Обикновено по време на хранене обръщаме внимание на вкуса и на аромата на храната, на нейния външен вид, а също и на звуците, с които се съпровожда трапезата, без да се замисляме.

Учените твърдят, че това е напразно, тъй като музиката може да усили аромата на ястията, и да служи за нещо като подправка към тях и дори да въздейства на вкусовите ни предпочитания.

И не само музиката, но и звуците изобщо.

Fast food за любителите на метал

Неотдавна учени от Китай и Дания провеждат изследване. Целта е да се установи как една или друга музика влияе на избора на храна. В експеримента участват 215 представители на различни култури от тези 2 страни.

На всеки от тях предлагат избор между вредна и полезна храна, а също и музика от различни жанрове.

На доброволците дали да прослушат две версии на една и съща композиция – една била спокойна джаз песен – фортепиано и бавно темпо, другата – агресивен хеви метъл – китара, барабани, бързо темпо.

Тези, които са избирали спокойна мелодия, предпочитали също и по-здравословна храна. Любителите на тежка музика изпитвали апетит за не толкова полезни храни и ястия, включително и такива, които се отнасят към категориите на fast food-а.

Учените стигат до заключението, че шумната музика – и по-точно стилът хеви метъл, пречи на организма да регулира процесът на вземане на решения.

Критичността на мисленето се понижава, и човек започва да предпочита вредна храна.

Каква музика усилва вкуса на храната

От детството помним, че е по-добре да се яде на тишина. Така че нищо да не ни разсейва от процеса на поглъщане на храната, а стомахът от нейното храносмилане. Да, и да следим количеството на изяденото.

В различните векове и култури са възниквали традиции да се съвместява трапезата със слушането на приятна музика.

Още древните гърци са осъзнавали, че хармоничните звуци правят храната по-вкусна. През средните векове присъствието на музиканти по време на пировете е станало задължително.

През 16-ти век възниква направлението Tafelmusic – трапезна музика.

Инструменталните пиеси по време на тържествени обеди и вечери в домовете на аристократи се организирали така, че да не пречат на беседите на трапезата.

Днес под интуитивните догадки за влиянието на музиката върху вкусовите възприятия е приложена и научна основа.

В тази сфера е преуспял и практикуващият психолог и професор Чарлз Спенс от Оксфордския университет.

Прекарва в изследване на тази област много години, а след това издава книгата „Гастрофизика. Новата наука за храненето.”

В бъдеще гастрономичните изследвания ще играят доминираща роля в разбирането и подобряването на нашите усещания за всички храни и напитки.

Чарлз Спенс е провел серия от опити, за да се оцени влиянието на външните дразнители върху вкусовите усещания. Оказва се, че важни са всякакви фонови звукове и шумове, а музиката – още повече.

В резултат от експериментите се установява, че бавното темпо прави вкусовите усещания по-продължителни. При прослушване на бързи мелодии те изчезват по-бързо.

Освен това бързото темпо може да усили вкусовите усещания на подправките в ястията.

Бавната музика усилва естественият вкус на плодовете, и най-вече на ягодоплодните и на цитрусовите. Колкото е по-силен звукът, толкова е по-изразен ефектът.

Ниските звуци се съотнасят по-добре с киселия вкус, а излишъкът от такива звуци в прослушваната композиция, която може да предизвика у човека усещане за горчив вкус.

Горчивият вкус на шоколад и кафе при слушане на медни и духови инструменти. А звукът на флейта усилва сладостта на храната или на напитката.

Още едно наблюдение – енергичните ритми повишават удоволствието от яденето на хрупкащи ястия. Това обяснява защо чипсовете са уместни на рок концерти или на хип хоп вечер, просто е по-приятно да се ядат при такава обстановка.

Сладък плейлист при диабет

Спокойните и хармонични мелодии подобряват храносмилането с 27%. Оттам и най-лесната препоръка да пускаме по време на трапеза класически или джаз композиции.

Впрочем, музиката може да се замени и със звуците на природата – те също действат благотворно на психиката и на храносмилането.

Страничните шумове не само могат да ни извадят от равновесие, но и напълно да изменят вкуса на храната.

При диабет, когато се налага контрол на кръвната захар, могат да се съставят плейлисти със сладка музика, които да предизвикват усещане, че захарта е напълно достатъчна.