Домът на бабите и дядовците се помни от внуците с ароматите на курабии и ягодово сладко. Но времето минава, внуците растат, а дядото и бабата остаряват. И сега в техния дом миризмите са съвсем други – неприятни…

Душ в душата

За хората, които са над 60 години хигиенните въпроси изискват отделянето на повишено внимание. За съжаление, повечето, които са в старческа възраст не обичат много да се мият. И затова има обяснение.

С годините повърхностния кожен слой – епидермиса изтънява, функцията на мастните жлези отслабва. Поради това кожата става суха и много чувствителна, затова честото миене създава неприятни усещания. Освен това водата със сапун отмива от кожата и без това тънкия мастен защитен слой, затова след вана тя става болезнена.

При хора в старческа възраст, особено при мъжете, се развива ихтиоза – повишено лющене на кожата, а също и старчески сърбеж, обикновено в областта на гениталиите и ануса.

Но все пак не е препоръчително да се забравя за хигиената. Просто водните процедури е необходимо да се провеждат по друг начин, за разлика от младостта:

• Вземането на вани не е добър вариант, желателно е да се заменят с душ, като се взема през ден, тъй като с напредването на годините потните жлези не функционират така активно. За миене следва да се използва не сапун, а гел-крем с неутрално рН – те съхраняват липидния слой.

С тези средства е достатъчно да се измиват зоните с по-чувствителна кожа като гънките на ръцете, на краката и на половите органи. Останалите части на тялото е достатъчно да се мият просто с вода.

След водните процедури задължително кожата внимателно се избърсва чрез подсушаване, особено в гънките на ръцете на краката. Ако е твърде суха, е необходимо да я намажете с овлажняващ крем или лосион – подходяща е всякаква козметика за суха и чувствителна кожа.

• Банята на хората в напреднала възраст трябва да е снабдена с дръжки, а на пода трябва да има сложена пътека, препятстваща подхлъзването. Компромисен вариант е вана, в която може да се сяда и душ кабина.

• Водата не трябва да бъде гореща, нито пък прекалено студена, за да не се травмира повърхностния кожен слой на човека в напреднала възраст.

• Подмиването със студена вода следва да се извършва ежедневно, а също и след всяко изхождане. С цел избягване на сърбеж на половите органи следва да се носи само памучно и ленено бельо само памучно или ленено бельо и да се сменя ежедневно, да се избягва прегряването на тялото по време на сън, да се изключат от менюто пикантни и пушени храни.

• Ако вземането на душ е затруднено, тялото може да се натърква с хигиенни салфетки, напоени с натурални омекотяващи и противовъзпалителни екстракти – подходящи за мокрите кърпички за бебета.

Също няма да е проблем използването на средства за интимна хигиена – дезодоранти, тоалетни води, но нанасянето им е допустимо само на чиста и подсушена кожа.

• За справянето с проблема с повишената сухота на кожата, хората на преклонна възраст е важно не само да се грижат за нея, но и да приемат, най-добре чрез храната, витамини от група В, които се съдържат в най-големи количества в месото и зърнените култури, и мастноразтворими витамини А, Д и Е.