Признаците на сърдечен пристъп при младите вълнуват много хора. Традиционно се смята, че проблемът със сърдечния мускул обикновено започва с общото стареене на организма.

Всъщност пристъпи са възможни и при доста млади хора. Симптомите обаче не се знаят от всички.

Как да разпознаем започващият сърдечен пристъп при тези, които още не са навършили още 40 г., кой попада в рисковата група и какви мерки трябва да се предприемат, за да се избегне катастрофа.

Защо при 30-годишните е възможен сърдечен удар

Развитие на патологията

Исхемичната болест на сърцето се подмладява и все по-често се открива при хора под 45-годишна възраст. Очевидно това е свързано с промяната на начина му на живот.

Честият стрес, липсата на необходимата минимална физическа активност, преобладаването на заседнал начин на живот, предвижването с кола, неправилно хранене – всичко това води до нарушение на липидния обмен, повишаване на холестерола, наднормени килограми, нарушение на метаболизма на въглехидрати, повишаване на артериалното налягане.

Всички тези състояния биват обединени под общото название „метаболитен синдром”, който способства за развитие на ранната атеросклероза в кръвоносните съдове, бързо прогресиране на растежа на атеросклеротичните плаки.

За да разберем кога е време да се обърнем към личния лекар, е достатъчно да измерим обиколките на корема. Ако е над 94 см при мъжете и над 80 см при жените, това означава, че са налице признаци на метаболитен синдром и е повод да си направим изследвания.

Рисковите групи

Разбира се, много се интересуват от това кой е в рисковите групи, тъй като искат да знаят дали трябва да вземат мерки, да се притесняват и да се вълнуват.

За определяне на рисковата група има специална скала SCORE, разработена за оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови събития в близките 10 години.

Основните фактори, които се използват за оценка на нивото на риска:

  • Възраст;
  • Ниво на систоличното налягане;
  • Значение на общия холестерол;
  • Тютюнопушене.

Важно е обаче да знаем, че дори при нисък риск. Например, млад човек не пуши и е с нормално ниво на холестерол, съществуват допълнителни фактори, които влияят на възможността за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Рискът се увеличава, ако близки роднини са получили ранен инфаркт на миокарда или инсулт.

Важен фактор за допълнителен риск е понижаване на нивата на лошия холестерол – липопротеидите с висока плътност. Нарушение на метаболизма на въглехидрати и заседналият начин на живот също се оказват независими предвестници на повишен риск от ранни инфаркти.

При захарен диабет тип 1 и 2 и вече установено по-рано сърдечно-съдово заболяване, повишено ниво на общия холестерол – над 8 ммол/л и повишаване на артериалното налягане над 180 на 110 мм живачен стълб се отнасят към групата с високия риск и трябва да се наблюдават.

Също е важно да се обърне внимание на развитие на еректилна дисфункция при мъжете. В повече от половината от случаите причина може да е нарушение на кръвообращението в артериите на мъжкия полов орган.

Атеросклерозата започва от малките артерии, днес еректилната дисфункция се отнася към ранните маркери на исхемичната болест на сърцето.

И безусловно нарушенията на режима на съня, честите смени на часовите пояси, работата през нощта способстват за по-бързо развитие на атеросклероза.

Провокиращи фактори

Съществуват редица фактори, които могат да са провокатори на развитие на сърдечен пристъп при млади хора. Освен факторите, които могат да повлияят на развитието на атеросклероза, е важно да се каже за състоянията, несвързани с увеличаването на плаките в съдовете на сърцето, но способни да предизвикат проблеми със сърцето при млади хора.

Това са фактори, които намаляват обезпечаването на сърцето с кислород. Например, желязната дефицитна анемия или нарушението на функциите на щитовидната жлеза – хипертиреоза.

Освен това провокатор е развитието на възпалението в съдовете след прекарани вирусни заболявания. В списъка също са:

  • Наличие на вредни навици – тютюнопушене и алкохол могат да са провокиращи фактори за внезапно образуване на тромби, наркотични вещества могат да доведат до спазъм на кръвоносните съдове на сърцето и да доведе до сърдечен пристъп.
  • Използването от жените на орални противозачатъчни, които могат да предизвикат внезапна тромбоза в кръвоносните съдове, включително и на сърцето, при определена предразположеност към повишено образуване на тромби.

Неочаквана ситуация

Много се интересуват може ли сърдечен пристъп при младите да се развие, без да го предсказва нищо.

Наистина в млада възраст инфарктът най-често се развива без предшестващи болки в сърцето. Но както бе споменато и по-горе, ако своевременно се обърне внимание на развиващите се изменения, които на пръв поглед не се отнасят към сърцето, е възможно навреме да започне се реализират профилактичните мерки и да се предотврати развитие на пристъп.

Как да разпознаем

Младите често не забелязват първите тревожни сигнали, които могат да доведат до инфаркт, но следва да се обръща внимание на симптоми като:

  • Дискомфорт в гръдния кош, възникващи при физическо или психоемоционално натоварване;
  • Периодично нарушаване на еректилната функция при мъжете;
  • Пристъпи на изразена слабост след физическо натоварване.

При тяхната поява е по-добре да се потърси лекарска помощ, за да се вземат своевременно мерки.

Профилактични мероприятия

За начало е необходимо да се оценят рисковите фактори при откриване на първите признаци на метаболитен синдром – увеличаване на обиколките на талията, повишаване на артериалното налягане, и на холестерола, на С-реактивния белтък, на кръвната захар.

Необходимо е в такава ситуация да се консултираме с личния лекар, който съответно да ни насочи към специалист – кардиолог и ендокринолог.

Това ще позволи максимално рано да се разработи индивидуален план за профилактични мероприятия.

Също следва колкото се може по-рано да спрем цигарите и да организираме физическа активност. За всички здрави хора е необходимо аеробно натоварване със средна интензивност по 30 минути дневно по поне 5 пъти седмично или ако е с висока интензивност – най-малко по 20 минути 3 пъти седмично.

Задължително е да се ходи, колкото се може повече – поне по 10 000 крачки дневно.

Определянето на нужната интензивност на натоварването е възможно само по пулса по време на тренировка. Максималната честота на пулса ще бъде равна на разликата между 220 и възрастта на пациента.

60-70% от получената стойност ще бъде оптимален пулс за натоварване със средна интензивност, 75-85% - за интензивни тренировки.

И, разбира се, е много важно да се нормализира храненето – да се ограничат храните, които са източници на бързи въглехидрати, алкохол, наситените мазнини – месо, което очевидно е мазно, например, да се увеличи дела на храните, съдържащи полиненаситени мазнини – омега-3 мастни киселини, за които знаем, че се съдържат в морската риба, зехтина, лененото масло, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

На ден е необходимо да консумиране по минимум 5-6 порции, макар и с плодовете трябва да се внимава, тъй като е възможно да предизвикат колебания в кръвната захар, също подуване на корема и чревни газове.

По отношение на зеленчуците, поради високото съдържание на фибри, могат също да доведат до неблагоприятна чревна симптоматика.

За да запазим сърцето си здраво не е необходимо да изпадаме в крайности. Също така можем да си позволяваме и да похапваме месо от време на време, но колкото повече напредва възрастта, толкова по-малко трябва да се отпускаме по отношение на месните продукти.

По-доброто решение е да си позволяваме месо 1-2 пъти в седмицата, като в млада възраст може и повече.

По отношение на режима на съня също така след 40-годишна възраст е добре да спим поне по 7 часа на денонощие, дори и през седмицата.

Така ще си отпочиваме максимално добре, в по-млада възраст може и да не спим достатъчно няколко нощи в седмицата, но след това е пропуснатото да се наваксва през почивните дни, когато има възможност или по време на празници.