Бременността – това е специфичен период в живота на всяка жена. Променя се хормоналният фон и на практика всички органи и системи на организма.

Не е изключение и най-големият ни орган – кожата. Между 4-ти и 6-ти месец при много жени възниква явлението известно като „маска на бременните”. По лицето се появяват пигментни петна. Тези изменения във външността не могат да останат незабелязани.

Много бъдещи майки се тревожат от появата на тези петна и се опитват да се справят с дефектите по всички достъпни методи.

Защо природата устройва „маскарад” и можем ли да се избавим от него? Как правилно да се грижим за кожата и да предотвратим разпространението на мелазма?

Мелазма – защо се появява при бременност

Маската на бременността представлява ограничена хиперпигментация, която възниква най-често при бъдещите майки. Появява се по зоните на кожата, които се излагат на слънце.

Затова и в повечето случаи страда лицето. Също е известно, че маска на бременността получават жените с по-тъмна кожа.

До 90% от хората с мелазма са жени. При мъжете това състояние възниква по-рядко, което е свързано с особеностите на хормоналния фон и функционирането на мастните жлези.

Мелазмата може да се състои както от единични, така и от множествени огнища на хиперпигментация. Кожата в тези участъци става  по-тъмна, което е свързано с повишената активност на клетките, образуващи пигмента меланин.

Обикновено се засягат носа, челото, бузите, областта на горната устна и челюстта, а също и брадичката.

Повишената пигментация не се съпровожда с болки и сърбеж и не създава неприятни усещания. Много жени обаче изпитват сериозен психологически дискомфорт, тъй като им се налага да маскират изменените участъци на кожата, преди да излязат навън.

Защо възниква мелазма

Еднозначен отговор на този въпрос науката не може да даде. Но ясно се проследява наследствеността – майки, баби и лелина много жени, страдащи от мелазма, също са се сблъсквали с това състояние.

Още един важен фактор са ултравиолетовите лъчи, които активират окислението на липидите, стимулират се меланоцитите – кожните клетки, за синтез на пигмент, който обуславя цвета на по-тъмните участъци.

Така разходката без слънцезащитни средства може да доведе до поява на „маска” при бъдещите майки.

Защо най-често жертва на мелазмата са бременните жени? Отговорът е поради промени в хормоналния фон. Мелазмата често възниква и при прием на орални противозачатъчни.

Преди няколко столетия се е смятало, че ако лицето на бъдещата майка се покрие с пигментни петна и с ранни бръчки, това означава, че очаква момиче и му дава цялата си красота.

С момченцата ситуацията е пълна противоположност – жената трябва буквално да разцъфти. Но множество изследвания и лични наблюдения правят тези поверия на пух и прах.

Може ли да се избавим от мелазма

Какво да правим при поява на мелазма? Много жени отлагат посещението на лекар, като предпочитат сами да се справят с неприятната пигментация с домашни рецепти.

На ход са масла, настойки от магданоз, морска сол и дори разреден оцет. В най-добрия случай тези методи нямат да доведат до резултат, а в най-лошия могат да предизвикат сериозна алергична реакция и контактен дерматит.

Затова не трябва да се заминаваме със самолечение – по-добре да си вземем направление от личния лекар за дерматолог.

Лекарят поставя диагноза и дава необходимите препоръки. В повечето случаи мелазмата отшумява след раждането, но ако това не се случи, нежеланата пигментация може да се премахне и по друг начин.

За системни препарати след раждането се изписват ретиноиди и витамин С, а за местна терапия се използват средства с киселини.

Също положителни резултати показват химически пилинги, лазерно премахване на пигментни петна, фотоподмладяване, мезотерапия и криомасаж. Биоревитализацията на кожата с използване на хиалуронова киселина способства за нормализиране на метаболитните процеси и затова може да се използва в борбата с мелазмата.

Как се живее с мелазма – полезни съвети

  • Използват се слънцезащитни средства с фактор 30 или 50, дори и през зимните месеци.
  • Добре е да се избягва продължителното излагане на слънце;
  • През зимата е по-лесно да се носят затворени дрехи, както и шапка, която покрива цялото лице.