От няколко седмици медиите в Индия съобщават за нарастващ брой случаи на мукормикоза в страната. Заразените с гъбичната инфекция нарастват на фона на обострянето на ситуацията с коронавируса. Не всички обаче знаят какво точно представлява инфекцията.

Мукормикоза до преди няколко години беше наричана зигомикоза. Също може да се чуе названието „черна плесен”. Това е сериозна инфекция от гъбичен характер, която се предизвиква от редица плесенни гъбички. Тяхното название е мукормицети, и са естествен обитател на околната среда.

От това патологично състояние най-често страдат хора с отслабен имунитет на фона на хронични заболявания, а също и тези, които приемат лекарства, понижаващи защитните сили на организма.

Защо черните гъбички могат да навредят сериозно на здравето

Как става заразяването

Инфектирането със спори на гъбички става предимно по въздушен път – при вдишване на спорите отвън. Патогенните гъби често се намират във влажни условия – помещения, повърхности, почва, растения, а също в плодовете и зеленчуците, които са подложени на гниене.

Голяма площ на увреждане на кожата също могат да доведат до заразяване с гъбичките. Епидемиите от тези гъбични инфекции са свързани и със системата на здравеопазването, например, болничното спално бельо, замърсена вода, недостатъчна филтрация на въздуха, недобра стерилизация на медицинските инструменти.

Смята се, че гъбичките не са опасни за здравите хора, но могат да станат смъртоносни за тези, които са с отслабен имунитет, например, страдащи от диабет и имунни дефицити.

Инфекцията засяга лигавицата на носа, белите дробове, а понякога се засяга и мозъка.

Как се проявява

Заразяването с гъбички от този род може да доведе до следната симптоматика:

  • Повишаване на телесната температура до високи стойности;
  • Задъхване;
  • Кашлица;
  • Болезненост в определени места.

Проявленията могат да се замаскират под симптоматиката на други заболявания. Например, при засягане на носната лигавица често се наблюдава клинична картина, сходна на тази при синузит.

Може да се прояви с некроза на тъканите, например, при първично засягане на синусите. Ако гъбичките обхванат стомашно-чревния тракт, то се наблюдава симптоматика като при т.нар. остър корем.

Ако се обхванат и нервите, например, троичният нерв на лицето, то може да се понижи и напълно да липсва чувствителността на лицето, а също и се прояви свличане на тъканите на лицето.

Носовите кръвотечения, кръвохрак, припадъци и други нарушения на съзнанието допълват картината на заболяването.

Какви усложнения предизвиква

Усложненията от заразяването с мукормикози са много всичко зависи от това кой орган и каква система е засегната. Така например, при засягане с гъбички на централната нервна система може да се развие тромбоза на кавернозния синус, вътрешната сънна артерия, развитие на инфаркт на мозъка.

Възможно е да се стигне до слепота, ако се засегне зрението. При белодробната форма усложнение става дихателната недостатъчност, масивно кръвотечение и т.н.

Видове патологии

Разграничават се няколко видове инфекции – всичко зависи от това каква система и органи засягат гъбичките. Така например, може да бъде мукормикоза – зигомикоза, на белите дробове, инфекция на стомашно-чревния тракт, риноцеребрална зигомикоза и други.

Как се поставя диагноза

Гъбичните инфекции са опасни с това, че невинаги се дава еднозначна картина на заболяването. За диагностика се назначава цял спектър от изследвания. Така например, се прави посявка, за изследване са подходящи храчки, отделяне на бронхоалвеоларна течност, съдържимо на придатъчните кухини на носа и други варианти.

Често се прибягва и до инструментална диагностика, например, провеждане на ЯМР и други изследвания.

Как се лекува

Терапията на мукормикоза е специфична и предполага използване на противогъбични препарати. Също се прибягва и до активно хирургично лечение, например, ако възниква необходимост от отстраняване на некротизираните тъкани.

Лечението задължително се провежда под строг лекарски контрол, не са допустими никакви варианти на самолечение.

Прогнози

Въпреки че инфекцията е достатъчно коварна и сложна, прогнозата при терапия е благоприятна при започнато и правилно съблюдавано лечение.

Благодарение на съвременните методи на терапия това заболяване е излечимо. Преживяемостта зависи от това коя система е засегната. Така например, при риноцеребрална форма е по-висока, отколкото при белодробната.

Що се отнася до профилактичните мероприятия, то специфични мерки липсват, но следва да се контролират заболяванията, които отслабват имунитета.