Психолози успяха да докажат, че човек не е способен адекватно да преценява своите способности, било то чувство за хумор или правопис. Но в случая интересното е, че тези, които нямат никакви способности са по-склонни да надценяват себе си, а пък действителното умните хора често страдат от неувереност в себе си.

Повечето от нас смятат, че са задоволително умни, съобразителни и с чувството ни за хумор е прилично. Но ако бъркаме?

Изследванията на психолози показват, че ние сме много по-необективни в оценката на своите способности, отколкото си мислим. Това може да обясни защо всички толкова се дразнят на дилетантите и да добавят малко скромност към собственото си достойнство.

През 1999 година Джъстин Крюгер и Дейвид Данинг от Университета Корнел в Ню Йорк провели тест, в който планирали да отговорят на въпроса – истина ли е, че хората със способности по-ниски от средното най-често не подозират за това?

В началото на своя доклад учените като пример споменали за Макартур Уилер, питсбъргския извършител на обири на банки, който бил арестуван през 1995-та година, скоро след дневен обир на две банки.

При извършването на грабежите той не носел нито маска, нито се опитвал по някакъв друг начин да скрие своето лице.
Когато в полицията му показали записите от камерите за видеонаблюдение, той възкликнал, че лицето му вече е било станало на сок.

Непредвидливият престъпник мислел, че ако натрие лицето си с лимон, то може да стане невидим за камерите.

На Крюгер и на Данинг им било интересно да изследват другата страна на тази ситуация. Те помолили професионални комици да подредят 30 шеги, започвайки от най-смешната. След това предложили същото на 65 студенти.

След това учените сравнили резултатите от запитването с мнението на професионалистите. Студентите също били помолени да определят колко успешно са се справили със задачата.

Както и се очаквало, болшинството оценило своята способност да разпознава смешни шеги над средното ниво. Но най-интересно станало, когато резултатите били разпределени съгласно това колко добре участниците се справили с отговорите.

Тези, които показали резултати малко над средното оценявали себе си правилно

Справяйки по-добре от всички те били склонни да мислят, че се намират малко над средното ниво.

Същевременно тези, които показали най-ниски резултати – в сравнение с мнението на професионалните комици, оценявали своите способности над средното.

Този експеримент не бил изненада за учените, които се опитвали да измерят присъщото за човека чувство за хумор. Именно затова те го повторили, проверявайки този път логическото мислене и граматиката, тъй като тези дисциплини изискват точен отговор.

И в този случай била установена същата закономерност.

Доброволците, показали най-лоши резултати, най-зле от всички се справяли с оценката на своите резултати

И трите изследвания показали, че анкетираните, намиращи се в последната четвърт на списъка, силно надценявали своите способности, поставяйки си оценка много над средната.

За лошо справилите се на теста не помогнали дори критериите за сравнение. В изследването проведено по-късно, те не могли да разберат, че се намират в края на списъка, дори след като им били показани резултатите на останалите.

В интерпретацията на Крюгер и Данинг точната оценка на собствения навик е пряко свързана с ключовата способност като владеене на този навик.