Прекрасни, пленителни и чувствени аромати така са навлезли в живота ни, че сега не си представяме излизането навън, без да ги използваме.

Много от нас си съставят парфюмериен гардероб, подбирайки аромати според времето, настроението и събитието.

Оказва се обаче, че много от ароматите, които използваме всеки ден, представляват заплаха за здравето.

Какви съставки в парфюмите може да са опасни

Атракция за невиждана щедрост

Загриженост по отношение използването на вредни вещества в парфюмерията отдавна изказват много международни организации. Сред тях е работната група по опазване на околната среда – EWG.

В САЩ действа Кампания по безопасна козметика, инициатори на която са стотици групи, преследващи цел да постигнат прозрачност, като се публикува целият списък от съставки на козметичните средства и парфюмите.

През 2010 г. са инициирани проверки на 17 популярни световни аромати. Независими лабораторни тестове показват, че в представените проби са скрити 24 химически съставки, които не са посочени на етикета и не представляват опасност за човека.

Работната група по опазване на околната среда установява, че във всяка проба се съдържат средно по 14 съставки, присъствието на които в състава не е било посочено.

Открити са вещества, които предизвикват нарушения на хормоналния фон, развитие на алергии и влошаване на функцията на всички органи и системи на организма. Това обаче не е всичко. Някои от тях се натрупват в организма.

Красноречив пример е веществото диетилфталат, което се открива в телата на 97% от американците. Според учените то води до увреждане на ДНК на сперматозоидите.

Тоалетна вода, одеколон и парфюми не са единствените продукти у дома, които представляват опасност. Токсични вещества могат да се съдържат във всеки ароматизиран продукт, било то прах за пране, дезодорирани предмети за лична хигиена, освежител за въздух и ароматни свещи.

Токсични вещества в парфюмерията

Още през 1986 г. Националната академия на науките на САЩ препоръчва на Конгреса да провери състава на ароматите за невротоксичност.

До ден днешен обаче резултати не са представени. Но през това време са проведени няколко други авторитетни изследвания. Според резултатите от тях в парфюмерията често се използват следните съставки, които представляват опасност за човека:

 • Ацетон;
 • Бензалдехид;
 • Бензил ацетат;
 • Бензил алкохол;
 • Етанол;
 • Етил ацетат;
 • Лимонен;
 • Метилен хлорид;
 • Линалол.

Специалисти от Асоциацията на невидимите опасности разказват, че посочените вещества, обединени в една парфюмерийна композиция могат да предизвикат разстройства на централната нервна система, бъбречно увреждане, проблеми с дихателните органи, раздразнение на стомашно-чревния тракт, световъртеж, контактни дерматити, усещане за умора и много други.

Така например, фталатите се свързват с ендокринни нарушения, влошаване на качеството на спермата при възрастни, понижаване на нивото на IQ при децата, майките на които по време на бременност са се излагали на действието на тези вещества.

Експертите освен това предупреждават, че фталатите водят до трупане на излишни килограми, без значение от храненето и физическата активност.

Около 2% от хората проявяват нетърпимост към синтетичните съставки на козметиката и парфюмерията. При използване на аромати при тях е възможно да се появят панически атаки, алергични реакции, депресивни разстройства.

До тези заключения стигат изследователи от Медицински център в щата Тексас, САЩ.

На какво мирише бъдещето ни

Според признания на експерти в парфюмерията се използват от 3000 до 4500 разнообразни химически съставки, много от които са проверени за безопасност.

Компаниите производители към този момент не са задължени да разкриват данни за използваните съставки, което може да струва много скъпо на здравето на човека. Възниква закономерен въпрос, как човек може да се предпази.

 • Не купувайте парфюми, списъкът със съставки на които не е посочен или съдържа общи понятия;
 • Старайте се да купувате само тези аромати, които са създадени на основата на етерични масла, натурални растителни концентрати;
 • Преди покупката на нов парфюм, проверете неговият списък със съставки;
 • За предпочитане са екологичните марки, които пускат продукти с грижа за природата и здравето на човека.

Повечето от нас най-вероятно не са се и замисляли какво може да съдържа това, с което се пръскат, преди да излязат навън. Но се оказва, че някои съставки може да са вредни за здравето, затова е добре да обърнем внимание.