Черният дроб се определя като най-сложно устроеният вътрешен орган в човешкото тяло. Той функционира по уникален начин и изпълнява много функции.

Той е подложен ежедневно на действието на токсини, алкохол, вредна храна и всякакви вредни въздействия от нашето обкръжение. Затова възникват и патологии.

Днес ще обсъдим най-честата патология, засягаща черния дроб – стеатозата на черния дроб.

Какво представлява чернодробната стеатоза

Състоянието е по-познато като мастен черен дроб. Представлява дегенеративен процес, при който се натрупват триглицериди и се натрупват други мастни отлагания в чернодробните клетки.

В неувредения черен дроб едва 5% от нормалното му тегло заемат мазнините. Мастната дегенерация може да се дължи на различни причини, като има познати няколко механизма за възникване:

  • Инфилтриране на мазнини, в резултат на усилен транспорт на липиди от храната и от мастните депа към хепатоцитите (чернодробните клетки);
  • Засилено превръщане на въглехидрати в свободни мастни киселини, вследствие на прием на големи количества храна;
  • Усилена трансформация на мастни киселини в триглицериди;
  • Намалено отделяне на триглицериди от черния дроб, при което се стига до натрупването им;
  • Разграждане на липопротеинови комплекси в мембраната на чернодробните клетки.

Какви са причините за това патологично състояние

Най-честата причина за „омазняване“ на черния дроб е алкохолът. Разбира се, това че консумирате алкохол ежедневно, под една или друга форма, не означава, че страдате от сътоянието или непременно ще развиете болестта.

За развитието на стеатозата, значение имат генетичната предразположеност, количеството на приетия алкохол, вида на алкохола и качеството на напитките. От голямо значение са и начинът на хранене и двигателната активност.

Взимат се предвид и придружаващите чернодробни заболявания – счита се, че вирусният хепатит води до по-скоростно прогресиране на състоянието. Лекарите считат, че по-предразположени към стеатоза на черния дроб са жените.

Омазненият черен дроб, може да бъде причинен и от метаболитен синдром. Други рискови фактори са: диабет тип 2, инсулинова резистентност, висцерална форма на затлъстяване (трупане на големи количества мазнини в областта на корема), нарушен липиден профил и др.

Има ли симптоматика и как да разпознаем заболяването

Някои лекари определят чернодробната стеатоза като «тихата» опасност, поради факта, че обикновено протича безсимптомно. В по-напредналите стадии, може да се усети тежест в в горната дясна коремна област .

Заболяването се установява при преглед – черният дроб е уголемен, кръвните изследвания показват умерено увеличени чернодробни ензими. При неалкохолно «омазняване» се наблюдава и увеличени стойности на серумното желязо.

Какви са възможните усложнения

За щастие, стеатозата на черният дроб е обратимо състояние. При премахване на увреждащите фактори, като алкохол, неразумно хранене и добър контрол на придружаващите заболявания, състоянието е лечимо. При липса на лечение, може да се стигне до чернодробна цироза, липонекроза и формиране на липогранулом.