Болката е страдание, независимо какво я е предизвикало и с какъв характер е – физически или душевен.

Силни и продължителни болезнени усещания водят до колосален дискомфорт, пречат ни да живеем да работим, да си вършим обичайните неща и да получаваме удоволствие от всичко онова, което при липса на болка би ни носило наслада.

Болката може да развали отношенията ни с близките, променя нашето възприятие, ниво на търпимост към околните.

Болката, която съпровожда раждането, е особена категория, тъй като се предизвиква не от болест или патология, а това означава, че няма смисъл да опитваме да се преборим с нея.

Това е признак на нормален физиологичен процес

Но за комфорт на всяка родилка на бъдещите майки би им се искало да търпят по-малко болка и същевременно с лекарства да не се вреди нито на родилката, нито на детето.

Lechenie.bg разказва за музикалната терапия в родилните отделения – помага ли на бъдещите майки и какво смятат лекарите?

Винаги ли има болка при раждане на дете?

Болезнените усещания обикновено са признак, че в организма нещо не е както трябва, някъде има възпалителен процес, последствие от травми, патологии.

Повечето хора предпочитат първо да започнат да приемат обезболяващи, а ако болката стане много силна и почти постоянна, тогава да отидат на лекар.

Аналгетици, обезболяващи медикаменти се отнасят към категорията на най-продаваните в аптеките лекарства.

А разработването на методи за обезболяване са сродни на търсене на панацея срещу всички болежки.

Раждането е нормален финален стадий на износването на бебе, физиологически завършек.

Доста странно е, че природата дава шанс за създаване на деца с удоволствие, докато ражданията в повечето случаи са болезнени.

Виновни за това са самите хора – в процеса на еволюция човешкият мозък се е развил твърде много, увеличавайки своя обем, а това означава и на черепната кутия.

Ако бяхме по-глупави, нямаше да се налага женският организъм да претърпява такива изменения за раждане на бебе с гигантска в сравнение с пропорциите на други бозайници глава.

Опитните майки твърдят, че раждане с раждане не си приличат.

Възможно е да е на практика без болка, макар и трудно може да се постигне удоволствие.

Болшинството от жените, дори и тези, които са правили всички тренировки, подготовки и курсове за родители, раждат с болка.

От какво зависи нивото на болка по време на раждане?

С точния отговор на този въпрос се затрудняват дори специалистите.

Възприемането на процеса на раждане, чувствителност към ниво на болката – това са индивидуални показатели.

Всяка жена има собствен праг на болка, предел на който реагираме по различен начин.

За някои изглежда напълно търпима и незначителна, за други може да изглежда умопобъркваща.

Какво казват лекарите за използването на музикална терапия при раждане?

Музикалната терапия в медицината далеч не е новина.

Има и метод за алтернативна терапия с помощта само на музика, слушат се и музикални произведения в операционните блокове.

В много клиники на родилките е разрешено да използват слушалки по време на раждане, изключва се периодът, когато е необходимо да се слушат указанията на лекарите.

В изследванията се посочват положителните ефекти от избраните от самата бъдеща майка произведения и мелодии по време на раждане.

Специалистите препоръчват класическа, духовна музика, лек джаз и соул.

През 2014 г. турски лекари установяват, че музикалната терапия намалява нивата на болка, както и вероятността от следродилни усложнения, дори се понижават шансовете за развитие на следродилна депресия.