Отдавна е известно, че раковите тумори се срещат и при деца. Един от особено опасните тумори на човек е меланом. Може ли да се развие при дете?

Какво способства за възникване на злокачествено новообразувание? Как да разпознаем болестта и какви методи за лечение на меланом се прилагат при деца?

Всички най-важни въпроси за детски меланом и как да предпазим от децата

Меланом при деца – често ли се среща

За щастие, тази болест се среща много рядко в детска възраст. Самото заболяване представлява злокачествен тумор с невроектодермален произход.

Меланом се развива от меланоцитите. Това са клетки, които образуват пигмент – меланин.

По данни на различни автори, меланом се среща в 2,5% от случаите от всички обемни новообразувания при деца. Това са само 0,3% от всички тумори на кожата и на лигавиците в детска възраст.

Средно ежегодно се разболява едно дете на 1 000 000 деца. Тревожен факт е, че през последните години случаите на меланоми при деца се увеличават.

В САЩ ежегодно се регистрират случаи на детски меланом – на 99 възрастни с тази диагноза се пада приблизително едно дете.

Най-висока е заболеваемостта в Австралия – 4 деца на 1 милион.

Само на кожата може ли да се появи меланом

Тумори най-често се появяват на кожата. Но се срещат и такива случаи, когато туморният процес се развива на лигавиците, в храносмилателната система и в други вътрешни органи, а също и на кръвоносен съд на окото. И по-трудно се забелязват.

Сред болните от увеален меланом – рак на очите, децата са малко повече от 1%. Такъв тумор най-често се среща при подрастващи.

Благодарение на хистологичните особености на рака на очите в детска и тийнейджърска възраст прогнозите са по-добри, отколкото при възрастните.

Симптоми, по които може да заподозре кожен меланом при деца

Обикновено родителите или самото дете обръщат внимание на подозрителна бенка. Какви са вероятните симптоми?

 • Бенката си сменя формата, размерът ѝ се увеличава – при повече от 60% от случаите, промяна на цвета, приблизително при 40% от заболелите;
 • Поява на болезненост на бенката;
 • Бенката има вид на рана, която не заздравява, кърви;
 • Сърбеж на образуванието;
 • Образуванието блести или е покрито с коричка.

Меланом може да се развие и под ноктите. Изглежда като тъмно петно, появата на което не е свързано с травма.

Каква е разликата между меланом при деца и тийнейджъри

В зависимост от възрастта на възникване на тумора меланомът в детска възраст се подразделя на 3 категории:

 • Вродена – процесът се е развил вътреутробно;
 • Инфантилна – туморът се образувал в промеждутъка от раждането до 1 година;
 • Детски меланом – развитието на тумора е на възраст над 12 месеца.

Меланомът може да се локализира в различните части на тялото. При малките деца до 4 години по-често се засягат главата и шията. При тийнейджърите процесът започва предимно по торса или по ръцете и краката.

Кои деца са с най-висок от развитие на меланом на кожата

Да изброим основните фактори за развитие на меланом в детска възраст:

 • Най-често се разболяват децата със светла кожа и косата, със сини очи, с розови лунички;
 • В рисковата група са и тези деца, които много време прекарват под палещите лъчи на лятното слънце, а също и тези, които имат в анамнезата слънчеви изгаряния.

Меланомите при малки деца обикновено се развиват от вродени пигментни невуси. Не са свързани с негативното влияние на слънчевите лъчи на кожата и могат да възникнат при децата без значение от цвета на кожата.

Наличието на всеки невус изисква редовни лекарски прегледи.

 • За развитието на меланоми може да способства посещението на солариум, което се отнася за девойките;
 • За възникването на болестта роля играе семейната анамнеза – по-висок е рискът в тези семейства, в които вече е имало случаи на злокачествено туморно заболяване на кожата. Този меланом се определя като семеен или генетично-асоцииран.

От какво зависи изборът на метода на лечение

Изборът на метод на първо място зависи от стадия. Принос има разположението на тумора, възрастта на пациента, наличието на съпътстващи заболявания.

Детският меланом се лекува много по-успешно, отколкото при възрастни. Преживяемостта в ранен стадий е приблизително 80%.