Обичате ли музика? Често ли я слушате? Ако отговорът ви е ДА, тогава ви поздравяваме – разполагате със забележително средство за положително въздействие върху собственото здраве.

Кои са фактите за благотворното въздействие на музиката

Повечето хора с лекота могат да се съгласят с това, че музиката безспорно оказва силно влияние на емоциите и поведението на човека.

Спомнете си каква светла носталгична тъга може да предизвика мелодията, под чийто съпровод сме танцували със своята първа любов. В онези моменти сме забравяли да дишаме и краката сякаш едва са се докосвали до земята.

Тръпките, които ни побиват, когато чуем химна или друга завладяваща ни песен. Музиката може да вдъхновява и да отпуска, да лекува душевни рани и да възстановява силите ни.

Неслучайно съществува музикална терапия, която помага за укрепване на емоционално здраве и за справяне със стреса и с неговите последствия. Но това не е всичко, на което е способна музиката.

1.Подобряване на когнитивните способности

Ако си пуснем оптимистична, лека мелодия във фонов режим по време на изпълнение на друга задача, производителността може да се повиши съществено както и ефективността на обработка на информацията и нейното запомняне.

По-добре е обаче да се избират инструментали, защото песните могат да ни разсейват, заради изпълнението на текста, в който се вслушваме.

2.Намаляване на желанието за преяждане

Съчетанието на слаба светлина и спокойна нежна музика кара хората да ядат по-малко. Това потвърждава изследването, което открива зависимост между количеството изядена храна и обстановката в залите на ресторантите.

Там, където светлината е била заглушена, а музиката – лека и ненатрапваща се, посетилите изяждали с 18% по-малко, отколкото в ярко осветени помещения със силна музика или изобщо без такава.

Тези, които желаят да се избавят от няколко излишни килограма, могат да си вземат бележка от това.

3.Подобряване на паметта

Студентите, които обичат да слушат музика, по-добре се справят с учебните задачи, ако по време на тяхното изпълнение звучи лека неутрална мелодия. Но само ако им харесва и не предизвиква негативни емоции.

Съществува мнение, че ученето на чужд език е много по-лесно, ако новите думи не се изговарят, а се изпяват.

4.Музиката намалява болката

Това потвърждават изследванията, в които вземат участие болните, страдащи от фибромиалгия. Слушането на музика по 1 час дневно спомага за значително намаляване на болезнените усещания.

В друг експеримент учените установяват намаляване на болезнените усещания и на безпокойството преди и след операция, ако на пациента пуснат музика.

Според доктор Катрин Мидс, на всеки на който му предстои операция, трябва да има възможност да слуша любимата си музика по всяко време – преди, след и дори по време на оперативната интервенция.

5.За по-добра мотивация

Слушането на мелодии влияе съществено на работоспособността и на темповете на работа. Това доказват 12 участника от един експеримент, които въртели педали на велотренажор под музикален съпровод и без такъв.

Увеличаването на темпото на мелодията е свързано и с повишаване на производителността на труда, а забавянето водело до намаляване на този показател.

Неслучайно най-запалените трениращи използват слушалки, с които слушат най-енергичните и ритмични мелодии.

6.Подобряване на настроението

Разбира се, за тази цел е необходима позитивна, оптимистична мелодия. В проведения експеримент на участниците им били достатъчни общо 2 седмици, за да се почувстват много по-щастливи след ежедневно слушане на по-весела музика.

7.Повишаване на издръжливостта

Ако правилно се подбере темпото на музикалната композиция, то слушането ѝ по време на тренировка ще доведе до повишаване на издръжливостта и подобряване на производителността. Това всъщност не се отнася за всички, а в по-голяма степен за професионалните спортисти.

Музиката ни стимулира още преди да се захванем с нещо и преди да отидем на фитнес, а по време на тренировката ни разсейва от усилията, които полагаме.

Физическото натоварване се възприема по-леко, когато е под музикален съпровод, и за изпълнение на същите упражнения е необходима по-малко енергия, отколкото без музика.

Не трябва слушането на музиката да се възприема като развлечение. Това е наистина мощно средство за подобряване на настроението, здравето и дори за интелекта.