Какво представлява миома?

Миома, наричана също фиброма, е най-честото доброкачествено туморно образувание на матката. Фибромите представляват тумори на гладката мускулатура на маточната стена. Възможно е да се развиват в самата стена на матката или да са прикрепени към нея.

Доброкачественото образувание може да доведе до обилно кървене при менструация, болка в таза и често уриниране. Фибромите могат да доведат и до други здравословни проблеми.

Тези доброкачествени образувания се появяват при до 50 % от жените и са една от основните причини за хистеректомия /хирургично отстраняване на матката/.

Фибромите възникват в мускулните тъкани на матката и e възможно да се развиват в маточната кухина /субмукозно/, в самата маточна стена /интрамускулно/ или на повърхността на матката в коремната кухина.

Въпреки че този вид тумори се означават като фиброми, този термин е подвеждащ, защото те се състоят от мускулна тъкан, а не от фиброзна тъкан. Медицинският термин на фиброма е лейомиома, разновидност на миомата или мезенхимен тумор.

Какви са симптомите?

Симптомите на миомата, които могат да възникнат при жени, са често свързани с различни аспекти от техния физически и емоционален статус.

В повечето случаи, миомите - доброкачествени опухоли в матката - може да бъдат безсимптомни или да предизвикват само леки проблеми. Въпреки това, при някои жени, те могат да доведат до значителни неприятности и състояния, които изискват внимание и лечение.

Един от основните симптоми, свързани с миомата, е промененото менструално кървене, наречено менорагия. Този симптом включва изключително силни и продължителни менструации, които могат да бъдат неприятни и да доведат до образуване на кръвосъсирвания. Жените могат да изпитват и болки по време на менструацията, които са по-интензивни от обичайните.

Друг важен симптом е усещането за натиск върху пикочния мехур. Това може да доведе до често уриниране, чувство за неотложност за изпразване на мехура или дори рядко да предизвика пълна невъзможност за удовлетворяване на нуждата.

Натискът върху ректума е още един симптом, който миомите могат да предизвикат. Това може да доведе до запек и дискомфорт по време на дефекацията, като се усеща необикновен натиск в областта на ректума.

Увеличаването на таза и усещането за пълнота в долната част на корема също са чести симптоми. Те могат да се проявят с болка в абдомена и увеличение на размера на талията. Този симптом може да доведе до необходимост от по-големи дрехи, въпреки че жените не са наддавали значително на тегло.

Някои жени с миома също могат да изпитват проблеми със зачеването. Безплодието може да бъде резултат от миомите, като усложняват процеса на зачеване и бременност.

Важно е да се отбележи, че симптомите на миомата се различават от жена на жена и могат да варират в интензивността си.

Понякога те се усещат постоянно, а при други случаи могат да се появят периодично или да бъдат почти незабележими.

Все пак, при наличие на подозрения за миома или ако се усещат подобни симптоми, важно е да се потърси медицинска консултация за оценка и подходящо лечение.

Лечение на миома на матката

Начинът на лечение зависи от изявите на заболяването и оплакванията, нейната възраст, размера и разположението на лейомиомите. Също така се взема предвид и дали пациентката планира да има деца и нейното общо здравословно състояние.

В повечето случаи лечение не е необходимо, особено ако жената няма никакви симптоми или туморите са малки и жената и навлязла в менопауза. Необичайното вагинално кървене може да наложи извършването на хирургична процедура по отстраняване на ендометриума /маточната лигавица/.

Процедурата е по-известна като абразио или кюретаж. Ако не се открие злокачествено образувание, кървенето в повечето случаи може да се контролира с хормонална терапия.

Сред методите на лечение е активното наблюдение, то се състои в периодично наблюдение на размера и темповете на растеж на доброкачествения тумор и редовно проследяване за индикатори за развитие на рак.

Ако жената няма симптоми като вагинално кървене или болки в таза и ако фибромата не се разраства бързо, може да не е необходимо никакво лечение.

При някои пациентки са необходими по-чести гинекологични прегледи, препоръчително е те да са на 6 месеца, за да се проверява за промени на фибромите.

Възможно ли е да бъдат предотвратени?

Предотвратяването на развитието на миомите може да бъде възможно до известна степен чрез осъзнати жизнени стилове и редовни здравни практики. Поддържането на здравословно тегло и редовната физическа активност са сред основните стратегии за намаляване на риска от миоми.

След достигане на възрастта от 18 години, жените трябва да се стремят да поддържат стабилно тегло, тъй като увеличението на масата на тялото може да води до по-висока секреция на естроген, което от своя страна може да насърчи растежа на миомните възли.

Редовната физическа активност не само помага за поддържане на здравословно тегло, но и ограничава секрецията на хормоните, които стимулират растежа на миомите.

Освен това, редовните гинекологични прегледи са важни за ранното откриване и проследяване на евентуални проблеми с матката.

Профилактичните прегледи позволяват на лекаря да направи оценка на здравето на жената и да открие евентуални доброкачествени образувания като миомите още в ранен етап, което може да доведе до по-ефективно лечение и управление на състоянието.

Избягването на никотин, здравословното хранене с богато разнообразие от плодове, зеленчуци и цялостно хранене, както и редовният отдих са също важни елементи от здравословен начин на живот, които могат да помогнат за поддържането на баланса на хормоните и да намалят риска от миоми.