Множеството нови случаи на заразяване от последния вече месец се дължат главно на разхлабването на мерките.

Отворените фитнеси, при които се тренира на закрито, способстват за по-дълбоко проникване на вируса в дихателната система, което е предпоставка за развитие на симптоматика и вероятно по-тежко протичане.

Фитнесите ли наистина заразяват младите

Това обаче не може да се твърди със сигурност, по-скоро се касае за предположения. За да се направи подобно заключение, са необходими задълбочени проучвания, събиране на доказателства, необходимо е да се установи причинно следствена връзка.

Мнението за пика на заразените млади е на проф. Асен Балтов, директор на Пирогов. Според него повечето от младежите са посещавали дискотеки, фитнеси, както и са ходили на изпращане на абитуриенти.

И допълни, че в ръководената от него болница през последните седмици се наблюдава нарастване на броя на приетите, при които се налага лечение с антибиотици.

Както още на 3 юли стана ясно абитуриентските балове са потвърдената от РЗИ Велико Търново причина за бум на заразените, тъй като в Старата столица още 16 нови заразени 15 са били на изпращане на абитуриент, зрелостници или хора, които са ги придружавали.

Общо установени с коронавирус след баловете, провели се на 27 юни, на 2 учебни заведения във Велико Търново са 30.

Над 125 контактни на заразен в Търново, приет в болница

Още на 30-ти юни радостните емоции от изпращането на абитуриентите в Търново са помрачени, тъй като става ясно, че един от абитуриентите е приет в болница.

От РЗИ Велико Търново стартират незабавно издирване на всички, които са били контактни. Установяват се над 120 души, като от тях 37 са били най-близо до заразения.

На 140 души са поставени под карантина след тържественото изпращане на хълма Царевец.

В Пловдив новите заразени не са сред абитуриентите, а са по-скоро контактни лица на вече потвърдени лабораторно с коронвирус.

Религиозната сбирка от Перущица в началото на юни продължава по линията на геометричната прогресия да бълва нови заразени, след като се стигна до летален изход при 3-ма от пасторите, поради усложнено протичащ COVID-19.

Ромската махала в Перущица бе поставена под карантина до края на юни, която е свалена от 1 юли.

Все повече младежи и тийнейджъри се заразяват на дискотека

В област Пазарджик, където бе голямото огнище в Сърница, в съботния ден бяха потвърдени 9 нови заразени, които обаче са без връзка помежду си и не са от едно и също населено място.

Единият от новите, които са установени, е семеен лекар, с лека симптоматика, затова е на домашна изолация. Предполага се, че заразяването е станало от безсимптомен негов пациент.

От Областния щаб смятат, че и останалите нови заразени са прихванали коронавирус по същия начин.

Във Варна, в областта почти не се срещат заразени, основната част са от морската столица, се наблюдава семейно разпространение. Повечето от новите с коронавирус са без връзка помежду си.

Основният акцент във Варна е, че все по-млади се заразяват, като основните предположения са, че са „пипнали” вируса на дискотека.

Морската столица повече от 40 дни не отчиташе нови заразени и стояха на 26, но в събота информационната система отчете 144.

За първи път на 5 юли Варненска област се нареди на второ място след София-град по нови случаи на коронавирус.

Спешна помощ призовава за повече прецизност при подаване на сигнали 

Предположението, че коронавирусът се разпространява чрез нощните заведения се потвърждава и от официалните данни, които сочат, че във възрастовата група от 0 до 29 г. заразените са вече над 1000.

По-малките деца обикновено се заразяват в семейството, от родителите, за случай в детска градина засега не е съобщавано, а по големите, както и младежите от свои връстници при посещение на дискотека.

За обезпокоително се сочи поведението на някои от хората, които се обаждат на 112 с оплакване за болки в сърцето и съмнения за инфаркти и инсулти, а на място се оказва, че симптоматиката е като на коронавирус.

Затова от Центъра за спешна медицинска помощ в София призовават за повече прецизност при съобщаване на симптомите.

Спешните медици идват на адреса без специално облекло, което излага здравето им на сериозен риск.