Болестта на Паркинсон е вид хронично заболяване на мозъка, което засяга предимно хората в напреднала възраст. Пациентите, диагностицирани с болестта на Паркинсон, не могат да контролират движенията на тялото си и губят способността си да изпълняват нормалните ежедневни дейности.

Болестта се получава като резултат от загубата на нервни клетки в мозъка. Освен контрола на движенията, засяга съня, настроението и мисловната дейност. Не е открита причината за загубата на нервни клетки, но се предполага че е резултат генетични фактори и напредване на възрастта.

До момента не е открит лек за болестта, а медикаментите, които се предписват, могат единствено да облекчат симптомите. Болестта на Паркинсон е прогресиращо заболяване, а съществуващите симптоми постепенно се задълбочават.

Актьорът Майкъл Джей Фокс, добил известност от филма „Завръщане в бъдещето“ е диагностициран с болестта. Той основава компания „Michael J. Fox Foundation", която  финансира изследванията на болестта, като използва технология за наблюдение на симптомите на хората, диагностицирани с Паркинсон.

Фокс използва лекарството „Леводопа“. С течение на времето ефективността на лечението намалява, което е често срещан проблем и при други болни от Паркинсонова болест.Фокс удължава ефективността му, като взима колкото се може по-малко  от препарата.

Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което убива мозъчни клетки, които засягат движенията на болните.

Въпреки че болестта се изследва повече от 200 години, все още не съществува обективна диагноза за Паркинсон. Изследователският екип се надява, че ако успее да анализира огромното количество данни генерирани от 300 наблюдения в секунда на голям брой пациенти, ще бъде в състояние да разработи по-добри техники за лечение и по-ранна диагностика на болестта.

След като състоянието на актьора добива публична известност, Майкъл поставя фокуса на изследванията върху болестта на Паркинсон.

Той казва: „Видях фондацията като възможност за мен като пациент. Трудно е да се мисли за лечението като нов революционен метод, а като нещо, което просто има смисъл“.

Първата му стъпка е намиране на съосновател с интуиция и опит. Той избра Деби Брукс, която е работила в сферата на финансите. Тя веднага предлага промени в традиционния подход с нестопанска цел.

В списание „Форбс“ публикуват: „В срок от осем седмици от началото на създаването на фондацията, Брукс иска да финансира биотехнологична компания, което до момента не е правено“.

Тя казва, че липсва диалог с пациента за заболяването. Фондацията е значително нараства, днес изследователите на Паркинсон си сътрудничат с тези, които проучват други заболявания като болестта на Алцхаймер.

„Знам, че много лекари казват на своите пациенти да си водят дневник за проследяване на тяхното състояние след диагностициране на Паркинсон“, казва Брет Паркър, който живее със заболяването и взема участие в ранните проучвания на технологията. „Проучването ми позволи да взема активна роля в процеса за разработване на лечение."

Специалистът по сърдечни заболявания д-р Андрю Мичъл, от Великобритания казва, че тази технология се оказва полезна в при проследяване на следоперативното възстановяване.

Той казва, че по-голямата част от здравните специалисти гледат сериозно на ползите от новите технологии, които описват данни като измерване на кръвно налягане, тегло и така нататък. „Новите технологии ще ни позволят да научим повече за нашите пациенти и употребата им  много полезна“.