Ако готвим у дома, ние използваме доста често кухненския робот. Възможно е дори той да е устройство номер 1 във всяка една кухня.

В същото време, неговото наличие в дома може да доведе до разпространението на опасни бактерии, които причиняват салмонела.

Това показват резултатите от ново проучване на изследователите. Учени от  Ирландия са решили да установят как именно бактериите на салмонелата се оказват по предметите в кухнята и може ли да се избегне въобще заразата с тази болест.

Резултатите от изследователската работа ще разстроят доста любителите на кухненските роботи, миксерите и блендерите.

Учените използвали по време на изпитанията три различни вида дезинфекциращи средства, за да унищожат бактериите на салмонелата от твърдите повърхности. И в трите случая техните опити претърпели пълен крах – оказало се, че е невъзможно да се избавят от бактериите на опасната болест.

Много хора, които готвят у дома, използват обикновени измиващи препарати и кухненски кърпи, за да почистват различните плотове, повърхности, дъски за рязани, кухненски комбайни, миксери и блендери, които са били в контакт със сурово месо и птици.

Но се оказва, че почистването и дори измиването им е недостатъчно, за да се унищожат бактериите на салмонелата, пренасяни с кухненската посуда и уреди. Това прави напълно възможно възникването на огнище на салмонелна инфекция у дома.

Една от причините, поради които Департаментът по селско стопанство в САЩ не препоръчва бройлерите да се мият до момента на тяхното приготвяне, е че по време на измиването бактериите ще попаднат по всички повърхности в кухнята, където, както учените са установили, е трудно или направо невъзможно бактериите да се унищожат.

Изследването на ирландските учени също така помага да се обясни и загадката с избухването на инфекция от салмонела в 10 европейски страни миналата година, заради която 160 души се разболяха от гастроентерит.

Това стана, тъй като в предприятие за преработка на месо вече приготвените месни продукти за пазара бяха заразени с бактерии от сурово месо, което се е обработвало в същия цех.

Това доведе до намесата на здравни работници, които предположиха, че е възможно съществуването на бактерия на т. нар. суперсалмонела. Според тях тя може да запази жизнените си функции дори и след обработка на храната и да зарази и други хранителни продукти.

Но изследването на ирландските учени всъщност показва, че такава способност имат всички видове бактерии на салмонелата, без изключение.

Но докато преработвателните предприятия обикновено се подчиняват на строги правила, за да гарантират качеството и безопасността при обработката на храни, хората, които готвят у дома са длъжни да са по-добре осведомени от опасностите на салмонелата. Всяка година заради това заболяване 23 000 души постъпват в болница, а 500 човека умират.

Тази бактерия може да се засели на всяка една повърхност в кухнята – дъската за рязане, кухненската маса, кухненския робот, миксер, блендер и други.

За да се предотврати разпространението на това заболяване, свързано с храната, е необходимо да се спазват някои мерки за безопасност:

  1. Съхранявайте суровите, още неприготвени хранителни продукти само на определено място в кухнята и не поставяйте до тях вече приготвени ястия.
  2. Използвайте различна кухненска посуда за сурови и вече приготвени храни
  3. Подлагайте всякаква храна на термична обработва и не сервирайте полусурови храни

И все пак, не позволявайте на тези новости да ви лишат от удоволствието да приготвяте храната си у дома. Просто бъдете внимателни и предпазливи.