Какво е проказа?

Проказа представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга предимно кожата, периферните нерви, лигавиците на горните дихателни пътища и на очите.Проказата причинява прогресивно  увреждане на засегнатите тъкани.

Латинското наименование на заболяването е Лепра, познато е още като болест на Хансен. Проказата е лечимо заболяване като се прилага медикаментозна терапия, която да унищожи бактерията причинител на заболяването.

Какви са симптомите?

Симптомите и признаците варират в зависимост от имунния отговор на бактерията причинител Mycobacteriumleprae.

Проказата се проявява в три форми: тубеколоидна, лепопроматозна и гранична. Признаците и симптомите се различават и в зависимост от формата на заболяването:

  • Плоски или леко повдигнати кожни лезии или възелчета и често са с по-слаба пигментация от тази на околната кожа, въпреки че те могат да бъдат и с червеникав или с меден цвят.
  • Единични или множество кожни лезии, които се появяват по по-хладните части на тялото като лицето, седалището или крайниците.
  • Язви по кожата;
  • Засягане на периферни нерви, което води до загуба на чувствителност и до мускулна слабост;
  • Дрезгав глас;
  • Засягане на тестисите, което може да стане причина за стерилитет и мускулна слабост;
  • Болки и зачервяване на очите, невъзможност за затваряне на клепачите, язви на роговицата и слепота.
  • Загуба на мигли и вежди;
  • Разрушаване на носния хрущял.

Какви са причините за проказа?

Проказата е придобито инфекциозно заболяване, което може да засегне хора от всички възрасти. Причинява се от пръчковидната бактерия.

Бактерията се размножава много бавно и от проникването ѝ в тялото до началните симптоми обикновено минават между 3 и 6 години, а в редки случаи е възможно инкубационния период да е и 20 или повече години.

Хората са основният носител на бактерията причинител на проказата, но животни например броненосци и шимпанзета също могат да бъдат нейни носители.

Проказата се предава чрез носен секрет или слюнка или други секрети от устата при по-продължително излагане, въпреки че до настоящия момент не е установен точният начин на предаване на Mycobacteriumleprae.

Не всички хора, които са инфектирани с бактерията развиват проказа, тъй като само 5-10 % на населението е податливо на инфекция поради имунологични причини.

Лечение на проказа

Основният начин на лечение е лекарствената терапия. Спазването на пълния курс на назначената терапия е от особено значение за успешното лечение.

Болните трябва да бъдат приучени да наблюдават ръцете и краката си за възможни травми, които могат да останат незабелязани поради загубата на усещане. Язвите и уврежданията на тъканите могат да доведат до кожни инфекции и други заболявания.

Препоръчва се при проказа да се внимава при обуването, за да се избегне нараняването на кожата и образуването на рани.

Световната здравна организация препоръчва лечението на проказата да се осъществява с три медикамента: дапсон, рифампицин и клофазим.

В зависимост от вида на заболяването курса на лечение продължава между 6 и 12 месеца. Чрез препоръчаната от СЗО мулти лекарствена терапия се осигурява лечението на заболяването и пациентът се предпазна от усложнения, но терапията трябва да започне в ранните етапи на проказата.

Граничната проказа се третира с 12-месечна терапия с ежедневен прием на рифампицин и дапсон. По-агресивната форма – лепопроматозната, се лекува с 24 месечен курс с римфампицин - ежедневно, дапсон и клофамизин.

Превенция

Превенцията на проказа е от съществено значение, тъй като този инфекциозен заболяване може да има сериозни последици за здравето на хората.

Въпреки че няма установен стандарт за предотвратяване на проказа и няма налична ваксина, която да осигурява защита срещу всички видове проказа, научните изследвания и мерки за превенция продължават да бъдат активно изследвани и разработвани.

Скорошно проучване е разкрило интересни резултати в борбата с проказата. Според тази научна информация, приложението на еднократна доза римфапицин се оказва ефективно в 57% от случаите при контакт с хора, които вече са били диагностицирани с проказа.

Това е важна стъпка напред в разработването на методи за превенция на този заболяване и може да представлява надежден начин за намаляване на риска от заразяване при контакт с инфектирани лица.

Следващата важна точка за разглеждане в контекста на превенцията на проказата е ваксината БЦЖ (Bacille Calmette-Guérin). Тази ваксина, която се използва главно за предотвратяване на туберкулозата, също може да предостави определена степен на защита срещу различни видове проказа.

Това се дължи на факта, че причинителят на проказа - Mycobacterium leprae, и туберкулозният бацил са подобни по някои аспекти. Изследвания показват, че ваксината БЦЖ може да помогне за подобряване на имунната система и да намали риска от проказа у някои лица.

Важно е да се има предвид, че ваксината БЦЖ не е идеален метод за превенция на проказата и не предоставя 100% гаранция за защита. Освен това, нейната ефективност може да варира в зависимост от географските и етническите фактори, както и от степента на изложение на индивида на потенциалния риск.

С оглед на липсата на стандартни методи за предотвратяване и липсата на идеална ваксина, важно е да се продължава със съсредоточени усилия за изследване и разработване на нови стратегии за превенция на проказата.

Това включва подобряване на диагностиката и ранното откриване на заболяването, образователни програми за повишаване на осведомеността на обществото, както и интензивни мерки за контрол на инфекцията при лицата с диагностицирана проказа.

Тези усилия са от съществено значение за намаляване на бремето от проказата и за подобряване на качеството на живот на засегнатите лица.

Навременната реакция и консултация със специализирано медицинско лице, могат да се окажат от съществено значение за правилното лекуване на това неприятно заболяване.