Какво представлява миома?

Миома, наричана също фиброма, е най-честото доброкачествено туморно образувание на матката. Фибромите представляват тумори на гладката мускулатура на маточната стена. Възможно е да се развиват в самата стена на матката или да са прикрепени към нея.

Доброкачественото образувание може да доведе до обилно кървене при менструация, болка в таза и често уриниране. Фибромите могат да доведат и до други здравословни проблеми.

Тези доброкачествени образувания се появяват при до 50 % от жените и са една от основните причини за хистеректомия /хирургично отстраняване на матката/.

Фибромите възникват в мускулните тъкани на матката и e възможно да се развиват в маточната кухина /субмукозно/, в самата маточна стена /интрамускулно/ или на повърхността на матката в коремната кухина.

Въпреки че този вид тумори се означават като фиброми, този термин е подвеждащ, защото те се състоят от мускулна тъкан, а не от фиброзна тъкан. Медицинският термин на фиброма е лейомиома, разновидност на миомата или мезенхимен тумор.

Какви са симптомите?

В повечето случаи дори и големите фиброми не предизвикват никакви признаци и симптоми. Тези доброкачествени образувания често биват откривани случайно при гинекологичен преглед.

Когато жените усетят някакви симптоми, най-често те са следните:

• По-обилно менструално кървене, известно като менорагия. Понякога се образуват и кръвосъсирвания.
• Усещане за натиск върху пикочния мехур, което може да доведе до често уриниране и чувство за неотложност за освобождаване на пикочния мехур и рядко пълна невъзможност.
• Натиск върху ректума, което води до запек;
• Натиск върху таза, който се характеризира с усещане за пълнота в долната част на корема, също така болка в абдомена;
Увеличаване на размера на талията и изменения във формата на корема. Някои жени може да се наложи да носят дрехи с по-голям размер, но не защото значително са наддали на тегло.
Безплодие, което се определя като неспособност за забременяване след 1-годишни опити, при условие, че сексуалният партньор на жената отделя достатъчно сперматозоиди при еякулация.

Лечение на миома на матката

Начинът на лечение зависи от изявите на заболяването и оплакванията, нейната възраст, размера и разположението на лейомиомите. Също така се взема предвид и дали пациентката планира да има деца и нейното общо здравословно състояние.

В повечето случаи лечение не е необходимо, особено ако жената няма никакви симптоми или туморите са малки и жената и навлязла в менопауза. Необичайното вагинално кървене може да наложи извършването на хирургична процедура по отстраняване на ендометриума /маточната лигавица/.

Процедурата е по-известна като абразио или кюретаж. Ако не се открие злокачествено образувание, кървенето в повечето случаи може да се контролира с хормонална терапия.

Сред методите на лечение е активното наблюдение, то се състои в периодично наблюдение на размера и темповете на растеж на доброкачествения тумор и редовно проследяване за индикатори за развитие на рак. Ако жената няма симптоми като вагинално кървене или болки в таза и ако фибромата не се разраства бързо, може да не е необходимо никакво лечение.

При някои пациентки са необходими по-чести гинекологични прегледи, препоръчително е те да са на 6 месеца, за да се проверява за промени на фибромите.

Възможно ли е да бъдат предотвратени?

Жените трябва да се стремят да поддържат нормално телесното си тегло след навършване на 18-годишна възраст. С нарастването на телесното тегло се увеличава секрецията на естроген, който ускорява растежа миомните възли.

Редовното физическо натоварване освен, че ще спомогне за поддържането на нормално телесно тегло, ограничава и секрецията на хормоните, стимулиращи растежа на миомите. Рутинните гинекологични прегледи са препоръчителни за своевременното откриване на подобни доброкачествени образувания.