Интроверт е определение от психологията за характера на човек, който се интересува от вътрешния си свят, много повече отколкото от външния. Във връзка с характеристиката на този тип хора има много митове, а най-често срещаните от тях са тези:

Интровертите не обичат да водят разговори

Това съвсем не е вярно. Интровертите не обичат да говорят, когато нямат какво да кажат. Когато интроверт говори за нещо, от което се интересува това може да продължи с дни,но с празни приказки няма как да спечелите вниманието им.

Интровертите са срамежливи

Това твърдение е напълно погрешно, понеже интроверти не са срамежливи и не се страхуват от останалите хората. Това, от което се нуждаят е причина да си взаимодействат. Ако искате да разговаряте с интроверт, просто започнете да говорите, дори не е нужно да бъдете прекалено учтиви.

Интровертите са груби

Интровертите не смятат, че е необходимо да разговарят със заобикалки или обикновените социални любезности. Те предпочитат всички хора да бъдат истински и честни. За съжаление, това се оказва невъзможно и ги кара да се чувстват некомфортно в определени среди.

Интровертите не обичат компанията на други хора

Напротив интровертите изключително много ценят малкото приятели, които имат. Те могат да разчитат и на техните близки. Ако имате достатъчно късмет и се сдобиете с приятел интроверт, той ще бъде ваш верен съюзник за цял живот. След като спечелите уважението им, много лесно ще станете техни близки.

Интровертите не обичат изявите на обществени места

Интровертите просто не обичат да излизат на шумни места за по-продължително време. Те се опитват да избегнат усложненията, които се получават при обществените дейности. Те са изключително възприемчиви, добиват опит и получават нужната им информация за кратък период и не се налага да прекарват продължително време на едно място. В действителност, те обичат домашния уют, понеже им помага да релаксират, а това е от важно значение за тях.

Интровертите предпочитат да са сами

Интровертите се чувстват много удобно насаме с мислите си. Те мислят и мечтаят много повече от останалите хора, обичат да разрешават казуси и да работят върху пъзели и сложни задачи, но могат да се почувстват самотни, когато няма с кого да споделят своите открития. Те жадуват за автентична и искрена връзка с един човек в даден момент.

Интровертите са странни

Интровертите често са индивидуалисти. Те не следват тълпата, а предпочитат да бъдат оценени според начина си на живот. Те мислят за себе си и това е причината да са извън общоприетите норми. Повечето решения, които взимат не се основават на това, което се смята за популярно или модерно.

Интровертите са сдържани маниаци

Интровертите са хора, които преди всичко гледат навътре в себе си и отделят повече внимание на собствените си мисли и емоции. Това не означава, че не обръщат внимание на това, което се случва около тях, просто техният вътрешен свят е много по-интересен и възнаграждаващ.

Интровертите могат да станат екстроверти

В свят без интроверти ще има много малко учени, музиканти, художници, режисьори, лекари, математици, писатели и философи. Това показва, че има още много неща, които ще бъдат полезни за екстровертите и те могат да си взаимодействат с интровертите. Интровертите няма как да се "оправят“, понеже в поведението им няма нищо странно. Те заслужават уважение за естествения си темперамент и принос към човешката раса. Всъщност едно проучване през 1986 г. показва, че при интровертите се наблюдавал увеичаване на IQ при тестовете.