да се обърне към лекар;

Диагностика

При всякакви травми в областта на скротума трябва да се направят комплексни прегледи и пълни изследвания на пациента. Предварителната диагноза се поставя въз основа на оплакванията на пострадалия.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 113

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg