При отдавна поставена диагноза ревматоиден артрит, се свиква с постоянното чувство на умора и слабост. Подобни симптоми се възприемат като неизменна част от болестта.

Частично това е така, ревматоидният артрит е възпалително автоимунно заболяване, което най-често е свързано с болка и увреждане на ставите.

Болестта засяга множество системи и органи в различни части на тялото, а умората и слабостта на мускулите са двата общи, неспецифични симптома.

Понякога те могат да се проявят и при развитие на усложнения на болестта – апластична анемия. Това състояние може да е опасно за живота, ако на време се разпознае.

Апластична анемия като усложнение на артрит

Освен проявление на самия ревматоиден артрит /РА/, причина за поява на определени симптоми може да е сериозна болест – апластична анемия и други форми на малокръвие. Освен увреждания на ставите, болков синдром и слабост могат да възникнат определени хранителни предпочитания.

При анемия на фона на РА може да възникне апетит за лед, за тебешир, сурови зеленчуци – картофи, тиква, или глина. На болните им харесват специфични миризми – на бензин, разтворители.

Важно е постоянно да се правят кръвни изследвания, за да се хване своевременно понижаване еритроцитите и хемоглобини, за да се коригира лечението.

Защо при ревматоиден артрит се развива анемия

При желязодефицитна анемия и други анемични състояния на фона на ревматоиден артрит може да възникне пикацизъм – извращение на вкуса. Никой не може да каже защо се развива това състояние. Но неотдавнашни изследвания потвърждават, че заболяванията на кръвта, сред които и апластична анемия, са много разпространени при ревматоиден артрит.

Най-разпространена е желязодефицитната анемия, свързана с недостиг на желязо за синтез на хемоглобин в еритроцитите.

Продължителното протичане на ревматоиден артрит често води до анемия. Обикновено хематологичните нарушения се предизвикват от продължителното наличие на хронично заболяване и от неговото лечение.

На фона на възпалителен процес и прием на силни лекарства образуването на еритроцити в костния мозък се забавя. Освен това синтезираните еритроцити често не живеят толкова дълго, както при здравите хора без анемия.

Развитие на анемия – кръвта на старите хора

В напреднала възраст, както и жените с ревматоиден артрит са в по-голяма степен предразположени към изразена анемия, макар и това усложнение да засяга всички възрастови групи.

Не е съвсем ясно защо от всички автоимунни заболявания ревматоидният артрит най-често предизвиква анемия. Последните изследвания в тази област разграничават няколко фактора.

Определена роля играе нивото на активност на болестта. Съществува пряка корелация с активността на ревматоидния артрит и заболявания на кръвта.

Известно е, че тежестта на анемията при лечение на ревматоиден артрит може да се понижи или да се повиши.

Някои модифициращи заболяването противоревматични препарати, сред които метотрексат, сулфасалазин и лефлуномид, могат да потиснат активността на костния мозък и предизвикват апластична анемия. Установяват се съществени отклонения в кръвните показатели.

Основни проявления

Анемията при тази форма на артрит се развива бавно и обикновено в лека форма, затова на практика не предизвиква изразени симптоми. Болните с артрит се чувстват отпаднали и уморени.

Когато хемоглобинът е много нисък, се усеща задъхване при физическо натоварване. Други симптоми са безпричинно отслабване, спонтанни кръвотечения, тромбози и рецидивиращи инфекции.

Специално лечение на анемия при тази патология не е необходимо, затова се лекува непосредствено самият ревматоиден артрит, предизвикващ изменения в кръвната картина.

В случай на подбор на адекватно лечение кръвната картина обикновено се нормализира.

Възможни усложнения – тромбоцитопения, остра левкемия и лимфом

Анемията – не е единственото заболяване на кръвта, свързано с ревматоиден артрит.

Тромбоцитопения, или ниско ниво на тромбоцити, не е толкова разпространена, но може да предизвика вътрешно кръвотечение, ако количеството тромбоцити се понижава до доста ниски нива.

Хронично възпаление може да доведе до множествен миелом с неблагоприятна прогноза и висок риск от трансформация в лимфом. Също е възможна и остра левкемия.

През август 2019 г. бе публикувано изследване, което показва, че трансплантацията на стволови клетки при Т-клетъчен лимфом може да потисне проявленията на самия ревматоиден артрит.