Много двойки се сблъскват с неочакван проблем – има с кого да се отдадат на интимност – с половинката, разбира се, къде и кога, но не искат.

Условия вече са създадени, и съветите на опитни сексолози са прочетени, направен е опит да бъде задействана и фантазията, но нещо не е както трябва, няма го най-важното – желанието.

Убийците на желанието за интимност са навсякъде около нас, те отнемат страстта.

На какво да обърнем внимание, за да запазим желанието за интимност?

Загуба на желание за интимност – на какво може да се дължи

1.Храна и тестостерон

Всички са чували за афродизиаци – вещества, които стимулират сексуалното желание. Науката се отнася скептично към самата идея за хранителните афродизиаци, но въпреки това съществуват редица храни, които в една или друга степен усилват сексуалното желание.

Това най-вероятно е свързано с увеличаване на образуването на мъжкия полов хормон, защото е доказано, че ниските нива на тестостерон са с понижени нива на либидо.

Шоколад и желание – сладка заблуда

Съществуват храни, които традиционно се отнасят към афродизиаците, а всъщност не само не са такива, но дори оказват обратно действие. Такъв пример е шоколадът.

Тъмното сладко блокче неизменно се асоциира с чаша вино, празнично настроение и предвкусване на невероятна наслада.

Наистина шоколадът съдържа фенилетиламин – РЕА, невромедиатор и предшественик на някои стимулатори и психоделици, и дори по действие напомня на амфетамини. Но РЕА от шоколада не успява да стигне до мозъка след изяждане на цяло блокче, това означава, че не могат да възникнат очакваните ефекти.

Второ, при изяждане на голямо количество шоколад се понижават нивата на тестостерон в организма, тоест сексуалното желание се понижава, интересът към незабавна интимност намалява.

Има още много други храни, които понижават нивата на тестостерон в организма. Това са сирена, кисели млека, зърнени хранителни продукти – хляб, макарони, ориз и други зърнени, корнфлейкс, храни, съдържащи мента, а също и алкохол.

Яденето на тези храни повишава нивата на ензима ароматаза, който способства за превръщането на тестостерон в естроген.

С повишаването на нивата на естроген се свързва също яденето на големи количества соеви продукти.

За да се съхрани сексуалното желание и дори да се повиши, следва да се въздържаме от яденето на тези храни по-често от 5 пъти седмично. Особено актуална е тази препоръка за мъжете.

2.Лекарства и сексуално желание

Някои лекарства притежават неприятен страничен ефект – те също понижават нивата на сексуалното желание. Но това не означава, че трябва да се спрат незабавно.

Всякакви изменения в режима на прием на лекарства трябва да се обсъдят с лекуващия лекар.

Антидепресанти

Депресията сама по себе си води до понижаване на сексуалното желание, както и препаратите за нейното лечение.

Става въпрос за селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, които оправят настроението и повишават нивата на серотонина. А това понижава желанието за интимност.

Трицикличните антидепресанти, които се назначават не само за лечение на депресия, но и за намаляване на нервните болки, предизвикани от херпес зостер, също могат да доведат до намаляване на сексуалното желание.

Орални противозачатъчни

Противозачатъчните, които водят до понижаване на нивата на половите хормони, включително и на тестостерона, също могат да повлияят на сексуалното желание.

Това е често срещан проблем сред жените. Препоръчва се при такъв страничен ефект да се опита смяна на таблетките или използване на други средства за контрацепция.

Лекарства за аденом на простатата

Някои препарати за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата, съдържащи финастерид, блокират преминаването на тестостерона в неговата активна форма. Резултатът е понижаване на сексуалното желание.

Алтернатива на медикаментозното лечение е операция по трансуретрална резекция на простатата.

Антихистамини

Някои препарати за намаляване на симптомите на алергия също неблагоприятно влияят на личния живот. Става въпрос с дифенхидрамин. Хлорфенамин е също антихистаминен препарат, който понижава желанието за интимна близост.

3.Хроничен стрес и кортизол

При продължителен хроничен стрес в организма активно се образува кортизол. А за да се синтезира е необходимо прогестерон, който е нужен за оптимално либидо.

Колкото по-продължителен е стресът, толкова по-малко остава прогестерона. Освен това при постоянен стрес по-бързо се разходват витамините от група В и С, а също и витамин С. Техният постоянен недостиг води до загуба на интерес към сексуалните отношения.