2 отделни изследвания, участниците в които са неваксинирани по религиозни съображения деца от ортодоксална протестантска община в Нидерландия, показват, че морбили в значителна степен „изтрива” паметта на имунната система за предходни изследвания, като я връщат в незряло състояние.

Морбили отслабва значително имунитета срещу инфекции

Вследствие на това организмът се оказва по-малко подготвен за борба с нови инфекции.

Това означава, че морбили могат да отслабят защитата от други инфекции, която се обезпечава от ваксини - грип, туберкулоза и дифтерия.

Вследствие на морбили е възможно развитие и на други инфекциозни заболявания. Получените данни правят ваксинацията още по-необходима.

Учени от Медицинското училище на Харвард вземат кръвни проби от 77 неваксинирани деца и проверяват състоянието на имунната система преди и приблизително 2 месеца, след като те се разболяват от морбили по време на епидемията през 2013 г.

Изследователите установяват, че вирусът е унищожил от 11 до 73% от защитните антитела на децата участници, това ги излага на голям риск от вирусни и бактериални щамове, към които те са нечувствителни.

Представете си, че имунитетът срещу патогените след дребна шарка е като поднасянето на албум със снимки с престъпници, на които има няколко дупки.

Разпознаването на престъпилите закона, които виждаме, би било много трудно, когато дупките са във важни елементи за разпознаване като очите и устата.

Също изследователите проверяват деца, ваксинирани против морбили, и не установяват понижаване на нивата на антителата.

Имунните клетки забравят инфекциите след морбили

В изследване, проведено от екип от Университета на Кеймбридж, с помощта на генетично секвениране се изучават В-клетки на имунната система, които участват при образуването на антитела.

Учените проверяват проби от 26 неваксинирани деца и установяват, че клетките с памет, образували се за борба с определени заболявания, са изчезнали.

Друг тип В-клетки също са изтощени, като имунната система остава в незряло състояние. Това е пряка демонстрация на хора с имунна амнезия, когато имунната система забравя, как да реагира на инфекция, с която по-рано се е сблъскала.

Фактът, че дребната шарка потиска имунната система за първи път е установен преди 100 години.