Сред четящите тази статия, най-вероятно, доста голям процент ще са фенове на ядките. И друг път сме писали за ядките и може би повечето от вас са наясно с техните ползи. В днешната статия обаче, ще разгледаме вредната им страна и ще ви дадем ценни съвети, относно тяхната консумация.

Можем ли да напълнеем, хапвайки ядки

Ядките са изключително богати на протеини, фибри, ненаситени мастни киселини, здравословни минерали и витамини. Те, обаче, са и изключително високо калорични, а в същото време, не са обемни, което ги прави лесни за докарване на голям енергоприход.

Ако сте на диета или страдате от затлъстяване, то по-добре ограничете до минимум употребата им. За справка: 100 грама печени бадеми съдържат  598 ккал; 100 гр кашу съдържа 574 ккал; 100 гр фъстъци съдържат 599 ккал.

Силни алергени

Колкото и приятни за консумация да са, факт е, че ядките присъстват в списъка с алергени. Сред най-опасните са фъстъците. В тях се съдържат протеини, които биха могли да се разпознаят като опасни „гости“ от имунната система и да се стигне дори и до анафилктичен шок.

Също така, ако и вие имате съмнение за такава алергия или тя е вече доказана, то е добре да внимавате и с другите ядки, тъй като е много вероятно да се окажете алергични и към бадеми, например.

Освен фъстъците и бадемите, други силни алергени са: орехите, кашуто, лешниците, шам фъстък и др.

Могат ли малките деца да си хапват ядки

Има различни теории по тази тема. Някои педиатри са категорични, че на деца до 3-годишна възраст, не е добре да се предлагат ядки, именно поради факта, че те са силни алергени. Други лекари пък смята, че след 6-тия месец може да дадете на детето да опита ядки.

Златната среда, според повечето специалисти е след първата годинка, като до 3-годишна възраст, най-добре бе било, детето да приема ядките само под формата на пасти или тахани. Все пак, в началото давайте на детето по малко и ако забалежите и най-дребни прояви на неразположение, веднага се консултирайте с лекар.

Също  така, ако някой от родителите има алергия към ядки, то е добре да предложите ядки на детето си на по-късна възраст. Друг съвет от нас е никога да не оставяте цели ядки на достъпно до малки деца място, тъй като съществува огромен риск от задавяне с тях.

Внимавайте за съхранението

Неправилно съхраняваните ядки могат да са източници на афлатоксини, които да станат причина за развитието на гъбична инфекция. Затова, следете внимателно за срока на годност на ядките, съмнителен вид и мирис  и избирайте да ги съхранявате в хартиени опаковки на съхо и хладно място.