Микседем е патологично състояние най-често с вторична природа, обусловено от недостатъчното количество щитовидни хормони в организма. Това заболяване се разглежда като крайна форма на хипотиреоза - хипофункция на щитовидната жлеза. 

Микседем – как се проявява

Основно клинично проявление са изразено подпухване и подуване, особено в областта на лицето и шията. Особеност на този патологичен процес е бавно прогресиращото протичане.

В тази връзка своевременно оказаната медицинска помощ позволява избягване на сериозни усложнения. Но при неблагоприятно стечение на обстоятелствата може да доведе до микседемна кома.

Разпространение

Жените в доста по-голяма степен са предразположени към развитието на това заболяване. Това се отнася особено за дамите, които вече са навлезли в климактериума.

Този патологичен процес се открива при 2%  от жените, които имат проблеми с щитовидната жлеза. При мъжете този показател е по-малко от 1%.

Най-опасното усложнение на това заболяване е микседемна кома. В 80% от случаите може да завърши с летален изход.

Рискови фактори за развитие на микседем

Водещ фактор за възникване на това състояние са понижените нива на щитовидни хормони. Това нарушение може да се развие както при недостатъчност на тиреоидни хормони, така и при пълно преустановяване на функциите на щитовидната жлеза.

Форми на заболяването

В зависимост от етиологията патологичното състояние се подразделя на 4 основни форми: първичен, вторичен, претибиален и идиопатичен.

Най-разпространен е първият вариант. Характеризира се с хипофункция на щитовидната жлеза, при което състояние не се синтезират достатъчно тиреоидни хормони.

Този вариант може да се формира в резултат на прекарани хирургични интервенции в жлезата, при излагане на радиация, недостатъчно постъпване на йод в организма.

Автоимунни възпалителни процеси в щитовидната жлеза също могат да имат принос в развитие на заболяването.

Как се развива патологичното състояние

Микседем се формира, тъй като в областта на междуклетъчното пространство се натрупват прости белтъци и сложни съединения с белтъчен компонент и присъединени към него въглехидратни вериги.

Всички тези вещества задържат вода, което води до образуване на муцин. Самият муцин е с подобна на гел консистенция. Отлага се в тъканите, което води до нарастване на отоците.

Паралелно протичат и други биохимични процеси, които способстват за прогресиране на възникналия патологичен процес.

Симптоми при микседем

Основен симптом на тази крайна форма на хипофункция на щитовидната жлеза е изразената подпухналост, особено в областта на лицето и шията. Но в тежки случаи характерните изменения се откриват по цялото тяло.

Важен момент е, че при натиск кожата не променя своя цвят, вдлъбнатина също не се появява. Вследствие на отока на лигавиците е възможно нарушаване на носовото дишане.

Клиничната картина често се допълва с пресипване на гласа, а също и със задух. Освен характерното подпухване присъстват и други симптоми, характерни за хипотиреоза.

Това са най-често сънливост, слабост. Болният постоянно зъзне и изпитва затруднения в опитите си да се концентрира.

Наблюдава се още и мускулна слабост и емоционална лабилност. Болният става апатичен и губи интерес от случващото се около него. Апетитът отслабва, развива се запек.

При претибиална форма симптомите се различават, като са представени от ускоряване пулса, дискомфорт и болки в областта на сърцето, прекомерна раздразнителност.

Кожата на краката може да се удебели и да придобие синкав оттенък. Наблюдава се силен косопад и сърбеж при тази форма на микседем.

Диагностика и лечение на болестта

Тази болест може да се установи още с прегледа. Задължително се прави изследване на щитовидни хормони. Допълнително се провежда общ и биохимичен анализ на кръвта, както и ултразвуково изследване.

Първо, при микседем следва да се нормализират нивата на хормоните. За тази цел се назначава хормонална заместителна терапия, която често е пожизнена.

В случай на претибиална форма се показни кортикостероиди. За намаляване на отоците се използват диуретици, също се препоръчва ограничаване на количеството сол.

Профилактика на развитие на микседем

За профилактика на развитие на този патологичен процес е необходимо да се провежда подходяща терапия при хипотиреоза.

Периодични изследвания е необходимо да се правят при предразположение към заболявания на щитовидната жлеза.