Сепията вече умее да разпознава плячката още преди да се е излюпила от яйцата, а едва излюпилите се пиленца вече знаят паролата за взаимодействие със своите родители. Всичко това показва, че обучението на бебето започва още преди раждането.

Кореспондентка на ББС разказва как когато била бременна с първото си дете, като водопад върху нея се изсипвали непоискани съвети. Болшинството от бъдещите майки са запознати с това явление. „Не яж люто“, „Никакъв чесън, особено когато ще кърмиш“.

Но, тъй като обича пикантното, се отнасяла скептично към тези препоръки и не обръщала внимание. По света има толкова много кулинарни традиции.

Навярно в страните, кухните на които е невъзможно без подправени ястия, бебетата по някакъв начин свикват към специфичния вкус на кърмата.

От нейна страна това не били нищо повече от празни разсъждения, но пък нейният малък напълно ненаучен експеримент с един участник напълно потвърдил тяхната правилност.

Виждайки с какво удоволствие бебето суче млякото с вкус на къри и чесън, а след това иска и още, тя и за минута не се усъмнила, че то е свикнало с тези подправки още преди раждането си.

По-сериозните изследвания също свидетелстват в полза на това, че вкусовите пристрастия се формират у бебетата още в утробата на майката.

Освен това пренаталното обучение не се ограничава само до вкуса и не е изключителна човешка способност. Експериментите показват, че животните от различни видове както големи така и малки, опознават света още преди да се появят на бял свят, изучавайки вкусове, миризми, звуци и дори видове, достъпни им преди раждането.

Така например може ли човек да се научи да обича чесън още в утробата на своята майка? Този въпрос заинтересовал и професор Питер Хеппер от Кралския университет на Белфаст.

Заедно със своите колеги той провел изследване с участие на 33 деца, чиито майки в късните срокове на бременността или често ядели чесън, или изобщо не го употребявали.

Въпреки своя малък мащаб това изследване показало удивителни резултати – оказало се, че пристрастяването към чесъна се запазвало при децата в продължение на няколко години.

Децата, чиито майки по време на бременност предпочитали чеснови ястия, с удоволствие ядели картофи с чесън, дори и когато вече били на 8-9.

Това означава ли, че бебетата разпознават вкуса на чесъна, когато са в утробата на своята майка? Съществуват няколко възможни отговори на този въпрос.

Първо, обяснява Хеппер, детето може да почувства вкуса, гълтайки амниотична течност. Това обикновено се случва още от десетата седмица на развитието.

Така може да се усети вкуса, който храната придава на околоплодните води.
Второ, вкусът може да се предава пряко от кръвта на майката в кръвта на бебето, като преминава през храносмилателната система.

Това е особено вярно в случая с чесъна, способен да се задържа в организма няколко часа след неговата употреба. Ето защо ако сте хапнали чесън миризмата му може да се чувства, дори на следващия ден.

Същевременно на кулинарните предпочитания на детето влияят не само храните с ярко изразен, но и с доста слаб вкус.
Като цяло при бозайниците вкусът и миризмата са важни фактори, иницииращи процесът на кърмене.

В този случай не е изненадващо, че приучаването към вкусовете в утробата на майката е широко разпространено сред бозайниците.