Основна тема на януари е китайският коронавирус, предизвикващ атипична пневмония. Към 28 януари са известни за 4473 случаи на заразяване.

От тях 107 са починали, 63 са оздравели напълно, останалите са под лекарско наблюдение. Преобладаващият брой случаи на заболяването – 4409, са в Китай, където започва и епидемията. Освен това единични случаи са регистрирани вече в 17 държави. Дори у нас има подозрение за заразен, който търси медицинска помощ след пътуване до Китай.

Как може и как НЕ да се заразим с новия вирус

Какво се знае за атипичната пневмония от коронавируса

Китайските учени от епицентъра на епидемията – град Ухан публикуваха данни, получени при изследване на 41 пациенти, хоспитализирани на 2 януари 2020 г. с потвърдено заразяване с новия коронавирус.

Повечето от тях – 73%, са мъже, средната възраст на заболелите е 49 години. 1/3 страдали от хронични заболявания – 20% от диабет, 15% от хипертония и 15% от сърдечно-съдови заболявания.

2/3 от болните работели или посещавали злополучния пазар на морски дарове, откъдето започва и световното си турне новият вирус.

Най-разпространени симптоми са висока температура – при 40 души, кашлица – при 31 души, болки в мускулите или общо усещане за отпадналост – 18 души.

Важен момент, който следва да се отчете при обсъждане на тази тема – диария има само един болен. Всички са хоспитализирани по повод развила се тежка пневмония с характерни изменения в белите дробове, видими при изследване с метода на компютърна томография.

По клинична картина атипичната пневмония, предизвикана от заразяване с новия коронавирус е сходна с тази при SARS и в по-малка степен с MERS. Затова изясняването как можем да се заразим с новия коронавирус е възможно като се ориентираме по оскъдната статистика от началото на декември 2019 г. и по данните за SARS.

Заразяване при близък контакт

Да. Това е основният път на заразяване. Всички симптоми на инфектиране с новия коронавирус показват, че в повечето случаи вирусът прониква в организма чрез дихателните пътища.

Вирусните частици се съдържат в капките слуз, които излитат от носа и устата на болния при кихане и кашлица. Капките се отлагат по околните повърхности и присъстват във вид на аерозоли във въздуха.

Затова лекарите, след като откриват поредния болен, изясняват къде и с кого е бил в контакт, с кого е летял в самолет, бил е на ресторант или е общувал.

Традиционно, както винаги по време на епидемия, повечето хора се хвърлят да купуват маски. Лекарите по този повод казват следното – обикновената медицинска маска не предпазва от проникване на вируса в организма на здрав човек.

Освен това създава топла влажна атмосфера в областта на носа и устата, което способства за размножаване на патогенни бактерии.

Маската обаче намалява отделянето на капки слюнка и слуз при кихане и кашляне от болен, затова трябва да си слага задължително. Маската следва да се сменя на всеки 2 часа и не трябва да се използва повторно.

Заразяване по полов път – дали е възможно

По повод новия коронавирус достоверна информация засега няма. Но през 2017 г. учени от Оксфордския университет анализирали 3800 изследвания и стигат до извода, че в спермата могат да се открият до 27 вируса, сред които не само ХИВ, хепатит, ЧПВ и херпес, но също и грипен вирус.

За коронавируси нищо не е съобщено, затова информация за заразяването със SARS и MERS по този начин засега не е известна. Да припомним все пак, че вирусът е нов и учените едва сега започват да го изучават.

Дали попада в спермата засега не е известно. Ако е в кръвта е обаче, има голяма вероятност. И при наличие на увреждания по лигавиците при двамата партньори е висок рискът от предаване на вируса от един човек на друг.

Същото се отнася и за целувките – възпалени венци, рани в устата – това са входни врати за инфекции.

Заразяване от насекоми

Голяма е вероятността епидемията да не завърши до пролетния сезон и съответно до появата на комарите.

Естествено възниква въпроса дали е възможно разпространение на коронавируса от заразен човек на здрав чрез ухапване от кръвосмучещи насекоми?

Отговорът е НЕ, този път на заразяване при коронавирусите е невъзможен.