Млечни зъби при възрастни? Може би някой да се изненада, но не и зъболекарите. През последните няколко десетилетия все повече стават възрастните с млечни зъби.

Защо се запазват млечни зъби при възрастни? Какво е това нежелание да пораснат? Или има и други причини?

Защо в устата могат да останат млечни зъби в зряла възраст

Смяна на млечни с постоянни – от каква възраст започва

Възрастта, на която проникват млечните зъби, е различна при всеки човек. Но средно процесът на смяна на млечните зъби с постоянни започва на 5-6 години.

Първо се сменят централните резци на горната и долната челюст. Първо млечните зъби започват да се клатят, който процес с времето прогресира, и зъбът пада от само себе си – така трябва да бъде на теория, но винаги има изключения.

Подвижността на зъбите се обяснява с резорбцията на корените, тоест се абсорбират от тъканите. Защо обаче се случва това? При някои деца корените се запазват напълно, дори при поникване на постоянни, и зъбите растат в 2 редици.

Точен отговор няма, съществуват само теории. Една от най-разпространените е, че резорбцията на корените на млечните зъби способства за растежа на зачатъците на постоянните.

Други учени смятат, че е обратното – абсорбцията на корените на млечните отваря вратата за поникване на постоянните. Спорове се водят и до днес и не е постигнато съгласие.

Млечни зъби при възрастни – аномалия ли е това

Зачатъците на постоянни зъби се формират още през бременността – във втория триместър. При действие на негативни фактори – болести на майката, непълноценно хранене, прием на някои медикаменти и други, зачатъци може и да не се формират.

Когато дойде време, постоянните зъби не проникват.

В денталната медицина това състояние се нарича хиподонтия. Терминът е образуван от 2 гръцки думи – hypо – малко, odus /odontos/ - зъб, тоест в буквален превод, малко зъби. Това е аномалия на развитието, която има множество причини.

Хиподонтията и запазването на млечните зъби при това състояние е доказателство, че именно зачатъците на постоянните зъби способстват за резорбция на корените на млечните.

При липса на зачатъци на постоянни зъби статистически по-често се запазват млечни зъби във вече постоянната захапка. Освен това корените на тези зъби остават цели и не се подлагат на резорбция.

Зъбите като цяло изпълняват своята функция – участват в акта на дъвчене.

В зависимост от групата на принадлежност на зъба, запазването на млечния при липса на постоянен, може да стане естетичен дефект.

Анатомично коронката на млечния зъб е по-малка в сравнение с постоянния зъб, което е особено забележимо, ако зъбът влиза в линията на усмивката.

Какво може да се направи в такъв случай

Наскоро бе публикувано изследване, посветено на запазване на млечните зъби в постоянната захапка, с методи за корекция и прогнози.

Данните показват, че статистически зъбите по-често заменят постоянните, като изпълняват своята функция продължително време. Но изследвания с участие на хора над 30-годишна възраст липсват.

Ако говорим за методи на лечение, то най-оптималният вариант е имплантация на зъби. В повечето случаи може да се съвмести премахване на млечен зъб и поставяне на изкуствен корен в едно посещение.

Предимствата на този метод се състоят в пестене на време, а също и липса на дистрофични процеси.

Предимствата от поставянето на импланти трудно могат да бъдат надценени – това е най-съвременният метод за лечение на липсващи зъби.

Дългосрочните прогнози са най-благоприятни, тъй като не само се възстановява дъвкателната функция, но и се предотвратяват дистрофичните процеси в тъканите на челюстите.

Денталната имплантация несъмнено е най-ефективният метод за лечение на липсващи зъби. Но в някои случаи може да е необходимо предварително ортодонтско лечение – поставяне на брекети.

Основната задача е да се разшири пространството за поставяне на имплант. За тази цел са достатъчни няколко месеца, всичко зависи от това за какъв зъб става въпрос, а също и от възрастта на пациента.

Когато запазването на млечен зъб е особеност

Понякога зачатъци на постоянни зъби има, но по редица причини не се появяват в устната кухина. Най-честа причина е неправилното положение в челюстта – на практика хоризонтално. Такива зъби се наричат ретинирани.

Трудно може да се определи подобно състояние като болест или аномалия на развитието, това е особеност, която се среща доста често.

Ретинирани най-често са мъдреците, те не се появяват в устната кухина, но притискат корените на съседните зъби, като предизвикват усложнения.

Заради липса на натиск от страна на зачатъците на постоянните зъби млечните могат да се запазят в устната кухина и да поемат всички функции на постоянните.

Какво е лечението на ретинираните зъби

Зъболекарите разполагат с методи, които позволяват да се изтеглят ретинираните зъби от челюстта. Изискват обаче доста време и се смятат за доста сложни, и в някои случаи прогнозите не са особено благоприятни.

Все пак всички тези методи са много по-ефективни, тъй като естественият зъб, макар и в не особено добро състояние, е много по-добър вариант и от най-съвременния имплант, и още повече от коронка с мостовидна протеза.