Експерти на Световната здравна организация и здравните власти в САЩ обявиха, че през 2018 г. от морбили са починали над 140 000 души, което е резултатът от глобалното намаляване на обхвата на ваксинацията срещу тази болест.

Ако трябва да сме по-точни, то броят на хората починали от морбили през 2018 г., е около 142 300 души. Това са с 75% по-малко, отколкото през 2000 г., но са с 15% повече, отколкото през 2017 г.

Почти 10 млн. нови случаи на морбили през 2018 г.

Общо са регистрирани 9,7 млн. случаи на морбили през изминалата 2018 г. Най-много разболели се има в държавите на Африканския континент на юг от Сахара – Демократична Република Конго, Нигерия, но също и на Мадагаскар и в Украйна.

В Европа болестта се среща все по-често – Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, загубиха статуса си на държави, които са ликвидирали морбили.

У нас също бе отчетено нарастване на заболеваемостта, но не до толкова, че да се предизвика масова епидемия.

Най-опасна е болестта за деца до 5 години. Новородени и бебета са с най-висок риск от развитие на усложнения, сред които пневмония и оток на мозъка, което може да доведе до слепота, загуба на слух и дори до смърт.

Представители на СЗО и на УНИЦЕФ съобщават, че на 86% от децата по цял свят е поставена ваксина против морбили, но само първата доза, която у нас е заложена на 13-месечна възраст.

По-малко от 70% от децата обаче получават втората доза, преминават през реваксинация.

Това е много по-малко от препоръчителния 95% обхват, тъй като именно двете дози на ваксината се смятат за необходими за защита от тази болест.

Защо може да се наложи нова ваксинация след 35 години

У нас реимунизацията срещу морбили, паротит и рубеола с жива ваксина е предвидена за 12-годишна възраст.

Най-новите изследвания подсказват, че може би имунитетът, който се образува след повторната ваксинация не е пожизнен и след около 25 години отслабва до толкова, че не може да предпази от заразяване.

Затова при акумулиране на повече научни данни, е добре да се преразгледа календара на ваксините и да се заложи и трета доза от ваксината след 35-годишна възраст.