Описание

Срамни въшки представляват малки паразитиращи насекоми, които съществуват в окосмяването на гениталиите на човека. А самото опаразитяване се означава като срамна педикулоза.

От какво се причинява паразитозата?

• Източникът най-често е интимен контакт с опаразитен човек. Ето защо срамните въшки най-често се предават при секс.
• Понеже предаването се осъществява при интимен контакт, не е необходимо реално полово сношение за разпространяване на паразитозата.
• Също така насекомите могат да предизвикат заразяване и при досег със заразени лични вещи като кърпи, чаршафи или дрехи.
• Въшките се предават при всеки интимен контакт. Те не прескачат и не летят, така е необходим действителен досег, за да настъпи опаразитяване. Човек, който не е опаразитен, може да „прихване“ срамни въшки чрез споделяне на спално бельо и кърпи.
• Котки, кучета и други домашни любимци не могат да бъдат разпространители на човешки въшки. Домашните любимци не могат да се опаразитят с тези насекоми, нито да ги разпространяват на други хора.

Какви са симптомите?

Основните симптоми на опаразитяване са сърбеж и парене и областта на гениталиите. Сърбежът може да се появи в други области на кожата като подмишниците и гърдите поради разпространението на паразитите. При повечето хора сърбежът се засилва през нощта. Интензивното или продължителното чесане може да предизвика разраняване на кожата, като наранените зони могат да се инфектират с бактерии.

Кога да потърсим медицинска помощ?

Опаразитяването със срамни въшки се лекува с прилагането на някои медикаменти, без да е необходима лекарска помощ, но в някои случаи може да се наложи да прибегнете до услугите на медицински специалисти.

• Потърсете лекарска помощ, ако смятате, че е възможно да сте развили вторична инфекция.

Един от основните рискове при тази паразитоза е, че опаразитените постоянно се чешат, а това може да предизвика вторична бактериална инфекция. Когато чесаните е интензивно и продължително повърхността на кожата може да се наруши.

Ако забележите голямо по размер зачервяване на мястото или гной, където се чешете, е възможно да имате инфекция на кожата. Други признаци на вторична генитална срамна инфекция са треска, парене при уриниране или генитално течение.

Лечение на срамни въшки

Препаратът, който се използва за убиване на въшки е перметрин, който се продава без рецепта. При използването трябва да следвате точно инструкциите му за употреба.

При употреба:

Избягвайте нанасянето му по лигавиците, които са разположени на върха на пениса и на отвора на вагината.
• Повторете нанасянето на препарата след около 7-10 дни, за да убиете гнидите, които може да са се излюпили.

Друг препарат, който се използва е линдан, но съдържа хлор и се прилага само няма перметрин на разположение или същият не се оказал ефективен. Линданът изисква лекарско предписание.

Нанесете препарата и го оставете да подейства за 10 минути, след това изплакнете обилно с топла вода. Линданът трябва да се държи далече от деца. Също така може да бъде токсичен за мозъка и нервната система и трябва да се предписва само ако другите терапии са се оказали безрезултатни.

Малатионът под формата на лосион и ивермектин също препарати, изискващи лекарско предписание са доказали своята ефективност при унищожаването на срамните въшки. За сърбежа можете да използвате антихистамини.

Как да се предпазим от опаразитяване със срамни въшки?
• Избягвайте контакт кожа в кожа с хора, за които имате съмнения, че са опаразитени. Също така трябва да избягвате и досег с дрехи, бельо и хавлии, които може да са опаразитени.
• Ако пък вече имате срамни въшки е важно след края на лечението да се уверите, че всички ваши дрехи и спално бельо са били дезифенкцирани, за да се избегне повторно опаразитяване или разпространението на паразитите на някой друг член на семейството.