Затлъстяването се превърна в световен проблем. Странно е и е несправедливо, че на една и съща планета едни гладуват и страдат от недохранване, а други не могат да се избавят от излишните килограми.

Стотици учени пък са ангажирани в търсенето на нови и ефективни методи в борбата с излишните килограми.

Какви са новите разработки, които помагат за отслабване

Затлъстяване – статистика и реалност

По данни на СЗО, през 2016 г. в света е имало почти 2 млрд. души с наднормено тегло, тоест 39% от цялото население в зряла възраст.

Повече от 650 млн. от тези 2 млрд., или 13% от всички земни жители, са преминали към следващото ниво – затлъстяване.

За 40 години броят на затлъстелите се е увеличил с 3 пъти.

Сред децата и тийнейджърите този проблем също съществува и поразява с мащабите си. За 40 години броят на пълните деца на възраст от 5 до 19 години нарасна значително. От 4% през 1975 г. до 18% през 2016 г.

По отношение на затлъстелите деца показателите са не по-малко впечатляващи – 1% през 1975 г. и приблизително 7% през 2016 г. – 8% от момченцата и 6% от момиченцата.

От затлъстяването и неговите последствия по света умират повече хора, отколкото от глад и недохранване.

Наднорменото тегло увеличава риска от заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове, както ни е до болка известно.

Повишеният индекс на телесната маса повишава вероятността от развитие на диабет.

Заради наднормените килограми се нарушават и функциите на опорно-двигателната система, което повишава риска от остеоартрит.

Затлъстяването и наднорменото тегло са рискови фактори за някои онкологични заболявания, сред които рак на млечната жлеза, на простатата, на черния дроб, на бъбреците, на дебелото черво, на яйчниците и на ендометриума.

Следва да се замислим, нали?

Методики на отслабване – проблеми при свалянето на килограми

Най-ефективният и безопасен метод на отслабване е необходимо да се подбере заедно с лекар, понякога дори с цял екип от медицински специалисти, сред които диетолог, психотерапевт, хирург, ендокринолог и т.н.

Справяне с излишните килограми със съвременни методи

Освен традиционният подход под девиза „По-малко ядене, повече движение”, има и други методи за отслабване.

Част от тях са свързани с прием на лекарства, потискащи апетита и предизвикващи усещане за ситост. Други препарати блокират усвояването на мазнини.

Останалите методи предполагат прегледи и изследвания за установяване на причините, които способстват за трупане на излишни килограми.

Това могат да са ендокринни нарушения, нездравословен дневен режим, хронично недоспиване, депресия и т.н.

При отстраняване на тези фактори понякога справянето с излишните килограми се постига и без използване на други средства.

Операция за отслабване

Това е най-радикалният метод за сваляне на килограми. Достатъчно ефективен е, но ако не се спазва системата на хранене и предписаният начин на живот, отстранените мазнини се връщат.

Съществуват няколко варианта за хирургично решение на въпроса. Стомахът може частично да се зашие с цел намаляване на неговия обем.

При другия оперативен метод вътре в стомаха се поставя балон, който изпълва обема му и оставя за храната съвсем малко място.

Бактерии против апетит

Група учени от Университета на Вандербилт, САЩ, обучават с помощта на генното инженерство обикновена бактерия ешерихия коли да образува вещества, които потискат апетита.

Експерименти с мишки показват добри резултати. Получавайки ГМО бактерии с вода и на фона на доста калорична храна, мишките натрупвали килограми много по-бавно, отколкото контролната група.

Променени гени връщат всичко както си му е реда

Учени от Чикаго създадоха метод за промяна на някои метаболитни процеси. За тази цел били култивирани частици човешка кожа, в клетките на която бил вграден ген, влияещ на синтеза на инсулин.

Освен това към този ген бил добавен набор от нуклеотиди, който работи като прекъсвач и позволява образуването на хормона да се управлява тогава, когато е необходимо.

Този метод също минава изпитвания върху мишки и то напълно успешно.

Превръщане на мазнините – в кафяви вместо в бели

В човешкото тяло има два вида мазнини – „бяла” и „кафява”. Имат различни функции, и двете са необходими.

В кафявите клетки, освен капчици мазнини, има още и митохондрии, това са електроцентрали на клетката. С тяхна помощ енергията се превръща в топлина.

Кафявите клетки при възрастните са малко, но с помощта на някои лекарства могат да се увеличат, това може да стане с капсаицин, лютиво вещество, което се съдържа в чушките.