Какво е проказа?

Проказа представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга предимно кожата, периферните нерви, лигавиците на горните дихателни пътища и на очите.Проказата причинява прогресивно  увреждане на засегнатите тъкани.

Латинското наименование на заболяването е Лепра, познато е още като болест на Хансен. Проказата е лечимо заболяване като се прилага медикаментозна терапия, която да унищожи бактерията причинител на заболяването.

Какви са симптомите?

Симптомите и признаците варират в зависимост от имунния отговор на бактерията причинител Mycobacteriumleprae. Проказата се проявява в три форми: тубеколоидна, лепопроматозна и гранична. Признаците и симптомите се различават и в зависимост от формата на заболяването:

 • Плоски или леко повдигнати кожни лезии или възелчета и често са с по-слаба пигментация от тази на околната кожа, въпреки че те могат да бъдат и с червеникав или с меден цвят.
 • Единични или множество кожни лезии, които се появяват по по-хладните части на тялото като лицето, седалището или крайниците.
 • Язви по кожата;
 • Засягане на периферни нерви, което води до загуба на чувствителност и до мускулна слабост;
 • Дрезгав глас;
 • Засягане на тестисите, което може да стане причина за стерилитет и мускулна слабост;
 • Болки и зачервяване на очите, невъзможност за затваряне на клепачите, язви на роговицата и слепота.
 • Загуба на мигли и вежди;
 • Разрушаване на носния хрущял.

Какви са причините за проказа?

Проказата е придобито инфекциозно заболяване, което може да засегне хора от всички възрасти. Причинява се от пръчковидната бактерия.

Бактерията се размножава много бавно и от проникването ѝ в тялото до началните симптоми обикновено минават между 3 и 6 години, а в редки случаи е възможно инкубационния период да е и 20 или повече години.

Хората са основният носител на бактерията причинител на проказата, но животни например броненосци и шимпанзета също могат да бъдат нейни носители.

Проказата се предава чрез носен секрет или слюнка или други секрети от устата при по-продължително излагане, въпреки че до настоящия момент не е установен точният начин на предаване на Mycobacteriumleprae.

Не всички хора, които са инфектирани с бактерията развиват проказа, тъй като само 5-10 % на населението е податливо на инфекция поради имунологични причини.

Лечение на проказа

Основният начин на лечение е лекарствената терапия. Спазването на пълния курс на назначената терапия е от особено значение за успешното лечение.

Болните трябва да бъдат приучени да наблюдават ръцете и краката си за възможни травми, които могат да останат незабелязани поради загубата на усещане. Язвите и уврежданията на тъканите могат да доведат до кожни инфекции и други заболявания.

Препоръчва се при проказа да се внимава при обуването, за да се избегне нараняването на кожата и образуването на рани.

Световната здравна организация препоръчва лечението на проказата да се осъществява с три медикамента: дапсон, рифампицин и клофазим. В зависимост от вида на заболяването курса на лечение продължава между 6 и 12 месеца. Чрез препоръчаната от СЗО мулти лекарствена терапия се осигурява лечението на заболяването и пациентът се предпазна от усложнения, но терапията трябва да започне в ранните етапи на проказата.

Граничната проказа се третира с 12-месечна терапия с ежедневен прием на рифампицин и дапсон. По-агресивната форма – лепопроматозната, се лекува с 24 месечен курс с римфампицин - ежедневно, дапсон и клофамизин.

Превенция

 • В момента няма установен стандарт, който да се прилага за предотвратяване на проказа ин няма ваксина, която да осигурява защита срещу всички видове проказа.
 • Скорошно проучване доказа, че профилактика с еднократна доза римфапицин е ефективна в 57 % от случаите при контакт с хора с поставена диагноза проказа.
 • Ваксината БЦЖ защитава организма в известна степен от различните видове проказа, тъй като бактерията причинител на проказа е подобна на туберколозната бактерия.