Травма на скротума се предизвиква от удар или притискане на тази част на мъжкото тяло и не се съпровожда със съществено нарушение на целостта на тъканите.

Обикновено подобни увреждания се получават при битови, производствени, спортни – например, при занятия с борба, конен спорт и др., груб секс, катастрофи или побои. Най-често травмата на скротума се дължи на директен удар.

При въздействие на травмиращ фактор се увреждат единия или и двата тестиса.

Травмата на тъканите на скротума води до местен кръвоизлив, формиране на хематоми и увреждане на вътрешната структура на скротума. Тежестта на тези проявления зависи от силата на въздействието на увреждащия фактор.

Според наблюденията на специалисти, в 80% от случаите травма на скротума получават мъже в млада или в средна възраст. Тези увреждания е възможно да са изолирани, тоест да се травмират само тъканите и органите на тестиса, или съчетани.

Това означава, че травмата на тестисите се съпровожда с увреждания на други органи и тъкани. Често травмите на стротума се съчетават с увреждания на пениса и на уретера.

Какви симптоми възникват при травма на скротума? До какви последствия може да доведе тази травма? Какви методи за диагностика и лечение се използват при травма на скротума?

Симптоми

При увреждане на скротума след въздействие на провокиращ фактор е възможно мъжът да усети силна болка, която понякога може да доведе до припадък и развитие на болков шок.

След известно време в тъканите на скротума възниква подуване и посиняване. Впоследствие то се уплътнява, увеличава размерите си и става горещо на допир и болезнено.

Понякога заради получената травма се развива усукване на семенната връв или на тестиса.

Вследствие на получената травма е възможно у пострадалия да се развие орхит, флегмон, епидидимит, атрофия на тестиса, гангрена на скротума и безплодие.

Освен това, специалистите отбелязват, че травмите на тъканите, намиращи се в скротума на тестиса съществено повишават риска от развитие на рак на тестиса.

Възможни усложнения

Травмата на тестиса може да стане причина за развитие на следните усложнения:

 • Загуба на чувствителност на половите органи – особено на главата на пениса;
 • Болков шок;
 • Импотентност;
 • Безплодие;
 • Поява на специфични петна по скротума, вследствие нарушенията на микроциркулацията на кръвта;
 • Орхит;
 • Епидидимит, флегмон;

Всички гореизброени усложнения на травмите на скротума са достатъчно опасни, затова специалистите препоръчват при получаване на травма да се обръщане към лекар и травмата да се лекува под наблюдение.

Неотложна помощ

При получаване на травма на скротума на пострадалия следва да се окаже помощ:

 • Тялото трябва да се остави да се отпусне или удобно да се положи пострадалият да легне до завършване на пристъпа на болка;
 • Слага се пакетче лед или бутилка с много студена вода към слабинната област. Студеното следва периодично да се премахва от кожата – след всеки 15 минути, целта е предотвратяване на измръзване на кожата.
 • На пострадалия трябва да се даде обезболяващ препарат – Ибупрофен, Аспирин, Аналгин;
 • За облекчаване на болката по време на придвижване следва да се направи поддържаща превръзка;
 • Да се помогне на пострадалия да се обърне към лекар;

Диагностика

При всякакви травми в областта на скротума трябва да се направят комплексни прегледи и пълни изследвания на пациента. Предварителната диагноза се поставя въз основа на оплакванията на пострадалия.