Според статистиката в САЩ, годишно около 5 милиона души се нуждаят от кръвопреливане.

В повечето случаи кръвопреливането се налага след операции, травми или някои заболявания. Обикновено процедурата преминава без усложнения, но в някои случаи крие рискове.

Според учените от „Harvard Medical School“, алергените в кръвта на донора могат да причинят алергична реакция след кръвопреливане. Обикновено не представляват сериозна опасност за здравето, въпреки че се наблюдават и тежки случаи.

При някои хора се наблюдава повишаване на телесната температура, по време на и след кръвопреливане, понеже тялото реагира на чужди бели кръвни клетки. В следствие от кръвопреливането е възможно да се появи бактериална инфекция, увреждане на белите дробове или предаване на болестта.

Необичаен случай е публикуван във вестник „Canadian Medical Association“, през април. Осем годишно момче е развило алергия към риба и ядки, които преди това е консумирало, без проблем, след като му преливат кръв по време на лечение на рак на мозъка. Възможно ли е преливането на кръв да доведе до хранителни алергии и доколко донорският материал е безопасен?

Седмици след кръвопреливането, момчето започва да изпитва сериозни тежки алергични реакции, след като яде сьомга и шоколадово фъстъчено масло. Нарушенията в кръвта и тестовете показват, че временно развива алергична реакция към ядки и риба.

Когато хората, които страдат от хранителни алергии даряват кръв, продуктите като плазма или тромбоцити, мога да се прехвърлят чрез определен протеин, наречен имуноглобулин Е (IgE), това е антитяло, което всеки от нас притежава и което реагира срещу алергени.

То може да остане в кръвните продукти, дори и след като се съхранява един месец и когато се появят специфични алергени, да предизвика имунните клетки на организма да освободят хистамин и други химикали, които са причина за поява на алергична реакция.

Хората, които страдат от алергии, трябва да проверят дали е разрешено да дават кръв в Канада, или САЩ. Според проучване голяма част от донорите страдат от много алергии. През 2010г., изследване в Канада, показа, че близо 8% от донорите страдат от тежки алергии.

Донорът трябва да има високи нива на антитела – имуноглобулин. Когато трябва да се получи значително количество кръв и трябва да се предпази получателя, от излагане на специфичен алерген.

Д-р Джулия Ъптън, обяснява, че е много необичайно да се идентифицира алергия, при хора, които са подложени на кръвопреливане. Въпреки че случаите не са често срещани, алергиите могат да са причина за анафилактични реакции към храни, които до момента са се консумирали без проблем.

Симптомите, които могат да се появят са внезапна умора, неприятно или болезнено усещане в гърлото, дискомфорт и подуване на лицето. В случай че проявите някой от тези симптоми, незабавно потърсете лекар.

Според д-р Ъптън е от изключително значение, че това състояние дава отлични прогнози и обикновено отзвучава в рамките на няколко месеца. Кръвните тестове показват, че при момчето, нивата на имуноглобулин към сьомга и фъстъчено масло са били неоткриваеми пет месеца по-късно.

За да овладеят ситуацията, лекарите предписват антихистамини, като постепенно започват са се включват в диетата на пациента проблемните продукти. Обикновено алергичните реакции отшумяват с времето.