Магнезий – най-важният за метаболизма минерал, участващ в предаването на импулсите в нервните клетки, в съкращението на мускулите, във формирането на растежа на костите, в регулацията на кръвното налягане.

Способства за намаляването на главоболието при мигрена, понижава риска от сърдечен пристъп, тъй като неговото наличие предотвратява спазми на кръвоносните съдове в целия организъм и особено на коронарните артерии.

В мозъка магнезият участва в синтеза на регулиращите настроението химически вещества, например допаминът контролиращ апетита.

Ценният минерал спомага за предотвратяване на честите промени в настроението и на депресия, които често възникват като съпътстващи с предменструалния синдром /ПМС/, перименопаузата и наднорменото тегло.

Магнезият е необходим за някои витамини от група В като катализатор на химически процеси. Минералът участва в белтъчния синтез, необходим за растеж и възстановяване на мускулите и тъканите. Необходим е също и за освобождаването на енергия.

Постъпването в организма на оптимални количества магнезий и цинк заедно с дълбоко равномерно дишане увеличава притока на кислород към тъканите, което способства за по-ефективно изгаряне на мазнини.

Макроелементът е необходим за предотвратяване на въздействие на свободните радикали. Ниските нива на магнезия се свързват с натрупването на вредни вещества и с ускоряване на процеса на стареене.

Магнезий и естроген – естрогенът подпомага абсорбцията на макроелемента в тъканите и костите, като по този начин способства за предотвратяването на сърдечни заболявания и на разрушаването на костната тъкан при жените, когато нивата на магнезия и естрогена в организма са точно балансирани.

С намаляването на естрогена организмът загубва способност да усвоява макроелемента в достатъчни количества, което води до типични разстройства, свързани с недостиг на естроген – високо кръвно налягане, покачване на телесното тегло, намаляване на костната маса, мигрена, инсулинова нечувствителност на клетъчните рецептори и повишаване на риска от сърдечно-съдови заболяване.

Следва да се напомни следното – ако приемате естроген, а постъпва във вашия организъм с храната е недостатъчно, то естрогенът ще „пренесе“ минерала в меките тъкани и кости и нивата му кръвта /на магнезия/ рязко ще се понижат.

Това може да предизвика не само мускулни спазми, но възниква риск от формиране на тромби, тъй като повишените нива на калций и естроген обуславят съсирването на кръвта. Поради това, ако приемате калций и естроген, следва да предвидите и прием на достатъчно количество магнезий.

Магнезиеви „крадци“ – ниските нива на магнезий при жените се наблюдават по няколко причини. Охлаждащите напитки препятстват усвояването на калция и магнезия, тъй като фосфатът и фосфорната киселина, съдържащи се в тези напитки, се свързват с двата основни макроелемента , в резултат на което се образуват съединения, които са неусвоими.

Глутаматът и аспартатът, добавяни в безалкохолните напитки, също увеличава потребността на организма от магнезий.

Недостиг на 3-тия по важност макроелемент след калия и калция предизвиква прекомерната употреба на кафе, повишени нива на катехоламини /например, поради стимулиращи препарати/ и глюкокортикоиди /препарати с кортизон, стрес/.

Цинк – необходим в процеса на растежа и възстановяването на тъканите, както и белтъчините. Особено влияние този минерал оказва на мозъка на нервната система. Играе важна роля в синтеза на белтък и на ДНК, способства за регулация на кръвната захар и за формирането на нормален колаген.

Манган – още един минерал , за важността на който често се забравя. Неговият недоимък в организма се свързва с възникването на остеопороза, хронична депресия и с нарушена устойчивост на нивата на кръвната захар.