Таблетка срещу главоболие, срещу болки в корема или в гърба, срещу зъбобол… Наистина днес съществуват множество средства, които помагат на човек достатъчно бързо да се избави от болезнените усещания и да продължи да живее по обичайния начин.

Тъй като болката може да ни застигне навсякъде – на командировка, на вилата, по време на пикник или летен курорт.

За много хора пиенето на таблетки срещу болка е също толкова естествено, както и пиенето на чаша кафе сутрин. Какво е важно да се знае за аналгетиците и какви усложнения са възможни, ако се приемат често?

Някои факти за болката

С уговорката, че ще говорим за физически болки. Душевните страдания също могат да се назоват болка, но това е съвсем друга тема.

• От една страна болката е защитна реакция на организма. Това е сигнал за човека, говорещ, че в организма има някакво нарушения, понякога и много сериозни. Ако хората не усещахме болки, бързо бихме загивали от различни травми, кръвотечения и инфекции.
• От друга страна, силната болка може значително да влоши състоянието на човека, след като вече е изиграла своята информационна роля – болкови шок и болката при ракови заболявания.
• Болка възниква при увреждане или раздразнение на нервни окончания, с които са пронизани на практика всички органи и тъкани на човешкото тяло – с изключение на косата и ноктите, може би.
• Съществуват множество различни видове болки, които се делят по продължителност – остра и хронична , по локализация – кожна, соматична, вътрешна. Фантомна – възниква след ампутация на крайници, при която на човек му се струва, че го боли липсващият крак или ръка.
• Болката е основната причина за търсене на лекар във всички страни по света, независимо от нивото на развитие и на цивилизацията.
• Центърът на болката и завистта се намират в един същ участък на главния мозък. Вероятно, затова и последното чувство може да бъде и не по-малко мъчително.

Лекарства за борба с болката

Най-широко в амбулаторната практика се прилагат лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Такива названия като парацетамол, ибупрофен, ацетилсалицилова киселина, кеторолак са известни на практика на всички, дори на децата.

Като се има предвид тяхната популярност и активното използване от хората, се създава впечатлението за тяхната абсолютна безвредност и безопасност.

В това активно ни убеждава рекламата, която ни призовава да ги приема при болки в гърба, при главоболие и зъбобол, при периодични болки при жени.

Странични ефекти на аналгетиците

Всички странични ефекти на всеки препарат са описани в инструкциите по медицинско приложение и преди началото на всеки прием всеки човек трябва да се запознае с листовката – този важен документ.

В случая с аналгетиците списъкът с неблагоприятните странични реакции е достатъчно солиден, но това не означава, че всички те се развиват едновременно.

Еднократният прием на всеки при преобладаващият брой хора никак няма да се отрази на здравословното състояние. Но действието на препарата е много индивидуално.

И все пак най-голяма е вероятността от развитие на странични ефекти при тези пациенти, които приемат често обезболяващи и по няколко препарата едновременно.

Една таблетка обезболяващо едва ли ще се отрази на чернодробната функция особено неблагоприятно. Но комбинациите от няколко обезболяващи при едновременен прием, също както и продължителният прием са опасни или съвместяването на лекарствата с алкохол.